Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkkeelle jäänyt näyttelijä Leena Uotila ei ole koskaan ollut kauhean herkkä lehtikritiikeille

Billy Elliot -musikaalissa mukana oleva näyttelijä ei pääse eikä haluakaan eroon teatterista: "Työt jatkuvat samaan tahtiin kuin aiemmin"

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Sirpa Räihä HS
"Teatterissa saan tutkia rajatonta ihmismieltä. Kuten psykologianopettajani minua kuvasi, kaivo on syvä mutta vinssivehkeet huonot",Leena Uotila sanoo.
"Teatterissa saan tutkia rajatonta ihmismieltä. Kuten psykologianopettajani minua kuvasi, kaivo on syvä mutta vinssivehkeet huonot",Leena Uotila sanoo. Kuva: Sirpa Räihä HS

Näyttelijä Leena Uotila ei pääse eikä haluakaan eroon teatterista. Uotilalle, 68, koitti kesällä eläkeikä, mutta se heijastuu hyvin niukasti hänen arkeensa. Helsingin kaupunginteatterissa parhaillaan pyörivässä Billy Elliot -musikaalissakin hän tekee merkittävän roolin Billyn muistisairaana isoäitinä.

Uotila iskostui suomalaisten mieleen jo vuonna 1974. Solveigin laulun pääosassa, helsinkiläisenä Solveigina, hän ilmensi loistokkaasti nuoruuden ihanuutta ja haurautta. Reima Kekäläisen tv-elokuva Lassi Sinkkosen romaanista sai valtavat katsojaluvut, ja sitä esitetään yhä aika ajoin.

Kolme nopeaa

Vastanäyttelijöiden aatelia

1. Kari Väänänen

"On aina voimakkaasti läsnä ja suhtautuu intohimoisesti teatterin tekemiseen. Yhteisistä töistämme ovat mieleen painuneet etenkin Frankie ja Johnny Kaupunginteatterissa jaJumalan rakastaja Ryhmiksessä."

 

2. Billy Elliotia näyttelevät pojat

"Kaupunginteatterin musikaalin kolme Billy Elliotia: Henrik Björklund, Amos Brotherus ja Lassi Hirvonen. He elävät tilanteissa, ovat kontaktissa vastanäyttelijöihin, laulavat loistavasti eivätkä turhia problematisoi."

 

3. Pertti Sveholm

"On monipuolistanut taitonsa niin, että pystyy ilmaisemaan melkein mitä ja ketä tahansa. Valtakunnan häirikössä olimme yhdessä Sirkka ja Veikko Vennamona."

"Ryhmässä syntyi syvä tunne, että kaikki elämme samaa Sinkkosen maailmaa", näyttelijä muistelee kahvilan terassilla – totta kai Kaupunginteatterinlahdella. Uotila asuukin lähellä teatteria, Säästöpankinrannassa.

"Tietysti se ilahduttaa, että vieläkin jotkut voivat pysäyttää kadulla ja kiittää Solveigista. Mutta ei se työ jäänyt painolastiksi."

Kaikenlaista työtä Uotilalla on riittänyt – satoja rooleja tv:ssä, teatterissa, radiossa, elokuvissa ja dubbauksina. "Nenne" on aina ollut monipuolisesti kysytty ammattilainen.

Teatteriin Uuotila tähtäsi määrätietoisesti. Hänen isänsä Erkki Uotila oli näyttelijä, ja tytär seurasi äidin mukana muutenkin alaa tiiviisti.

"Kauheasti kävin teattereissa – faija hommasi lippuja – ja moni esitys vaikutti rajusti. Tyttönorssin lukiolaisena tajusin, että ei tässä taida olla muuta vaihtoehtoa kuin pyrkiä itse sinne lavalle."

Avainkokemuksia oli kolme, Lapualaisooppera-näytelmä ja elokuvat West Side Story ja Käpy selän alla, 60-luvun kulttiteoksia kaikki.

Teatterikoulun ovi avautui toisella kerralla 1968. Rehtori Kalle Holmberg valitsi Uotilan vuosikurssille, jolla aloittivat muun muassa Tuija Ahvonen, Hannu Lauri, Juha Muje ja Marja Packalén. Kurssilaiset tapaavat yhä säännöllisen usein.

Noiden aikojen keskeiseksi, muttei ainoaksi, teatterimotiiviksi Uotila nostaa kantaaottavuuden. Tehtiin nopeita ajankohtaiskabareita, yhden asian juttuja, joita esitettiin innolla lyhyin jaksoin.

Oli luontevaa, että piakkoin hän assosioitui uuteen Ryhmäteatteriin. Uotila kiittelee Ryhmiksen vapaana leijunutta henkeä, halua ottaa taiteellista riskiä ilman turhia mokaamisen pelkoja.

"Sinne tippui vähitellen näitä poikia, Heiskasta, Peteliusta, Vierikkoa. Siitä syntyi hieno ensemble, tosi orgaaninen kokonaisuus", hän oikein intoutuu.

Ryhmäteatteri nousi 1980-luvun kuumimmaksi pienteatteriksi. Huvittuneena Uotila muistelee Raila Leppäkosken lakonista ohjaajanotetta. "Näytelkää paremmin", tämä saattoi ohjata näyttelijöitä.

Uotilaan imeytyi pienteatterilaisen ja freelancerin vahva identiteetti. Kuitenkin hän 1997 hyppäsi yllättäen suureen taloon, Helsingin kaupunginteatteriin. Siellä vierähti 18 vuotta. "Sain sielläkin tehdä tosi hienoja hommia. Ei voi valittaa."

Mutta vielä siitä eläkkeelle jäämisestä – miten artisti kokee sen, että pitäisi ikään kuin astua syrjään?

"Toistaiseksi en ole itse huomannut muutosta", hän nauraa. "Työt jatkuvat samaan tahtiin kuin aiemmin." Hänen lähitulevaisuutensa kuluukin tiiviisti kaupunginteatterin lavalla Linnanmäen Peacockissa.

Mitä karttuva ikä sitten vie tai tuo?

"Tiettyä varmuutta se tuo, ei ole niin hädissään", hän pohtii. "Kun näkemys itsestä on tarkentunut, tietää ehkä vähän paremmin mihin taipuu."

"Lehtikritiikeille en ole koskaan ollut kauhean herkkä, huomennahan ne löytyvät kalankääreenä torilta."

Oli nuorempi tai vanhempi, teatterin yksi periaate ei muutu miksikään: "Uusi juttu aloitetaan aina yhtä nollilta", Uotila sanoo.

"Ja samana on säilynyt, että fiktiossa on aina niin ihana elää."

Uotila on pääsemättömissä teatterista siksikin, että hänen puolisonsa Henri "Henski" Kapulainen kirjoittaa näytelmiä ja hänen toinen lapsensa Arttu Kapulainen on näyttelijä. "Ei teatteri minun elämääni täysin leimaa, vaikka paljon siitä jutellaan ja vaihdetaan näkemyksiä. Artun kanssa puhuisin enemmänkin, hän on sentään viimeksi teatterioppia saanut."

"Henskiltä kuulen mielipiteen kysymättäkin", sanoo Uotila.

Näyttelijä jatkaa vapaapäiväänsä kävellen – ympäri Kaupunginteatterinlahden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit