Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Istanbulissa syntynyt kuvataiteilija Melek Mazici antaa suomalaisturkkilaisen identiteettinsä näkyä maalauksissaan

Lapsuuden kokemukset tätiensä ompelimossa opettivat taiteilijalle plastista suunnittelua, kurinalaisuutta ja muotojen ja värien yhdistämistä

Ihmiset
 
Kaisa Rautaheimo HS
"Tässä iässä en taiteilijana ja ihmisenä pelkään enää mitään enkä ketään", kuvataiteilija Melek Mazici sanoo.
"Tässä iässä en taiteilijana ja ihmisenä pelkään enää mitään enkä ketään", kuvataiteilija Melek Mazici sanoo. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Kolmenkymmenenneljän Suomen-vuoden jälkeen kuvataiteilija Melek Mazici on juuri niin istanbulilainen kuin voi olla: avoin, iloinen, sivistynyt ja tunteellinen. Mutta ennen kaikkea avoin. Mistä se johtuu, miksi istanbulilaiset ovat sellaisia?

"Ehkä syynä on pitkä monikulttuurinen miljoonakaupungin historia, roomalainen, bysanttilainen ja ottomaaninen kulttuuri ja eri uskonnot ja kansallisuudet", Mazici sanoo.

Kolme nopeaa

Suosikkitaiteilijat

1 Erik Satie
"Ranskalainen säveltäjä, joka luo sävellyksillään ihmeellisen abstraktin tilan ja pysäyttää ajan."

2 Tadao Ando
"Japanilainen arkkitehti, joka käyttää kauniisti valoa. Se menee sielun sisään. Valon runoilija. Hänen teoksensa sulautuvat aina hienosti ulkomaisemaan."

3 Orhan Pamuk
"Turkkilainen kirjailija, joka rakentaa tarinan hienoksi pitsiksi. Hän puhuttelee tarinoillaan suoraan alitajuntaamme. Pamukin henkilöihin on siksi aina helppo samaistua."

Vielä 1980-luvulla Istanbul oli päältä katsoen harmaa ja melankolinen, sotilasvallankaappauksen kourissa kärvistelevä outo paikka. Ihmiset julkisivujen takana elivät kuitenkin värikästä, meluisaa ja vieraisiin lämpimästi suhtautuvaa elämää.

"Lapsuuteni Üsküdarissa me muslimit elimme juutalaisten ja kristittyjen kanssa aivan sulassa sovussa. Ovet olivat auki. Kun oli kristitty juhla, juhlimme sitä, ja kun oli juutalainen juhla, juhlimme sitä myös. Teimme kaiken aina yhdessä. 'Me' lähdimme lomalle, 'me' juhlimme, leivoimme tai mitä milloinkin."

Mazici tuli Suomeen vuonna 1981, vähän sattumalta, vähän siksi, että taideopintojen jatkaminen Lontoossa olisi maksanut enemmän kuin mihin hänellä oli varaa. Hän oli jo valmistunut taidemaalariksi Istanbulin kunnianarvoisasta, 1800-luvulla perustetusta taideakatemiasta. Mutta hän halusi opiskella lisää.

Turku oli marraskuussa 1981 yhtä harmaa kuin Istanbul.

"Ensin tein hanttihommia. Vahdin taidemuseossa Helene Schjerfbeckin töitä ja tein lyijylasimaalauksia Luostarinmäen käsityöläismuseossa. Olin opiskellut myös lyijylasimaalausten tekoa."

Mazici pyrki myös Helsinkiin Taideakatemiaan ja pääsi opiskelemaan grafiikkaa.

Viime aikoina Mazici on palannut juurilleen taidemaalariksi. Nyt Ortonin galleriassa esillä olevassa näyttelyssä on abstrakteja akryylimaalauksia. Niissä on kerroksellisuutta, joka syntyy siten että hän käsittelee akryylimaalia kuin vesiliukoisia akvarellivärejä. Mazici ei välitä sen enempää selittää yksittäisten maalausten maailmaa, mutta hän kertoo, kuinka hänen suomalaisturkkilainen identiteettinsä heijastuu maalauksiin.

Suomalaisuus, skandinaavisuus, pohjoiseurooppalaisuus ja luterilaisuus näkyvät hänen töissään tiettynä minimalismina ja pidättyväisyytenä, mutta lapsuuden värit ja valot pyrkivät esiin kuin suurina, ilmavina saippuakuplina. Maalaukset ovat valoisia, vaikka niissä on omat tummat ja varjoisat kohtansa – niin kuin myös elämässä.

"Yksi lapsuuteni tärkeimmistä kokemuksista, joka näkyy taiteessani, on aika kolmen tätini ompelimossa. Siellä tehtiin hienoja pukuja muun muassa oopperatähdille ja näyttelijöille. Autoin siellä 7–12-vuotiaana koulun ohella. Siellä oli silkkiä ja sifonkia, samettia ja pitsiä, ja se koko glamour", Mazici kertoo.

Hän oppi ompelimossa myös plastista suunnittelua, eri muotojen ja värien yhdistämistä, kurinalaisuutta ja käden taitoja.

Kaikkia noita taitoja hän on sittemmin tarvinnut taiteilijana.

Mazici menee joka aamu töihin kello kymmenen ja maalaa, kunnes jalat alkavat särkeä, mikä tapahtuu viimeistään neljän maissa. "Päiväni alkavat sillä, että kävelen ensin kahville meren rantaan. Juon espresson ja katselen merelle. Se on eräänlaista meditointia."

Työpäivän aikana hän soittaa klassista musiikkia, eikä poistu työtilastaan. Työtavoissa olisi opiksi monelle tietotyöläisellekin. Keskittyminen ja päivärytmi ovat kaiken a ja o.

"Jos olen kaksi viikkoa lomalla, kestää kuukauden päästä takaisin työrytmiin. Siksi työrauhaa pitää suojella."

Mazici ei vielä lapsena tätiensä ompelimossa työskennellessään arvannut, että hänestä jonain päivänä tulisi kuvataiteilija. Hän halusi lääkäriksi. Hän halusi auttaa ihmisiä, mutta ei päässyt lääketieteelliseen.

"Mutta nythän minulla on näyttely sairaalan galleriassa!" Mazici nauraa. "En päässyt sairaalaan töihin, mutta sain sinne taidettani", hän sanoo Invalidisäätiön sairaalassa esillä olevasta näyttelystään.

Auttamisen tarvetta Mazici toteuttaa nykyään taiteen opettamisen kautta. Hän haluaa antaa takaisin, koska on itse saanut niin paljon. Hän eli lapsuutensa Istanbulissa salaisuuksien, kulissien taakse kätkeytyvän kauneuden, taiteen, historian ja monikulttuurisen sivistyksen ympäröimänä.

Nyt hän toivoisi, että suomalaiset lapset saisivat nykyistä aikaisemmin ja voimakkaammin kosketuksen taiteeseen. – Että muodostuisi oma maku, rohkeus ja avoimuus taidetta ja elämää kohtaan.

 

Galleria Orton – Invalidisäätiö. Tenholantie 10 B. Näyttely avoinna 23. 10. 2015 asti. www.orton.fi

Jussi Tiainen
Melek Mazicin teos Calma, 2015, akryyli kankaalle.
Melek Mazicin teos Calma, 2015, akryyli kankaalle.
Melek Mazicin teos Crescendo, 2015, akryyli kankaalle.
Melek Mazicin teos Crescendo, 2015, akryyli kankaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit