Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanviljelijä oli kotiseutututkija

Erkki Alhopuro 1946–2015

Ihmiset
 
Timo Eränkö
Erkki Alhopuro
Erkki Alhopuro

Agronomi, maanviljelijä Erkki Alhopuro kuoli vaikean sairauden murtamana Lohjalla 17. syyskuuta. Hän oli 68-vuotias, syntynyt 24. lokakuuta 1946 Tampereella.

Maataloudesta tuli Alhopuron elämäntyön keskeinen osa. Hän ryhtyi viljelemään Äijälän sukutilaa opiskeltuaan Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa ja suoritettuaan agronomin tutkinnon. Äijälän tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1552. Alhopuro oli sen 14. isäntä.

Alhopuro kiinnostui 1970-luvulla maatilamatkailusta, josta oli kehittymässä monen maatilan sivuelinkeino. Pian Äijälän maille muodostui Lomahiisi Oy. Hiidenveden rannan tuntumaan kohosi monipuolisesti varustettuja kesäasuntoja, joita lähinnä keskieurooppalaiset lomanviettäjät vuokrasivat.

Toimelias ja monipuolisesti lahjakas Äijälän isäntä teki pitkän ja arvostetun toimintajakson kunnallisissa ja Osuuspankin luottamustehtävissä. Hän edusti keskustaa, jonka valtuustoryhmään hän kuului 1985–2011. Keskustan Lohjan kunnallisjärjestön puheenjohtajana Alhopuro oli 1984–2012.

Alhopuro oli myös muun muassa vesilautakunnan puheenjohtaja 1973–1980, ympäristölautakunnan puheenjohtaja 1985–1992 sekä Länsi-Uudenmaan Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja 1993–2012.

Alhopuro uudisti ja koneisti Äijälän tilan viljelyä ostettuaan tilan enoltaan. Hän laajensi peltoalaa hankkimalla maata naapuritiloilta. Peltopinta-ala nousi 29 hehtaarista nykyiseen 75 hehtaariin. Hän viljeli Äijälää useita vuosia yhdessä poikansa Mikko Alhopuron kanssa, joka nyt jatkaa tilan hoitoa. Tilalla toteutetaan luonnonmukaista viljelyä.

Äijälässä oli säilynyt huomattava asiakirja-arkisto monen sadan vuoden ajalta, ja sitä Alhopuro ryhtyi tutkimaan. Hän päätti laatia Äijälän ratsutilan historian. Siihen kului runsaat kymmenen vuotta, mutta lopputulos oli erinomainen. Lähes 500-sivuinen teos: 450 vuotta Äijälän ratsutilan historiaa ilmestyi 2010.

Kirja sisältää Äijälän lisäksi yli 20 tilan historiaa.

Tilojen historian yhteydessä, niiden rinnalla kulkee Suomen ja niiden maiden historia, joilla oli merkitystä maamme vaiheissa. Teos palkittiin vuoden kotiseutukirjana ja vuoden parhaana sukututkimuskirjana.

Alhopuro sai Robert Boldt -mitalin ansiokkaan kotiseutututkimuksensa perusteella. Teos on tehnyt Lohjaa tunnetuksi myös sen rajojen ulkopuolella.

Timo Eränkö
Kirjoittaja on Erkki Alhopuron
serkku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit