Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äänilevy tekee tuloa suomalaiseen kotiin

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Seppo Heikinheimo,
Helsingin Sanomat

Äänilevy taidemusiikin levittäjänä on vähitellen myös Suomessa kohoamassa hyödykkeenä samaan asemaan, minkä se jo vuosia sitten on saavuttanut Yhdysvalloissa ja Euroopan edistyneimmissä maissa. Myyntiluvut eivät meillä tosin kohoa läheskään samalle tasolle kuin kirjallisuuden kohdalla, mutta jää alkaa selvästi olla murtumassa: valistuneen kodin kirjahyllyssä alkaa levyosasto olla itsestään selvä asia ja yhä useammat kirjastot varustautuvat myös äänilevyin ja nuotein. Pullonkaulana on kuitenkin vielä epätyydyttävä myyntiverkosto: tarkkaan ottaen voi levyjä ostaa asiantuntijan opastuksella vain eräästä helsinkiläisestä alan pikkuliikkeestä – muualla maassa on mustille kiekoille säilötyn musiikin myynti usein yhdistettyjen musiikki-, sähkö-, ja polkupyöräliikkeiden enemmän tai vähemmän unohdettuna sivutoimena.

Ratkaisevana jään murtumisena voidaan pitää vaikkapa keväällä tapahtunutta rynnistystä kahden Sibelius-levyn merkeissä: näitä Herbert von Karajanin johtamia levyjä myytiin yhteensä neljätuhatta kappaletta, mikä oloissamme on ainutlaatuinen luku. Sen kunnioitettavuus selviää parhaiten muutaman vertailun avulla: noin viitisen vuotta sitten saattoi jonkin levymerkin kokonaismyynti Suomessa jäädä samoihin lukemiin; toisaalta nyt saavutettu ennätys vastaa täysin iskelmähuippujen menekkiä, jos käytetään tavanomaista vertailua: yksi LP-levy = neljä EP -levyä. – 

Toistaiseksi on Suomessa taloudellisista syistä vain harvoilla mahdollisuus kartuttaa levykokoelmiaan mielin määrin, saati varoja hankkia toistolaitteita, jotka tuovat levyn sisältämän musiikillisen informaation kuuluviin vääristymättömänä ja puhtaana. Tällöin on avuksi astuttava kunnallisen yhteistoiminnan: nykyisen kirjastolain puitteissa kirjastot voivat hankkia levyjä täysin samoin hankintaperustein kuin kirjojakin, joten kysymys on tällä hetkellä vain toiminnan käynnistämisestä.

Parhaiten lienevät maamme kaupunginkirjastoista varustautuneet asiakkaidensa musiikinnälkää tyydyttämään Tampereen, Valkeakosken ja Savonlinnan kaupunginkirjastot. Helsingin kaupunginkirjasto joutuu odottamaan Sibeliuspuistoon tulevan Töölön sivukirjastonsa valmistumista, minkä tunnetuista rakennusoikeuskomplikaatioista johtuen ei voi odottaa tapahtuvan aivan lähiaikoina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit