Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Feministisen elokuvan uranuurtaja

Chantal Akerman 1950–2015

Ihmiset
 
Chantal Akerman
Chantal Akerman

Elokuvaohjaaja Chantal Akerman kuoli Pariisissa 5. lokakuuta. Hän oli syntynyt Brysselissä 6. kesäkuuta 1950 Auschwitzin keskitysleiriltä selviytyneille vanhemmille.

Akerman oli kuollessaan 65-vuotias. Ranskalaismedian mukaan kyseessä oli itsemurha.

Akerman on nimenä suurelle yleisölle melko tuntematon, mutta hän kuuluu elokuvahistorian todellisiin jättiläisiin. Syy on kokeellisessa feministisessä elokuvassa Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975), joka kuvaa seksityöllä perheensä elättävän leskirouvan karua elämää. Elokuva sai ensi-illan Cannesin elokuvajuhlilla vain kuukausi ennen Akermanin 25-vuotissyntymäpäivää.

Yli kolmetuntinen eepos valittiin brittiläisen elokuvalehti Sight & Soundin kriitikkoäänestyksessä sadan maailman parhaan elokuvan joukkoon vuonna 2012. Akermanin lisäksi listalta löytyi vain yksi nainen, Claire Denis.

Chantal Akerman teki elokuvataiteelle saman, mitä Simone de Beauvoir teki kirjallisuudelle muutama vuosikymmen aiemmin. Pitkistä otoksista koostuvilla, vahvan henkilökohtaisilla elokuvillaan hän kommentoi naisena ja ihmisenä olemista. Se näyttäytyi usein loputtomina arkisina askareina ja ainaisena kaipuuna. Akerman pidättäytyi leikkaamasta ja käytti todellista aikaa keinona riisua katsojien illuusiot. Selviä hengenheimolaisia ovat Jean-Luc Godard, jota Akerman suuresti ihaili, Agnès Varda, Gus Van Sant ja Michael Haneke.

Akerman ohjasi monipuolisesti fiktioita, dokumentteja ja lyhytelokuvia. News from Homessa (1977) Akerman luki äitinsä kirjoittamia kirjeitä vasten uuden kotikaupunkinsa New Yorkin yksinäisiä katukuvia. Un divan à New Yorkissa (1996) näyttelivät Akermanin elokuvien nimekkäimmät tähdet, Juliette Binoche ja William Hurt. Vuonna 2000 valmistunut onnistunut Proust-tulkinta La Captive nosti hänet jälleen puheenaiheeksi.

Akerman toimi professorina City College of New Yorkissa ja luennoi ahkerasti ympäri maailmaa, eritoten nuorille opiskelijoille. Hän vieraili Sodankylän elokuvajuhlilla vuonna 1991.

Elokuussa Akerman osallistui Locarnon elokuvajuhlille uudella dokumenttielokuvallaan No Home Movie. Se kertoi Akermanin äidistä Nataliasta, joka kuoli vuonna 2014. Kriitikkoyleisö buuasi näytöksessä elokuvalle.

Lähipiirin mukaan äidin kuolema oli ollut Akermanille kova kolaus. Akermanin sisaren Sylviane Akermanin mukaan elokuvaohjaaja oli ollut hoidettavana masennuksen johdosta Pariisissa.

Hän oli päässyt pois sairaalasta vain kymmenen päivää ennen kuolemaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!