Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salaman juttu hankala HO:lle

Ihmiset
 
Uusi lakiesitys mutkistaa valmistelua

Uskontorikoksia koskevan lainsäädännön uudistamisesta annettu lakiesitys on saattanut uuteen valoon kirjailija Hannu Salaman tapauksen. Jumalanpilkkapykälä on uudesta esityksestä jätetty kokonaan pois ja uskontorikoksista annettavaa tuomiota lievennetty. Salaman juttu siirrettiin viime kesäkuussa hovioikeuden ratkaistavaksi ja sitä valmistellaan parhaillaan. Eduskunnassa taas uusi lakiesitys tulee lakivaliokunnan ensimmäiseen käsittelyyn mahdollisesti vielä tämän viikon lopussa.

– Hovioikeudessa olemme toistaiseksi odottavalla kannalla, totesi hovioikeuden presidentti Y. J. Hakulinen. – Joka tapauksessa jutussa annetaan tuomiot uuden, lievemmän lain mukaan, jos se ehtii tulla voimaan ennen asian käsittelyä hovioikeudessa. Tällaisesta menettelystä on selvät määräykset asetuksessa rikoslain voimaan panemisesta.

– Kirjailija Salamaa ja hänen kustantajaansa vastaan nostettu juttu on niin laaja, että valmistelut hovioikeudessa vievät pitkän ajan. Kun uusi lakiesitys määrittelee ko. rikoksenkin aivan toisin kuin nyt voimassa oleva laki, uudistus muuttaisi voimaan tultuaan myös valmistelujen luonnetta perusteellisesti. Näin olemme joutuneet sen ongelman eteen, onko syytä ollenkaan panna jutun käsittelyä vielä vireille, mainitsi presidentti Hakulinen.

Julkisuudessa esitetyt väitteet siitä, että Salaman jutussa jouduttaisiin antamaan tuomiot joka tapauksessa vanhan lain mukaan, hovioikeuden presidentti kumosi väärinä tulkintoina. Uusi laki olisi entistä lievempi ja vuonna 1839 annetussa asetuksessa rikoslain voimaan panemisesta sanotaan nimenomaan: "Rikoksiin, jotka on tehty vanhemman lain voimassa ollessa, mutta joista ennen uuden lain voimaan tulemista ei ole annettu lainvoimaista tuomiota, on sovellettava sitä lakia, joka on lievempi."

HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit