Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Kirjallisuutta harmaalla kadulla

Ihmiset
 
Christian Westerback HS
Miten tämä kuva liittyy kirjallisuuteen? Entä onko kuvan paikka sinulle tuttu?
Miten tämä kuva liittyy kirjallisuuteen? Entä onko kuvan paikka sinulle tuttu? Kuva: Christian Westerback HS
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Mikään ei tunnu olevan liian vaikea tehtävä tämän palstan lukijoille. Jälleen lähes kaikki 103 vastaajaa arvasi oikein viime viikon kuva-arvoituksen. Siinä autot ajoivat Kulosaaren sillalla kaupungista poispäin.

Kuva julkaistiin alun perin Helsingin Sanomissa 2. 9. 1948 ja sen yhteydessä moitittiin kaupunkien liikennekulttuuria.

"Silloilla on toisen ajoneuvon sivuuttaminen yleensä kielletty, mutta ahtaalla Kulosaaren sillallakin tämä usein 'unohdetaan'", lehdessä luki.

Harri Palmu tunnisti sillan kuvassa taustalla näkyvän Sörnäisen takia. "Puusillalla oli raitiovaunun raiteet, koska Kulosaaren spora eli raitiovaunu KB kulki sillan kautta. KB-linja purettiin 50-luvun alussa."

Anneli Arikoski kävi oppikoulunsa Kulosaaressa, mutta silloin raideliikennettä ei enää ollut. "Silta oli usein huonossa kunnossa, ja pelkäsin välillä, miten se kestää bussin, kun se natisi ja notkui. Kerran jouduimme kiertämään jonkin aikaa Viikin kautta kouluun, kun sitä korjattiin."

"Silta oli mahdottoman liukas, kun sillan kansi oli puuta. Pinta kului, siinä törröttivät terävät oksan tyngät, jopa renkaat saattoivat puhjeta", kertoo Arja Suomalainen.

Kaj Eklundin perhe muutti 1950-luvun alussa hänen isänsä työnantajan kuorma-autolla kesänviettoon Vuosaareen. Kapea silta oli silloin isolla autolla liikkuvalle hankala.

"Kuljettajamme kurkisti matkustajanpuoleisesta ikkunasta nähdäkseen, kuinka lähellä kaidetta olimme. Silloin kuljettajan tekohampaat luiskahtivat suusta ja putosivat kaiteen kautta mereen. Taisi miehelle tulla kallis reissu, mutta meitä lapsia nauratti, kun hän oli muuttunut niin oudon näköiseksi."

Timo Leskinen kertoo, että talvisin sillan keskiosan ylä- ja alamäet tarjosivat hurjia tilanteita, kun autot ja ratikat ponnistelivat jäisellä lautakannella toisiaan kolhien.

"Olipa sillan reunassa vielä 1940-luvulla koppikin, jossa jalankulkijankin piti maksaa ylityksestä, ellei sitten ryöminyt maksuluukun alta", Leskinen muistelee.

"Arvelen, että kuva on vuodelta 1956. Olin silloin pikkupoika, ja kävimme isoisäni kanssa sillalla hukuttamassa mereen kissaani, joka oli pahasti loukkaantunut jäätyään Kulosaaressa bussin alle. Kissani kohtaloksi oli koitunut uusi bussilinja, joka korvasi sillan yli Kulosaareen kulkeneen raitiovaunulinjan. Raitiovaunukiskot saaren teillä hukkuivat vuosien saatossa uusiin asfalttikerroksiin, mutta siihen meni monta vuotta", kertoo Peik Danielsen.

Herttoniemeläiselle Matti Lehtiselle niin Kulosaaren vanha kuin uusikin silta [valmistui 1957] ovat tuttuja.

"Sillalla oli nopeusrajoitus 20 kilometriä tunnissa, joten se merkitsi aikamoista liikennetulppaa, varsinkin, kun itäisiä lähiöitä alettiin voimaperäisemmin rakentaa 1950-luvun puolivälissä", hän muistelee.

"Olimme sattumalta vanhempieni kanssa matkalla Herttoniemen Saunalahdelta kaupunkiin soutuveneellämme, kun uuden sillan perustuksia varten oltiin tekemässä vedenalaisia räjäytyksiä. Paukku nosti pintaan suuren määrän kuolleita tai pökertyneitä kaloja. Otimme veneeseen melko kookkaan kuhan, joka aikanaan syötiin."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Ritva Korten. Hän saa Raija-Sinikka Rantalan kirjan Poliisin pojat (Like).

Tämän viikon kuva-arvoitus liittyy kirjallisuuteen, mutta miten? Entä onko kuvan paikka sinulle tuttu, ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

 

Lähetä vastauksesi perjantaihin 23. lokakuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Hede Foto
Viime viikon kuvassa autot ajoivat Kulosaaren sillalla.
Viime viikon kuvassa autot ajoivat Kulosaaren sillalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit