Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intendentti piirsi Viipurin pienoismallin

Juha Lankinen 1937–2015

Ihmiset
 
Harri Miettinen
Juha Lankinen
Juha Lankinen

Intendentti Juha Lankinen kuoli 10. syykuuta Lahdessa. Hän oli 78-vuotias, syntynyt 13. lokakuuta 1937 Viipurissa.

Lankinen oli arkkitehti Jalmari Lankisen poika. Sotien jälkeen perheen evakkotaival päätyi Lahteen, jonne valokuvausta harrastanut Jalmari-isä otti mukaan Viipurista pöytähopeitten sijaan lasiset valokuvanegatiivit.

Viipurin keskusta-alueen kartan entisöintityö 70-luvun lopulla pohjusti Juha Lankisen tulevaa suurtyötä, Viipurin pienoismallin suunnittelua. Työ kesti neljätoista vuotta. Pienoismallia varten hän piirsi rakennuksista julkisivupiirustukset ja asemapiirustukset mittakaavassa 1:500. Lisäksi oli selvitettävä rakennusten värit, jossa apuna olivat värinegatiivit.

Lankinen haastatteli noin kahtasataa ihmistä ja hän vieraili Viipurissa 60-luvun puolenvälin jälkeen yli 400 kertaa. Tutuksi tulivat monet venäläiset Viipurin kaupungin ja alueen virkamiehet sekä heidän toimintatapansa. Näin kertyneen suuren ja tarkan tiedon perusteella rakennettiin Viipurin pienoismalli, joka on yksi itsenäisen Suomen historian monumentti.

Pienoismallityön ohella Lankinen osallistui useiden kirjojen tekoon ja häntä pyydettiin erilaisten Viipuri-aiheisten esitysten asiantuntijaksi. Lukuisat Viipuri-esitelmät vetivät "tuvat täyteen". Hän oli kysytty opas mitä erilaisimmille Viipurin vierailuille. Lankinen oli useiden viipurilaisten ja karjalaisten yhdistysten pitkäaikainen jäsen.

Monrepośn puistolla oli erityinen paikka Lankisen sydämessä. Hän organisoi ensimmäisen talkooleirin puistoon jo 1990 ja oli yksi Pro Monrepos-yhdistyksen perustajajäsen. Vuosituhannen vaihteessa yhdistys rakensi puistoon yhteistyökumppaniensa kanssa kaksi kaarisiltaa, Neptunuksen temppelin ja teekatoksen.

Lankisen innostava ote tarttui kaikkiin projekteihin osallistuneisiin. Venäläiset arvostivat yhteistyötä esittelemällä sitä presidentti Tarja Haloselle vuonna 2002. Vuonna 2013 venäläiset saivat ulkopuolista rahaa puiston ja sen rakennusten kunnostamiseen. Lankisen toive ja tavoite oli, että Monrepośn puisto saa jatkossa arvoisensa kohtalon. Hän toivoi muunkin Viipurin kunnostamista.

Lankinen oli tyytyväinen, kun Alvar Aallon suunnittelema Viipurin kaupunginkirjasto 2013 vihittiin uudelleen käyttöönsä venäläisvoimin täysin peruskorjattuna. Hänestä se oli hyvä esimerkki muunkin vanhan Viipurin kunnostamiselle.

Lankinen osallistui aktiivisesti VirtuaaliViipuri-projektiin, jossa kaupunkia on mallinnettu tilanteessa 2. 9. 1939 klo 10.30. Hän kävi useita kertoja joka kesä tarkastamassa ja innostamassa Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden mallinnustyötä.

Harri Miettinen
Kirjoittaja on Juha Lankisen ystävä ja yhteistyökumppani.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit