Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sofi Oksasen kääntäjä: Ranska on rationaalinen kieli, suomi ei – ranskalaiset eivät kestä suomalaisromaanien mysteeriä

Ihmiset
 
Jukka Gröndahl HS
Sébastien Cagnoli on kääntänyt paljon suomalaista kirjallisuutta. Suomea hän puhuu hiukan epävarmasti ja hitaasti, mutta selkeästi ääntäen.
Sébastien Cagnoli on kääntänyt paljon suomalaista kirjallisuutta. Suomea hän puhuu hiukan epävarmasti ja hitaasti, mutta selkeästi ääntäen. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Vielä kuusi vuotta sitten ranskalainen Sébastien Cagnoli eli kaksoiselämää Pariisissa. Päivisin hän suunnitteli tietokoneohjelmistoja pankeille, ministeriöille ja energiayhtiöille suuren it-firman palveluksessa. Öisin hän kirjoitti novelleja ja käänsi Uuno Kailaan runoja ranskaksi.

Cagnoli oli valmistunut insinööriksi École Centrale de Nantesista. Hän oli hakenut teknilliselle alalle, koska "eihän 16-vuotias tiedä, mitä elämältään haluaa, ja vaikka tietäisi, ei todellista kutsumustaan välttämättä uskalla seurata."

Kolme nopeaa

Suomen kielen kiehtovimmat elementit

1Sanojen tekeminen
"Mahdollisuus luoda substantiiveja johtamalla substantiiveista johdettuja verbejä. Esimerkki: Kieli – kielentää – kielentäjä."

 

2Hän-sana

"Ihmisen sukupuoli ei tule esiin hän-sanassa. Sukupuoli on ominaisuus siinä missä koko tai hiusten väri."

 

3Hauskat sanat

Jos Cagnoli ei ymmärrä jotain sanaa, eikä löydä sitä sanakirjasta, hän kysyy suomalaisilta ystäviltään. Joskus he sanovat, että "Hauska sana!", mutta eivät osaa itsekään kertoa, mitä se tarkoittaa. Esimerkiksi "äskähtely" Katja Ketun romaanissa Kätilö.

Silti edes hyvät tulot eivät saaneet Cagnolia kiinnostumaan suuryritysten tietotekniikkahuolista. Pariisikin ahdisti. Alle puolen miljoonan asukkaan Nizzassa Välimeren rannalla syntynyt Cagnoli tunsi itsensä muukalaiseksi kaupungissa, jonka ilmapiiriä hallitsi hysteerinen kilvoittelu.

Mieluiten Cagnoli askarteli kotonaan suomen kielen parissa. Hän oli innostunut hauskan kuuloisesta kielestä kuunneltuaan säveltäjä Aulis Sallisen teoksia ja luettuaan Paavo Haavikon tämän oopperoihin kirjoittamia librettoja.

Cagnoli opiskeli suomea omin päin Arto Mellerin, Lassi Nummen ja Haavikon runojen sekä Kalevalan avulla. "Vertailin alkuperäistekstejä englantilaisiin käännöksiin, ja aloin pikkuhiljaa päästä kärryille."

Vieraiden kulttuurien tutkiminen alkoi viedä yhä enemmän vapaa-aikaa. Cagnoli järjesti itsensä kulttuuri- ja opintomatkalle Japaniin ja pääsi opiskelemaan komin kieltä pariisilaiseen Inalco-yliopistoon suomalais-ugrilaisten kielten laitokselle.

Cagnoli sai opettajakseen suomalaisen Anja Fantapién. Cagnoli oli aiemmin ehtinyt julkaista Uuno Kailaan runot ranskaksi, ja Fantapié järjesti lahjakkaalle oppilaalleen nyt ensimmäisen romaaniprojektin Suomen kirjallisuuden vientiorganisaatio Filin avulla.

Se oli Daniel Katzin romaani Orvar Kleinin kuolema (2007).

Työ sujui niin hyvin, että Cagnoli sai kääntää toisenkin Katzin romaanin.

Sitten hänen käsiinsä iskettiin Sofi Oksasen Puhdistus.

Kukaan ei aavistanut, millainen menestys kirjasta tulisi. Cagnoli laati ranskannoksen kuten ennenkin, ilman paineita, nopeasti mutta paneutuen. Puhdistus kääntyi ranskaksi nimellä Purge. Kirjalle alkoi sataa palkintoja. Ranskalainen Fnac-kirjakauppaketju valitsi Purgen vuoden romaaniksi. Se myönsi tunnustuksen ensimmäistä kertaa käännösromaanille.

Cagnoli teki muutaman laskutoimituksen.

"Laskin, tulisinko toimeen käännösten tekemisellä. Tulin siihen tulokseen, että se olisi hankalaa, mutta mahdollista."

Se riitti. Cagnoli otti lopputilin it-firmasta ja muutti kotiseudulleen Nizzaan.

Nyt mies on Suomessa, istuu hyväntuulisena työhuoneellaan Fabianinkadulla.

Cagnoli valittiin Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin kääntäjäohjelman vieraaksi. Hän tuli Helsinkiin elokuussa ja viipyy Suomessa jouluun asti.

Siihen mennessä pitäisi saada valmiiksi käännös Karo Hämäläisen romaanista Ilta on julma. Seuraava deadline on heinäkuussa, jolloin pitäisi lyödä viimeinen piste ranskannokseen Jussi Valtosen viime vuoden Finlandia-voittajaan He eivät tiedä mitä tekevät.

Kaunokirjallisuutta suomesta ranskaksi kääntäviä on niin vähän, että he voisivat puurtaa yöt läpeensä. Cagnoli arvelee, että heitä on kymmenkunta.

"Minulta on kysytty, ehtisinkö tässä välissä kääntää Sofi Oksasen Normankin, mutta johonkin on raja vedettävä."

Cagnolin mielestä kääntäminen ei juurikaan eroa normaalista kirjailijan työstä.

"Ihmisen pää on täynnä eriskummallisia ja hahmottomia ajatuksia. Sen sijaan, että yritän tajuta oman pääni sisältöä, yritän tajuta jonkun toisen."

Kieli on ajattelun väline. Ja ranskalainen ja suomalainen ajattelu eroavat toisistaan.

"Ranskalaiset ovat kielen tasolla äärimmäisen rationaalisia", Cagnoli sanoo. "Suomalaiset eivät".

Tämä vaatii kyllä selityksen.

"Vallankumouksesta lähtien ranskalaista ajattelua on hallinnut rationaalisuus. Ranskalaisen täytyy tekstiä lukiessaan aina tietää, viitataanko hän-sanalla mieheen vai naiseen. Suomalaiselle ei tuota mitään ongelmaa kuvitella hän-ihminen ilman sukupuolta."

Cagnolin mukaan ranskalaisten kustantajien on myös hyvin vaikea ymmärtää sitä, että suomalaisessa romaanissa esitellään henkilö, jonka suhdetta tarinan tapahtumiin ja muihin henkilöihin ei avata heti. "Ranskalaiset eivät kestä mysteeriä."

Ja juuri sen sietämistä hän opettaa maanmiehilleen suomalaisen kirjallisuuden avulla.

 

Uuno Kailaan runoihin sävellettyä musiikkia SKS:n tiloissa (Hallituskatu 1) tänään 21. 10. klo 18.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit