Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hukkaputki toi puvustomestarille valtionpalkinnon

Raija Ryynänen 1949–2015

Ihmiset
 
Josetta Ryynänen-Brotherus
Raija Ryynänen
Raija Ryynänen

Vaatturi, mallimestari, Raija Ryynänen kuoli 2. elokuuta Fuengirolassa 65 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt Helsingissä 12. lokakuuta 1949.

Raija Ryynäsen kiinnostus populäärikulttuuriin innoitti hänet nuorella iällä vaatteiden pariin. Hän osoitti virtuoosimaiset kykynsä ommellessaan "viimeisintä huutoa" olevia vaatteita itselleen ja ystävilleen. The Creaturesin ensimmäiset esiintymisasut olivat Ryynäsen käsialaa.

Elämänkumppaninsa, taidemaalari Pekka Ryynäsen hän löysi rinnakkaisluokalta Mannerheimintien yhteiskoulusta. Koulut saivat jäädä, kun seikkailunhalu vei nuoret ulkomaille pois vanhempien vaikutuspiiristä. Suvun naisten tapaan Ryynänen arvosti koulutusta, ja vastoin akateemisen perheen odotuksia hän valmistui ensin vaatturiksi 1975 ja mallimestariksi 1980.

Vuonna 1980 Ryynänen palkattiin Yleisradion TV1:n puvuston esimieheksi vastuualueenaan ompelimo ja tuohon aikaan Euroopan suurin pukuvarasto. Halu kentälle vei voiton, ja työ jatkui puvustajana puvustomestarin tittelillä. Pukusuunnittelija Satu-Marja Nygrenin kanssa Ryynänen muodosti menestyksekkään työparin. Mitä Nygren ikinä suunnitteli, Ryynänen toteutti. Hän oli mestari kaavoittamisessa, materiaalituntemuksessa ja arvostettu pistämättömästä tyylitajustaan.

Poliittinen satiiri Hukkaputki oli kunnianhimoinen puvustuksen suhteen. Lähes kaikki vaatteet ommeltiin, ja materiaalit olivat mitä moninaisimmat, esimerkkinä tekonurmikosta tehty pikkutakki.

Nygren ja Ryynänen palkittiin Hukkaputken puvustuksesta valtionpalkinnolla 1983. Saumattoman yhteistyön hedelmät näkyivät monissa klassikoiksi muodostuneissa viihdeohjelmissa: Velipuolikuu, Mutapainin ystävät, Hymyhuulet, Eskimoiden elämästä, Seitsemän kuolemansyntiä ja Milkshake.

Ryynäsen kädenjälki näkyi myös lukuisissa euroviisuesiintyjien asuissa sekä tv-teatterin ja -elokuvan puolella. Viimeiseksi työksi jäi Minna Canth -dokumentti, jonka aikana hän sairastui ja lopulta halvaantui. Hän joutui jättämään rakastamansa työn.

Kuvataiteilijan vaimona Ryynänen ymmärsi taiteilijoiden elämää ja haasteita. Toipilasaikanaan hän yhdessä muiden nuorten muusien kanssa liittyi Helsingin Saskioihin, taiteilijoiden vaimojen hyväntekeväisyysyhdistykseen. Ryynäsen tarmo ja ehtymätön ideointi suolsi uudistuksia, joilla Saskioiden toimintaa päivitettiin.

Sairaus ja sääolot veivät Ryynäset Espanjaan, missä pariskunta huolehti Marbellan taiteilijaresidenssin isännöinnistä. Raija Ryynänen oli sanavalmis, tarvittaessa kipakka, humoristi. Hän rakasti lukemista ja oli myös terävä kynäniekka.

Raija oli arvostettu ja pidetty ystävä. Rakastavana äitinä ja mumina hän piti huolta ja kuria, arvosti hyviä tapoja ja tilannetajua. Hän painotti tasa-arvoa ikään, sukupuoleen, ihonväriin ja taustaan katsomatta.

Josetta Ryynänen-Brotherus
Kirjoittaja on Raija Ryynäsen tytär.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit