Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastenkirjallisuuden asiantuntija: "Nykyään kustantamot eivät uskalla ottaa riskejä"

Suomalaiset kuvakirjat eivät nykyään pärjää kansainvälisissä kilpailuissa, sanoo Kanerva

Ihmiset
 
Mika Ranta HS
Lapsille luetaan liian vähän, sekä kotona että päiväkodeissa, sanoo Arja Kanerva, joka on seurannut lastenkirjallisuutta 1970-luvulta lähtien.
Lapsille luetaan liian vähän, sekä kotona että päiväkodeissa, sanoo Arja Kanerva, joka on seurannut lastenkirjallisuutta 1970-luvulta lähtien. Kuva: Mika Ranta HS

Putkiremontista se alkoi. Arja Kanervan oli pakko uppoutua kotinsa arkistoihin ja ryhtyä käymään niitä läpi. Urakka alkoi kesällä, ja jatkuu vieläkin.

Kanerva on seurannut lastenkirjallisuutta 1970-luvulta lähtien, ensin kirjastossa, sittemmin lastenkirjakaupan johtajana, kriitikkona, luennoitsijana, äitinä, palkintoraadeissa ja lukemattomissa työryhmissä ja järjestöissä. Hän on säästänyt kutakuinkin kaikki paperit, lippuset ja lappuset 40 vuoden ajalta – kirjoista puhumattakaan.

Kolme nopeaa

Vaikuttavia lastenkirjoja eri vuosikymmeniltä.

1. 1940-luku: Kerttu Mustosen ja Maire Könnin kirjanen Maaäidin lapset.
"Kirja teki minuun lapsena lähtemättömän vaikutuksen, vaikka muistin siitä vain joitakin kuvia."

2. 1970-luku: Marja-Leena Mikkolan Amalia, karhu (Otava 1975)
"Kansanperinnettä, fantasiaa ja arkirealismia yhdistelevä saturomaani, jonka ainekset ovat peräisin suomalaisesta ja suomensukuisten kansojen mytologiasta."

3. 1980-luku: Raija Siekkisen ja Hannu Tainan kuvakirja Herra kuningas (Otava 1986).
"Tästä olen pitkään toivonut uutta painosta. Itselleni kirja edustaa myös 'hiljaisuuden kirjoja', jotka antavat aikaa ja tilaa omille ajatuksille."

Iso osa suomalaisen lastenkirjallisuuden historiasta on tallessa juuri Kanervan kaltaisten entusiastien kodeissa, hyllyjen kätköissä. Jos hyvin käy, Kanervan pinkat päätyvät Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistoihin.

Kun Kanerva alkoi tosissaan kiinnostua lastenkirjoista 1970-luvun alussa, hän huolestui sekä niiden laadusta että vähäisestä määrästä.

"Lastenkirjallisuudesta on aina oltu huolissaan", Kanerva naurahtaa.

Hänen innostuksensa lastenkirjoihin oli herännyt jo ennen oman lapsen syntymää. Tytär saikin sitten kasvaa Kanervan mukaan "kirjaimellisesti kirjapinojen keskellä".

Nykyään on vaikea uskoa, että kiihkeällä 1970-luvulla pauhattiin kaiken muun ohella niinkin harmittomasta aiheesta kuin lasten fantasiakirjallisuus.

"Psykologit alkoivat puhua esimerkiksi vanhojen kansansatujen siistimisestä, koska niitä pidettiin liian pelottavina, ja niiden moraalia epäiltiin."

Kanerva näki asian toisin, ja satujen puolustajiksi ryhtyivät myös omat lastenkirjailijamme Kirsi Kunnas ja Kaarina Helakisa sekä kääntäjä-kirjailija Kyllikki Villa.

"Politisoituneelle ajalle oli tyypillistä arkirealismin vaatimus, ja lapsillekin piti puhua vain 'oikeista' asioista."

Sarjakuvia pidettiin kioskikirjallisuutena, josta lapset oppivat vain huonoa kieltä ja väkivaltaisia malleja.

Kanervalla on tallessa Helsingin Sanomienkin juttu, joka oli otsikoitu "Moni lapsi lukee vain sarjakuvamoskaa".

Vaikka silloin paheksuttiin vähän kaikkea ja reagoitiin herkästi, Kanerva sanoo kaipaavansa 1970- ja 1980-luvun vuosia.

"Silloin ainakin puhuttiin paljon lastenkirjoista, ja niitä arvostettiin kirjallisuutena ja taiteena. Lehdissäkin käytiin debattia. Uskon, että silloinen ilmapiiri kannusti myös tekijöitä. Kaipaan sitä rohkeutta ja taiteellista kunnianhimoa. Nykyään kustantamot eivät juuri uskalla ottaa riskejä."

Kanervan arkistosta löytyy sitaatti kirjailija Eila Pennaselta. Hän totesi vuonna 1975, että lastenkirjojen ei pitäisi "alentua" lapsen tasolle, vaan niiden pitäisi olla niin hyviä, että aikuiset ja lapset lukevat niitä kilpaa.

Alentuminen särähtää nykykorvaan, mutta Kanerva selittää, mitä Pennanen tarkoitti.

"Silloin ei pidetty vaikeutta ongelmana. Pennanenkin totesi, että se mikä jää ymmärtämättä, luetaan uudelleen. Tästä olen samaa mieltä. Kaiken ei tarvitse avautua heti ensimmäisellä kerralla vaan voi jäädä jotain pureskeltavaa."

Kanerva on kirjoittanut itse valtavasti. On käännöksiä, kritiikkejä, katsauksia. Hänen mielestään nekin ovat luovaa työtä, mutta on hän kirjoittanut myös muutamia runoja.

Kanerva koki melkoisen yllätyksen 2009, kun kaksi niistä, Suruperhonen ja Sinä aamuna, ilmaantui Pekka Srengin postuumina julkaistulle levylle Unen maa.

Kanerva tutustui Strengiin 1960-luvulla Ylioppilasteatterissa ja antoi tälle runojaan sävellettäviksi. Vuosikymmenten kuluessa Kanervan nimi oli pudonnut matkasta, eikä sitä näy levyn kansitiedoissa.

Runot jäivät nuoruuteen, mutta lastenkirjoista tuli pitkä elämänura.

Nykyään Kanerva arvostaa lastenkirjallisuuden monimuotoisuutta, mutta huolet eivät ole kaikonneet. Lapsille luetaan liian vähän, sekä kotona että päiväkodeissa.

Kanerva on viime vuosina ollut mukana useissa kansainvälisissä lastenkirjaraadeissa, ja ikäväkseen hän on joutunut näkemään, että suomalaiset kuvakirjat eivät nykyään pärjää kilpailuissa.

Hän kaivaa esiin ainoan suomalaisen kuvakirjan, joka on voittanut Grand Prix'n Bratislavan kuvitusbiennaalissa. Se on Raija Siekkisen kirjoittama ja Hannu Tainan kuvittama Herra kuningas. Vuosi oli 1987.

Kanerva kertoo nähneensä unia kirjan kuvista, jotka ovat saaneet vaikutteita kreikkalaisista maisemista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit