Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Autoliikenne etenee sillalla

Ihmiset
 
Hede Foto
Henkilöautot ajavat sillalla, mutta missä? Minne autot ajavat?
Henkilöautot ajavat sillalla, mutta missä? Minne autot ajavat? Kuva: Hede Foto
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikolla tällä palstalla kysyttiin, mikä vanha rautatieasema kuvassa oli. Arvoituksen ratkaisemista helpotti, ja tarkkasilmäisimmät sen huomasivatkin – jotkut suurennuslasiin turvautuen – että kuvassa olevassa kyltissä luki aseman nimi: Käpylä.

Vastauksia tuli 129, joista seitsemän oli väärin. Moni arvasi oikein myös kuvan julkaisuvuoden, 1968.

"Ajoittaisin kuvan tarkemmin välille 1967–1968 päätellen siitä, että moottoritien silta on jo rakennettu, mutta Ilmalan varikolle johtavaa raidetta ei vielä ole – vuonna 1969 se jo oli, ja kuvassa näkyy asemalle tuodun työmaakoppeja. Taustalla pilkottaa nykyisen Panuntien silta", tulkitsee Juhana Sirén.

Aikakaudesta antoi viitteitä myös kuvassa näkyvä kiskoauto eli lättähattu.

"Dm7-tyyppinen lähiliikennejuna on Käpylässä. Kuva on huhtikuun 1962 jälkeen, koska opastimessa palaa tuo ylin keltainen valo yksinään. Aiemmin olisi vastaava opaste annettu kahdella valolla. 1960-luvun lopulla aloitettiin jo sähköistykseen liittyvät radan parannus- ja muutostyöt, ja kuva on ennen tätä vaihetta", muistelee Ari Julku.

"Panuntien sillan alla kävin pikkupoikana naapurin poikien kanssa polttamassa isältä varastettuja tupakoita", tunnustaa Juhani Hottinen.

"Ennen kyseistä siltaa sen paikalla oli puinen kävelysilta radan yli. Kävimme lapsina sillalla 'ottamassa savut' eli oli jännää seistä sillalla, kun paikallisjuna lähti asemalta ja paksu savuverho peitti sillan", muistelee Arto Nyström.

Myös Marja Kavilo kävi asemalla "savuilla".

"Vanhat, paksua valkoista savua puskevat veturit peittivät koko sillan savuun, ja sieltä jostain kuului vakituisesti iloinen kikatus – jännitys oli huipussaan. Asemapäällikkö oli sen verran mukava mies, ettei häätänyt meitä asemalta, jos muuten olimme kunnolla."

Hannu Tuominen kävi pikkupoikana 60-luvulla usein Käpylän asemalla katselemassa junia.

"Erityisen komeaa oli, kun mutkan takaa Pasilan suunnasta tuli höyryveturi Ukko-Pekka mustaa savua tupruten. Muistan, kuinka asetimme kolikoita kiskoille ja jäimme sitten odottamaan junaa. Yleensä löysimme kiskojen viereen singahtaneet ja litteiksi valssautuneet kolikot", muistelee Tuominen.

Myös Tapani Koppinen kävi asemalla samoilla asioilla kuin Hannu Tuominen.

"Silloin kaikki veturit olivat vielä höyryvetureita ja tuossa kuvan etureunassa käsittääkseni lättähatun kohdilla oli puinen kävelysilta. Sen päältä yritettiin sylkeä veturin piippuun. Saatiin mahtavat savut päällemme ja pelättiin, että jäämme kiinni, jos räkimisemme seurauksena veturi hyytyy. Pantiin myös markan kolikoita kiskoille ja juostiin puskiin piiloon, ettei veturinkuljettaja näe", muistelee Koppinen.

Markku Lehmuskallio muistelee istuneensa 1950–60-luvun taitteessa kuvan keskellä olevan opastimen vieressä sijaitsevalla betonilaatikolla.

"Oli aina jännittävää odottaa, josko tulee höyry- vai dieselveturi. Se on myös jäänyt mieleen, että kesäaikaan matkustajat istuivat puuvaunujen ulkorappusilla. Siihen aikaan turvallisuusseikkoja ei kai niin mietitty, eikä vauhti ollut kovin suuri."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Lasse Nurmen. Hän saa Markku Ojasen kirjan Kaikki on hyvin juuri nyt. (Minerva).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa on autoja sillalla. Missä kuva on otettu ja milloin? Mihin autot ajavat? Onko paikka sinulle tuttu? Onko sinulla kenties jotain kuvaan liittyviä muistoja?

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 15. lokakuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.
 

Ensi viikolla Bongaa paikka -palsta ilmestyy poikkeuksellisesti vasta keskiviikkona 21. 10.

Ensio Ilmonen Lehtikuva
Viime viikon kuvassa oli Käpylän rautatieasema vuodelta 1968.
Viime viikon kuvassa oli Käpylän rautatieasema vuodelta 1968.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit