Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kumpulan satamarata käyttöön

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat

Kauan rakenteilla ollut Pasilan – Kumpulan – Sörnäisten uusi satamarata on lopullisesti valmistunut ja maanantaina sitä pitkin kulki ensimmäinen juna. Rata korvaa yli satavuotiaan Pasilasta Vallilan kautta Sörnäisiin kulkevan hankalan radan, joka lähitulevaisuudessa puretaan. Samoin poistetaan Lautatarhantien yli kulkeva silta.

– Kumpulantien ja edelleen Mäkelänkadun editse kulkeva tunneli saatiin suunnitelmien mukaan valmiiksi vuoden 1964 loppuun mennessä, mutta koska tunnelin kallio-osa vuoti vettä ja oli olemassa vaara, että katosta putoilisi lohkareita, jouduttiin tunnelia vahvistamaan ruiskubetonoimalla.

– Viimeiset työt tehtiin radan Kyläsaaren päässä, jossa kunnostettiin ratapihaa ja tehtiin liitostöitä, kertoi satamarakennuspäällikkö Veli Rahikainen.

Uusi satamarata eroaa vanhasta Savonkadun -sillan kohdalla, kulkee Kumpulantien, Mäkelän varastoalueen ja edelleen Mäkelänkadun alitse nousten maan pinnalle Kumpulan laakson reunassa. Sitten rata seurailee Kumpulan laaksoa, ohittaa Vallilan siirtolapuutarha-alueen sen pohjoispuolelta, ylittää Hämeentien ja kulkee Kyläsaarenkadun eteläpuolitse ja yhtyy lopulta Kyläsaaren ratapihaan.

Kumpulan radan rakennusalueen pituus oli 766 metriä, josta tunnelia oli yhteensä 598 metriä. Tunnelista louhittiin noin puolet kalliotunnelina ja toinen puoli kallioavoleikkauksena, joka on katettu betoniholvilla ja täytetty maalla.

Rakentamisvaiheessa aiheutti kallion heikko laatu vaikeuksia ja avoleikkausta louhittaessa kallion seinä murtui ja kallionlohkareita putoili ratakuiluun. Leikkaukseen jouduttiin valamaan 43 metrin matkalla neljän metrin korkuiset suojaseinät. Kumpulan radan suunnittelu aloitettiin vuonna 1959 ja rakennustöihin ryhdyttiin vuonna 1962. Alun perin piti radan valmistua vuoden 1964 alussa, mutta yllätysten ja viimeistelytöiden vuoksi siirtyi sen käytäntöön ottaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit