Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutuustanssi sulattaa suomalaisten kovan kuoren: "Tunneillani ihmiset käyttäytyvät kuin olisivat juoneet pullon alkoholia"

Ihmiset
 
Vitaalitanssissa irrotellaan ja hiotaan elämäntaitoja
Vitaalitanssissa irrotellaan ja hiotaan elämäntaitoja
Argentiinalaisperäinen vitaldanza eli vitaalitanssi juurtui Suomeen. Liiketerapeuttisessa lajissa tutustutaan omaan liikekieleen ja kohdataan muita. Lajin argentiinalainen kehittäjä Patricia Martello näyttää harjoituksen, jossa keskitytään energian virtaukseen kehossa. Toimittaja: Johanna Pohjola, Kuvaus ja editointi: Jukka Gröndahl

Jos Patricia Martellolta kysytään, käsitys jäyheistä suomalaisista tulisi päivittää.

Argentiinalaisen vitaalitanssigurun mukaan hänen työpajoissaan esiin kuoriutuu todellinen suomalainen: herkkä, luova ja lämmin.

Kolme nopeaa

Patricia Martellon suosikkiharjoitteet

1. Piirikävely käsi kädessä
"Harjoitus edustaa yhteyttä ja rauhaa. Muoto on peräisin esihistorialliselta ajalta, mutta se on yhä ajankohtainen."


2. Käsillä koskettaminen
"Koskettaminen ei ole seksuaalinen vaan pyhä teko. Toiselle annetaan rakkautta, luottamusta ja turvaa. Harjoitus tuo tietoa siitä, miten koskee ihmisiä."


3. Neljä elementtiä
"Tuli, vesi, ilma ja maa ovat yleismaailmallisia aiheita. Harjoituksessa muunnutaan niiden energiaksi. Tuli edustaa intohimoa ja loistoa: sen kohdalla voi kokea keholla auringon voimaa."

"Lentokentällä en näe hymyjä, mutta tunneillani näen. Suomalaiset tarvitsevat aikaa ajatella, mitä ja miten puhua. Minusta se on herkkyyttä", Suomessa säännöllisesti opettava Martello, 54, sanoo.

"Suomalaiset puhuvat vähän, mutta sanovat silloin paljon. Kun he avaavat sydämensä, he antavat sen kokonaan."

Lontoossa asuva Martello on käynyt opettamassa vitaldanzaa eli vitaalitanssia Suomessa vuodesta 2010. Hän on kehittänyt lajin puolisonsa Marcelo Di Matteon kanssa.

Aluksi oppilaita oli muutama. Nyt argentiinalaiskaksikko on kouluttanut parikymmentä suomalaista ohjaajaa, jotka vetävät omia tuntejaan.

Liiketerapeuttinen laji vetää jatkuvasti lisää väkeä. Martellon mukaan suosio kertoo esimerkiksi itsetuntemuksen ja fyysisen kosketuksen tarpeista.

Tunneilla harjoitellaan muiden kohtaamista ja koskettamista, kuten halaamista ja paijaamista. Tavoite on, että harrastaja tutustuisi liikekieleensä ja lähestyisi myös arjessa omannäköistään elämää.

Alkuviikosta Martello seurasi, kun joukko Metropolia-ammattikorkeakoulun väkeä innostui irrottelemaan yksityistunnilla.

"Laji vetoaa suomalaisiin, koska se tarjoaa vapauden olla aito. He saavat rauhassa tutkia, keitä ovat ulkopuolisten paineiden takana", hän sanoo.

"Tunneillani ihmiset käyttäytyvät kuin olisivat juoneet pullon alkoholia. Mutta ei siellä ole alkoholia. Kyse on kehon endorfiineista."

Muuton Englantiin piti olla tilapäinen. Martello työskenteli 1990-luvulla kuvaamataidon opettajana Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa, kun Euroopasta alkoi sadella tanssiopetuspyyntöjä.

Tuolloin Martello opetti sivutyökseen kehollista ilmaisua, eheyttävää voimistelua ja biodanzaa, joka on chileläislähtöinen tanssillinen itsetuntemusmenetelmä.

Niihin hän yhdisti alkuperäiskansojen elämänviisautta, šamanismia. Syntyi vitaldanza, toiselta nimeltään vital development eli vitaali kehitys.

Kysyntä Euroopassa ja Japanissa kasvoi lopulta niin, että myös puoliso ja kolme poikaa muuttivat Lontooseen.

Suomeen Martello saapui, kun kaupungissa piipahtanut suomalainen pyysi. "Hän sanoi, että Suomessa tarvitaan tällaista."

Lajin tavoite on lisätä elämäniloa ja viisautta, Martello kuvailee. Hän soittaa usein elokuvamusiikkia, joka herättää tunteita. Niitä ilmaistaan kehollisesti ja kunnioittavasti.

Naisellisuutta tai miehekkyyttä saatetaan kokeilla esimerkiksi flirttailemalla. Harjoitukset auttavat ymmärtämään mahdollisia estoja ja tabuja, Martello perustelee.

"Tavallisessa koulussa ei opeteta itsetutkiskelua, tunteiden ilmaisua tai kasvua ryhmässä. En tunne koulua, joka opettaisi lapsia nauttimaan elämästä."

Aluksi suomalaiset näyttivät Patricia Martellosta hieman sammutetuilta. Hän ihmetteli välinpitämättömiä katseita ja sisäänpäin suuntautuvia puheääniä. Pian Martello tajusi, että ihmiset vain tarvitsivat ulkopuolisen luvan nauraa ja kohdata toisiaan.

"Suomalaisilla on paljon voimaa ja tunneälyä, mutta ne suuntautuvat sisäänpäin. Olen kuin kätilö. Autan tuomaan ne ulospäin", hän sanoo.

"Annan ihmisille rohkeutta. Kun musiikki alkaa, suomalaiset avautuvat aivan kuin olisivat odottaneet tätä vuosia."

Suomalaisten kosketusvaje näkyy Martellon mukaan esimerkiksi harjoitteessa, jossa omia käsiä ja kasvoja silitetään rakastavasti. Jotkut liikuttuvat kyyneliin.

Martello kokee kiitollisuutta, kun oppilaat kertovat oivalluksista ihmissuhteissaan. Mieleen on jäänyt suomalainen, joka luopui masennuslääkkeistään vitaalitanssin avulla.

Martello sanoo itse muuttuneensa hyväksyvämmäksi. Virheiden pelko on laantunut, robottimainen käytös karissut.

Suomalaisilta argentiinalainen kertoo oppineensa hiljaisuutta ja tilan antamista keskustelutoverille. Samaa tilaa hän näkee pohjoisessa kehonkielessä.

Mutta ennen kaikkea suomalaiset ovat Martellosta kauniita. Ja seksikkäitä! "He ovat muodollisia, mutta aistillisia ja esteettisiä. Vaikka he eivät ilmaisisi aistillisuuttaan, se näkyy esimerkiksi tavassa liikuttaa lantiota."

 

Marcelo Di Matteon vitaldanza-työpajoja joogakoulu Shantissa 16.–18. 10. 2015.
Lisätiedot: www.vital-danza.com.

Jukka Gröndahl HS
"Kun musiikki alkaa, suomalaiset avautuvat aivan kuin olisivat odottaneet tätä vuosia", sanoo argentiinalainen tanssiopettaja Patricia Martello.
"Kun musiikki alkaa, suomalaiset avautuvat aivan kuin olisivat odottaneet tätä vuosia", sanoo argentiinalainen tanssiopettaja Patricia Martello.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit