Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen tulevaisuudesta dokumenttisarjaa tekevä Nina Pulkkis löysi itsestään tiedeuskovaisen

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Laura Mendelin
Nina Pulkkis on tehnyt syksyn aikana uutta tiedesarjaa muun muassa Viikin Biokeskuksessa. Hän uskoo, että arktisen alueen osaaminen, kestävä metsänhoito, insinööritaito ja biotekniikka auttavat Suomea pelastamaan tulevaisuuden maailman.
Nina Pulkkis on tehnyt syksyn aikana uutta tiedesarjaa muun muassa Viikin Biokeskuksessa. Hän uskoo, että arktisen alueen osaaminen, kestävä metsänhoito, insinööritaito ja biotekniikka auttavat Suomea pelastamaan tulevaisuuden maailman. Kuva: Laura Mendelin

Dokumenttiohjaaja Nina Pulkkis, 37, on elementissään komentaessaan tuotantotiimiään Viikin Biokeskuksessa. Käynnissä ovat Suomen tulevaisuus -tiedesarjan kuvaukset.

Sarjan ideoija jännittää kuunnellessaan, kuinka mitokondriotutkija, akatemiaprofessori Howy Jacobs haastattelee puun genetiikkaan erikoistunutta kasvien kehitysbiologian professoria Yrjö Helariuttaa.

"Tässä jaksossa yhdistyvät tiede, puut, genomiikka, ilmaston muutos ja maailman pelastaminen, kaikki minua kiinnostavat asiat", Pulkkis kertoo.

Jo pikkutyttönä tieteestä kiinnostunut tv-tuottaja on päässyt sarjaa tehdessään tapaamaan tieteen, teknologian ja yritysmaailman edustajia.

"Samalla olen löytänyt itsestäni tiedeuskovaisen."

Kolme nopeaa

Tulevaisuuden Suomen mahdollisuudet

1. "Suomesta tulee huippututkimuksen kehto. Osaamisen perusta on vankassa peruskoulutuksessa ja perustutkimisen vaalimisessa."

 

2. "Energia tuotetaan sataprosenttisesti uusiutuvista lähteistä. Suomella on erinomaiset edellytykset monipuoliseen uusiutuvan energian tuottamiseen. Älykäs sähköverkkomme mahdollistaa hajautetun energiatuotannon."

 

3. "Suomalaiset ovat onnistuneet luomaan vientituotteita pohjoisen etulyöntiaseman takia. Arktisissa olosuhteissa toimiminen on kasvattanut maailman parhaimman insinöörikansan."

Sarjan tekeminen on Pulkkikselle työtä, mutta myös maailman pelastamista.

"Minulle on tärkeää nähdä valoa tulevaisuudessa. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen kannalta tärkeä metsänhoito on Suomessa huipputasolla. Metsää kasvaa enemmän kuin kulutetaan. Täällä kasvaa maapallon puista joka sadas."

Suomi on elänyt tervan poltosta lähtien biotaloudesta. Nykypäivä on tiedeuskossa elävälle kuitenkin vasta alkua.

"Seuraavaksi ovat vuorossa metsäteollisuuden murroksen mahdollistamat korkeamman jalostusarvon omaavat kemian ja lääketeollisuuden tuotteet."

Niiden lisäksi on nanoselluloosa. Siitä voidaan Pulkkiksen mukaan kasvattaa ihmissoluja syöpähoitoja varten. "Ja selluloosan sivutuotteesta lingniinistä voitaisiin valmistaa biomuoveja, liimoja ja hartseja, tulevaisuudessa jopa hiilikuitua!", hän sanoo.

Maailmanparantajaa lohduttaa myös nälän lievittämisen mahdollisuus. Sen takaavat Pulkkiksen mukaan puusta valmistetut uudet tekstiilikuidut, joiden vapauttama viljelypinta-ala voidaan valjastaa ruuan tuotantoon.

Metsä oli Pulkkikselle tärkeä jo 7-vuotiaana. Silloin hän unohtui salaiseen metsäpaikkaansa tuntikausiksi. "Muistan yhä, miten pehmeä oli sammalpeti ja miten tiheät puiden latvat."

Metsä oli Lahdessa, missä avioerotyttö vietti viikonloput Karjalan evakkosuvusta kotoisin olevan isän maatilalla. Viikot hän kävi koulua ja asui Helsingissä suomenruotsalaisen äidin kanssa.

Kaksi erilaista kulttuuria olivat voimavara, vaikka opettajat eivät osanneet aina suhtautua ylimääräisiä ainekirjoituksia kärttävään oppilaaseen. Tiedenaisen urasta haaveileva tyttö tutki tähtikarttoja ja opetteli muinaiskreikan aakkosia. Ylioppilaaksi hän kirjoitti jo 16-vuotiaana, suoritettuaan iltalukion vuodessa päivätöiden jälkeen.

"Kiire kostautui ja väsyin."

Uteliaisuus ajoi Pulkkiksen dokumenttiohjaajaksi.

"Ammatin valinta ei ollut looginen juttu, vaan ajauduin kiinnostavasta projektista toiseen."

Ensimmäinen työpaikka oli avaruusolennoista ja salaliittoteorioista dokumentteja tekevän Juhan af Grannin firmassa. Af Grannille Pulkkis teki ohjelmaa ufoista. Pestin jälkeen todellisuus on kiehtonut häntä kuvitelmia enemmän.

Franck Medialle siirryttyään Pulkkis aloitti perheyritystarinoilla, kunnes pääsi 2011 ohjaamaan ensimmäisen oman dokumenttinsa Öljystä uusiutuviin.

"Franck Mediassa olen saanut mahdollisuuden tutkia Suomen todellisuutta laajasti. Ensin perheyritysten ja nyt tulevaisuuden näkökulmasta."

Tiedesarjan tekeminen on Pulkkikselle uutta. Kahdeksan viimeisimmän vuoden aikana hän on käsikirjoittanut, ohjannut ja tuottanut 30 yritystarinaa perinteisistä suomalaista yrityksistä aina Nansosta Muumeihin.

"Yritykset kiinnostavat minua, mutta myös yrittämisen takana oleva aika ja ilmiöt."

Pulkkiksen Muumi-dokumentista tekeillä oleva kirja ilmestyy keväällä. Muumeista hän kiinnostui niiden suvaitsevaisuuden ja yhteisöllisyyden takia. Hänelle oli tärkeää myös kirjailija Tove Janssonin havahtuminen 1990-luvun laman aikana muumien työllistävään vaikutukseen.

"Se vapautti Janssonin luovaan työhön, mutta muumien ansiosta Arabian tehtailla työpaikat säilyivät 1990-luvun laman ajan."

Pulkkis työskentelee myös kotonaan Fiskarsissa. Hänet löytää usein puutalon alakerran editointiyksiköstä.

Vapaa-aikanaan nainen nikkaroi puurobotteja verstaassa 6-vuotiaan poikansa kanssa tai kuuntelee radiosta ihailemansa Marcus Rosenlundin tiedeohjelma Kvanthoppia. "Pidän Marcuksen tyylistä. Hän suhtautuu käytännöllisesti maailman pelastamiseen. Hänelle teot ovat tärkeämpiä kuin puheet."

 

Kahdeksanosainen tiededokumenttisarja Suomen tulevaisuus esitetään MTV3-kanavalla vuoden 2016 alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit