Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monien musiikkirytmien mestari

Martti Metsäketo 1940–2015

Ihmiset
 
Arto Alaspää
Martti Metsäketo
Martti Metsäketo

Director musicae, muusikko Martti Metsäketo kuoli vakavan sairauden uuvuttamana 23. syyskuuta Helsingissä. Hän oli 74-vuotias, syntynyt 17. joulukuuta 1940 Iitissä.

Metsäkedon ura muusikkona, musiikin kouluttajana ja alan luottamustoimissa oli lähes elämänkestoinen. Vasta viimeisinä kuukausina sairaus pakotti luopumaan esiintymisistä. Äänilevyt ja tv-ohjelmat, joissa hän soitti tai lauloi, ovat vuosikymmenien ajalta soivaa musiikki- ja viihde-kulttuuriamme.

Suomalainen tanssikansa tuntee Metsäkedon lähes 60 vuoden ajalta tanssirytmien loihtijana. Kouluttajana ja oppikirjan Komppia ikä kaikki tekijänä hän korosti tarvetta soittimen ja eri musiikkityylien tasapainoiseen hallintaan.

Metsäkedon soittajaura alkoi 1957 puolustusvoimien soitto-oppilaana ja pasunistina. Mielisoittimia olivat kuitenkin saksofonit ja huilu. 1958 hän päättikin siirtyä rytmi- ja tanssimusiikin ammattilaiseksi ja fonisti-laulajaksi. Itseopiskelu lisäsi instrumenteiksi bassot ja congat. Latinalaisrytmeihin hän sai kipinän kuubalaiskollegaltaan Moralesilta.

Metsäkedon ensimmäinen oma yhtye oli tulevan vaimon Maija-Liisa kanssa 1962 perustettu MM-kvartetti. Viimeisin oma kokokoonpano oli 1998 vuodesta lähtien soittanut Martti Metsäkedon Tanssiorkesteri.

Metsäketo soitti mm. Marion Rungin, Eino Grönin ja Jari Sillanpään yhtyeissä. Marion floor show -roolit nostivat hänet estradille, samoin työt Savonlinnan oopperajuhlien kuorossa. Laulajana hän esiintyi ulkomaita myöten mm. Silhuetit-, Fantastic Four- ja Four Cats -lauluyhtyeissä.

Studiomuusikkona Metsäketo levytti Gramexin mukaan 4 085 eri teosta eri hittien ja solistien taustoissa. Lukuisista TV-taustakuoroista mainittakoon Loirin Huilumies ja esiintyminen Haagin euroviisuissa 1976. Silhuetit-tuotannoista soitetuin on Jos mulle sydämesi annat.

Pop & Jazz konservatorion ja Helsingin AMK:n opetustyössään Metsäketo oli asiantunteva ja kannustava. Opastus ulottui Kullervo Linna säätiön tuella myös eri paikkakunnille ja orkestereille. Tanssiorkesterikilpailut (SMORK) ja hänen johtamansa raadin arviot palvelivat samaa tarkoitusta. Komppia ikä kaikki säilyy pitkään tanssimusiikin käsikirjana ja "rytmien raamattuna".

Musiikkikasvattajana Metsäketo oli hyvä malli myös pojalleen Tomille tenorilaulun ammattilaiseksi.

Metsäkedolla oli kokemuksellaan paljon annettavaa alan edunvalvonnassa. Hän toimi Freelancermuusikot ry:n ja Solo ry:n johtokunnissa sekä Gramexin hallituksessa. Hän kunnioitti myös "juuriaan" toiminnallaan Sotilasmusiikkikillan johtokunnassa.

Metsäkedolle myönnettiin Suomen Muusikkojen Liiton tunnustuspalkinto 1991 ja hänet kutsuttiin kunniajäseneksi 2005. Director musicae arvo hänelle myönnettiin 2005, valtion taiteilijaeläke vuotta aiemmin.

Ystävyys, rakkaus ja totuus olivat Metsäkedolle vahvoja elämänarvoja, samoin kanssaihmisten kunnioittaminen. Näitä täydensi positiivisuus ja huumorintaju. Perhe- ja tuttavapiirin ohella sen kokivat myös Lions Club- ja Odd Fellow -järjestöjen kollegat.

Metsäketo oli Siltamäen Lions Clubin perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja. Jäämme kaikki kaipaamaan musiikkiasi ja läheistä "pilke silmäkulmassa" -seuraasi.

Arto Alaspää
Kirjoittaja on Martti Metsäkedon ystävä ja yhtyekumppani.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit