Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylipalomies puolusti ammattikuntaa

Martti Lavinto 1932–2015

Ihmiset
 
Niilo Hyytiäinen
Martti Lavinto
Martti Lavinto

Ylipalomies Martti Lavinto kuoli vaikean ja pitkäaikaisen sairauden murtamana 11. lokakuuta Helsingissä. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 4. tammikuuta 1932 Hauholla.

Lavinnon lupaavasti alkanut mutta lyhyehköksi jäänyt nyrkkeilyura alkoi 1945. Hän aiheutti Ruotsissa lähes sensaation voittamalla 1950 tyrmäyksellä maan ylpeyden Stig Sjölinin, joka saavutti kaksi vuotta myöhemmin Helsingin olympiakisoissa pronssia. Nyrkkeilyura jäi, kun Lavinto tapasi tulevan vaimonsa Annelin.

Lavinto aloitti Helsingin palokunnan palveluksessa 1953 ja liittyi silloisen KTV:n (nyk. JHL) alaisen ammattiosasto 40 jäseneksi sekä Sdp:n jäseneksi. Alkoi Lavinnon mittava ja ansiokas työ ay-järjestötoiminnassa, johon kuului vaativan palomiesammatin ansiotason nostaminen erikoisammattimiehen tasolle, mutta myös ammatin arvostuksen tunnetuksi tekeminen.

Kenties kovimman työtaistelun paineet Lavinto koki 1962 toimiessaan pääluottamusmiehenä. Tuolloin palomiehet vaativat kolmen palkkaluokan kuoppakorotusta. Kuntatyönantaja piti vaatimuksia röyhkeinä ja porvaristo vastuuttomina. Neuvottelut olivat tuloksettomia.

Palomiehillä ei 60-luvulla ollut lakko-oikeutta, joten he päättivät toteuttaa viimeisen ja vähiten toivotun työtaisteluaseen: He sanoutuivat viroistaan irti 1.toukokuuta 1962 alkaen. Virat tulisivat avoimiksi 1. kesäkuuta. Silloin alkaisi KTV:n julistama hakusaarto. Rankka päätös piti.

Liitto ei lakkoavustusta maksanut, koska palomiehet eivät olleet lakossa. Työtaistelun päätyttyä kahden viikon kuluttua irtisanoutuneet otettiin takaisin töihin vanhoina työntekijöinä. Tuloksena oli yksi palkkaluokka ja ns. palomieslisä eli suunnilleen puolet vaatimuksesta. Poikkeuksellisen vakavasta ja yhteiskunnan turvallisuutta vaarantavasta työselkkauksesta selvittiin onneksi ilman suurempia kolhuja.

Lavinto toimi aktiivisesti palomiesten sopimus- ja palkkaneuvottelijana 1954–1985, jolloin hän jäi ylipalomiehen virasta eläkkeelle. Neuvottelijana hän oli asioihin perehtynyt, rauhallinen, tarvittaessa tiukka, mutta oikeudenmukainen. Hänet tunnettiin ja häneen luotettiin.

Lavinto oli työnarkomaani vapaa-ajat mukaan luettuna. Vauhti hiljeni vasta vuosaarelaiselaisessa palvelutalossa, jossa hän vietti viimeiset elinvuotensa. Sielläkin kuorolaulua elämänsä aikana harrastanut Lavinto osallistui aktiivisesti joka maanantai Laula kanssamme -tilaisuuteen. Käymissämme keskusteluissa hän usein kertoi haluavansa vielä tehdä jotain.

Martti Lavinto oli vaatimaton, lähimmäisiään arvostava ja aina valmis heitä tukemaan.

Niilo Hyytiäinen
Kirjoittaja on Martti Lavinnon
työtoveri ja ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit