Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musta ja valkoinen vastakkain Rhodesian itsenäisyyskiistassa

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Hels. San. kirjeenvaihtajalta
Lontoo 16. 10. (Olli Kivinen)

Maailman itsenäisyysruletin kiihtyvässä pyörinnässä on tuskin syntynyt mitään niin suurta paradoksia kuin Rhodesia, joka kuuluu ensimmäisiin Englannilta sisäisen itsehallinnon saaneisiin alusmaihin, mutta on edelleen ilman itsenäisyyttä. Maan tämänhetkistä itsenäisyyskiistaa hallitsee sana rotuerottelu, jonka nojalla koko asia on ajettu pisteeseen, jossa kaikki on mustaa tai valkoista, vaikka eri puolilla tunnustetaankin, että kyseessä on vaikea ja monitahoinen ongelma.

Mikään tähänastinen itsenäisyyskiistojen patenttiratkaisu ei päde Rhodesiassa ja tähän on monta syytä: rotuerotteluun taipuvainen, mutta sen julmaa toteuttamista välttävä valkoinen hallitus, väkivallalla mahdollisuutensa ja kannatuksensa pilanneet kansallismieliset ryhmät, tämänhetkinen perustuslaillisuus ja neekeriväestön suhteellinen hyvinvointi, ja rauhallisuus muihin Afrikan maihin verrattuna ovat osa pulmista, joita on pahentanut ulkomaiden painostus suuntaan ja toiseen.

Englannin ennustama taloudellinen ja poliittinen sekasorto ja verilöyly sekä toisaalta Rhodesian pyrkimyksekseen esittämä tasapainoinen eri rotujen yhteiskunta ovat ydinkysymykset, joiden suuntaan tai toiseen tapahtuvasta kehityksestä ei tällä hetkellä ole selvää kuvaa kenelläkään.

Itsenäisyysneuvottelut ajautuivat väistämättömästi karille, kun neuvottelijapääministerit Harold Wilson ja Ian Smith havaitsivat, että heidän mielipiteensä ennen muuta neekeriväestön poliittisten oikeuksien aikataulusta olivat sananmukaisestikin "vuosikymmenien päässä toisistaan".

Työväenpuolueeseen kuuluva pääministeri Wilson ei voi ajatellakaan rotuerotteluvaltion syntymistä hallituksensa suostumuksella, etkä Rhodesian 220 000 käsittävän valkoisen vähemmistön pyrkimyksistä voi olla saamatta sitä kuvaa, että suuri osa toivoo Etelä-Afrikkaa muistuttavan järjestelmän perustamista, vaikka tämänhetkinen pääministeri ei aiokaan saattaa voimaan sellaista.

Lontoon neuvottelujen jälkeen tilanne Rhodesian kohdalla mutkistui siinä, suhteessa, että Lontoossa katsottiin asiaa toisellakin puolelta enemmän kuin aikaisemmin, ja on turha yrittää kieltää, etteikö pääministeri Smith saanut osakseen paljon myötätuntoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit