Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset "pähkäpäät" ajoivat ambulanssilla Mongoliaan

10 000 kilometrin hyväntekeväisyysralli meinasi katketa jo Venäjän rajalle

Ihmiset
 
Sami Kero HS
9Livesiltä saadusta ambulanssista tuli Ekim Özdemirille ja tämän joukkueelle matkan aikana läheinen. Pitkien ajomatkojen lisäksi joukkue toisinaan myös yöpyi ambulanssissa.
9Livesiltä saadusta ambulanssista tuli Ekim Özdemirille ja tämän joukkueelle matkan aikana läheinen. Pitkien ajomatkojen lisäksi joukkue toisinaan myös yöpyi ambulanssissa. Kuva: Sami Kero HS

Kun espoolainen Ekim Özdemir, 23, näki elokuussa Mongolian arojen taakse laskevan auringon, olo oli onnellinen. Takana oli 10 000 kilometrin matka Suomesta Mongoliaan ja vuoden kestäneet valmistelut. Erikoisinta matkassa oli silti ajoneuvo: Reitti 14 valtion läpi taittui ambulanssilla.

Tarina alkoi hieman yli vuosi aiemmin, kun Özdemir oli kierrellyt Aasiassa ja Oseaniassa. Matkalla hän tutustui yhdysvaltalaiseen mieheen, jonka kaverit olivat osallistuneet Mongolian hyväntekeväisyysrallitapahtumaan. Sen järjestää brittiläinen Go Help -järjestö. Ideana on ajaa jokin hyötyajoneuvo Euroopasta Mongoliaan ja lahjoittaa se sekä muuta apua paikallisille.

Kolme nopeaa

Vinkkejä hyvän- tekeväisyysrallista kiinnostuneille

1Asenne on tärkein
"Positiivinen asenne, aito halu auttaa ja rohkeus toteuttaa unelmia vievät jo pitkälle."

2Avoimin mielin matkaan
"Asiat eivät koskaan mene suunnitelmien mukaan, mutta silti kaikesta aina selviää, kun on kärsivällinen ja ottaa vastaan, mitä tuleman pitää."

3 Pysähdy ja nauti!
"Vaikka kunnolliset alkuvalmistelut ovat välttämättömät, ainutkertaisesta kokemuksesta pitää muistaa myös nauttia. Ovi kiinni, kaasu pohjaan ja nauti matkasta!"

"Mongolia on yksi maailman köyhimmistä maista. Siellä on huutava pula lähes kaikesta, myös ambulansseista", Özdemir kertoo.

Idea osallistumisesta jäi kytemään Özdemirin mieleen. Kun hän palasi Suomeen, hän puhui tyttöystävänsä Kiri Korvenojan ja ystävänsä Ville Orjalan mukaan projektiin. Kolmikko perusti Mongolanssi-yhdistyksen ja ilmoittautui mukaan.

"Meitä kaikkia kiinnosti samat asiat: halu auttaa konkreettisesti ja itsensä haastaminen."

Auttamishalu ja itsensä haastaminen ovat ajaneet Özdemiriä unelmiensa perään. Lukioaikainen haave päästä rauhanturvaajaksi toteutui 2012, kun Porin prikaatin kansainvälisissä valmiusjoukoissa suoritetun asepalveluksen jälkeen Özdemir pääsi puoleksi vuodeksi Afganistaniin kriisinhallintatehtäviin. Siellä oli myös Orjala, johon Özdemir tutustui jo armeija-aikoina.

"Kokemus rauhanturvaajana oli yksi elämäni parhaista. Se avasi silmiä. Ihmisten hätä ei ollut vain median kuvia, se oli todellista. Toisaalta näki, kuinka ihmiset, joilla ei ole paljon mitään, osasivat olla onnellisia."

Ensimmäinen tehtävä matkaa varten oli ambulanssin etsiminen. Lopulta joukkue sai sen lahjoituksena 9Lives-nimiseltä sairaankuljetuspalveluja tarjoavalta yritykseltä. Muitakin yhteistyökumppaneita otti osaa.

"Positiivisella asenteella voi päästä jo pitkälle, mutta ei tämä olisi onnistunut ilman muiden tukea. Oli hienoa nähdä, miten yhteistyökumppanit lähtivät mukaan. Esimerkiksi Be Goodin kanssa lanseerasimme jopa oman smoothien. Se tuntuu nyt jälkikäteen uskomattomalta."

Viime heinäkuussa Özdemir, Korvenoja ja Orjala lopulta nousivat ambulanssiinsa ja ajoivat Brysseliin, jossa oli hyväntekeväisyystapahtuman virallinen lähtö. Mukana oli parikymmentä joukkuetta eri puolilta maailmaa. Reittinsä joukkueet saivat valita itse. Suomalaiset aikoivat ensin suunnata Turkin, Georgian ja Etelä-Venäjän läpi. Turvallisuustilanne alueella kuitenkin heikkeni, ja kolmikko päätti vaihtaa pohjoisempaan reittiin. Latvian ja Venäjän rajalla tuli kuitenkin ongelmia.

"Ambulanssissamme oli siirtokilvet, koska ambulanssia ei voinut rekisteröidä yksityishenkilöille. Siirtokilpien takia Venäjän viranomaiset estivät maahanpääsyn. Silloin mietimme hetken, jääkö tämä nyt tähän."

Vastoinkäyminen ei pysäyttänyt matkaa. Kolmikko ajoi vielä samana päivänä Tallinaan ja tuli laivalla takaisin Helsinkiin. Parissa päivässä he saivat vaihdettua rekisterikilvet, ja matka jatkui kohti Vaalimaata, jossa rajanylitys onnistui ongelmitta.

Joukkue ylitti maaliviivan Ulan Batorissa 5. elokuuta. Team Mongolanssi oli Brysselistä lähteneistä joukkueista ensimmäinen perillä. "Me siis itse asiassa voitimme rallin", Özdemir sanoo ja naurahtaa. "Oikeasti rallissa ei ole tärkeää, kuka saapuu ensimmäisenä maaliin. Voittajia ovat mongolialaiset."

Perillä suomalaisjoukkue lahjoitti paikallisille hyvin varustellun ambulanssinsa sekä lahjoituksina saatuja vaatteita, kameroita, vihkoja ja muuta tavaraa.

Matka sai Özdemirin ja koko joukkueen arvostamaan Suomea uudella tavalla. "Suomessa asiat ovat oikeasti mahtavasti, vaikka mediassa vellovista puheista voisi päätellä toisin. Syyllistymme usein pitämään Suomen elinolosuhteita itsestäänselvyytenä – hanavedestä, tieverkostosta ja sananvapaudesta alkaen."

Matka kasvatti ennen kaikkea Özdemirin uskoa ihmisten auttamishaluun. Vaikka joukkue lähti auttamaan mongolialaisia, se sai myös itse paljon apua. Kerran paloivat jarrupalat, kerran puhkesi rengas. Apua löytyi aina.

"Maailmasta löytyy niin paljon avuliaita ihmisiä, joilla on hyvä sydän. Ei kannata menettää uskoaan ihmiskuntaan, vaikka näinä päivinä mediassa leviää paljon vihapuheita."

Özdemir haluaa kannustaa muitakin auttamaan. "Ei tarvitse lähteä kuin me pähkäpäät 10 000 kilometrin päähän. Aina voi auttaa aivan lähellä olevia ihmisiä. Suomessakin on paljon avuntarvitsijoita."

Hän toivoisi ihmisten myös toteuttavan unelmiaan rohkeasti. "Monet pelkäävät epäonnistuvansa. Kaikista pahinta on silti miettiä, mitä muut ajattelevat, ja ajautua tekemään samoja asioita kuin kaikki muutkin. Kehotankin rohkeasti jahtaamaan unelmiaan, vaikka se tarkoittaisikin vastavirtaan uimista. Sitten vaan uidaan."

Sami Kero HS
Ekim Özdemir, Ville Orjala ja Kiri Korvenoja ajoivat yhdessä Mongoliaan.
Ekim Özdemir, Ville Orjala ja Kiri Korvenoja ajoivat yhdessä Mongoliaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit