Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki voisi olla metallimusiikin pääkaupunki turisteille, uskoo mobiilioppaan tekijä

Ihmiset
 
Rio Gandara HS
Yksi Anne Salmelan oppaaseen päässeistä paikoista on toukokuussa Iso Roobertinkadulle auennut The Riff. Salmela kuvailee sitä rock-henkiseksi ja rauhalliseksi etkoilupaikaksi.
Yksi Anne Salmelan oppaaseen päässeistä paikoista on toukokuussa Iso Roobertinkadulle auennut The Riff. Salmela kuvailee sitä rock-henkiseksi ja rauhalliseksi etkoilupaikaksi. Kuva: Rio Gandara HS

Helsingissä ei ole kunnon vanhaa kaupunkia, mutta mitä sitten? Anne Salmelan, 25, mielestä Suomen matkailumarkkinoinnin ongelma on sen vatvominen, mitä meillä ei ole. Se on turhaa.

"Kun on nähnyt yhden vanhankaupungin, on nähnyt kaikki", sanoo Salmela, vastavalmistunut matkailualan ammattilainen.

Ennemmin pitäisi keksiä jotain uutta ja erilaista, jotain, millä erottautua esimerkiksi Tallinnasta tai Tukholmasta.

Salmela ryhtyi sanoista tekoihin ja teki opinnäytetyönään Helsingin metallimusiikkikulttuuria esittelevän mobiilioppaan.

Hellsinki for Headbangers on englanninkielinen opas, jossa esitellään 34 pääkaupungin baaria, keikkapaikkaa, ravintolaa, kauppaa tai majapaikkaa.

Salmela suhtautuu intohimoisesti niin matkailuun kuin metallimusiikkiin, mutta ei silti osaa nimetä maailmalta kaupunkia, joka olisi profiloitunut metallimusiikin pääkaupungiksi. Helsingillä olisi siihen hyvä sauma.

Kolme nopeaa

Metallifanin tärpit Helsinkiin

1. PRKL Club
"Hyvä baari, jossa on vähän rähjäinen tunnelma. Yläkerrassa on kiva kuppila, alakerrassa pienten bändien keikkoja. Siellä kuulee aina jotain uutta."

2. Loosister
"Rokkihenkinen ruokapaikka, joka toimii ponnahduslautana Kallion yöelämään. Söisin varmaan jonkun hampurilaisen, mutta myös kasvisruoat ovat hyvät."

3. Tuska-festivaali
"Suvilahti ja Tuska-festivaali on yksi kesän kohokohta. Vähän erilainen kaupunkifestivaali on tiivis ja tunnelmallinen, koska alue on aika rajallinen."

Ei kuitenkaan olisi pahitteeksi, jos kaupunkiin keksittäisiin vielä lisää houkuttimia. "Tukholmassa on Abba-museo. Miksei meillä voisi olla museo, jossa korostettaisiin Suomea ja Helsinkiä metallimusiikin mekkana?"

Bändien kotipaikat kiinnostavat faneja, ja faneja on ympäri maailmaa. Metallimusiikki saattaa olla odottamattomissa paikoissa iso juttu.

"Olin kieltämättä vähän yllättynyt, kun löysin itseni Kathmandun-matkalla nepalilaisten black metal -bändien keikalta."

Yksi Helsingin etu onkin, että se on lentoliikenteen solmukohta. Etenkin Aasiasta on helppo tulla Suomeen.

Viime kesäkuun viimeinen viikonloppu on jäänyt hyvin Salmelan mieleen.

Silloin kaksi kaveria tuli kylään Englannista. Viikonlopun pääasia oli alusta asti selvä: Tuska-festivaali Helsingin Suvilahdessa. Ohessa tutustuttiin Helsingin yöelämään.

"He ihmettelivät, että vau, miten voi olla festivaali keskellä kaupunkia ja miten voi mennä syömään baariin, jossa soi raskas musiikki."

Sinä viikonloppuna kaupunki oli täynnä tummiin pukeutuneita ihmisiä. Helsinki näyttäytyi metallimusiikin keskittymänä.

"Kaverit saivat kokemuksen, joka ei ollut verrattavissa mihinkään muihin festareihin."

Metallimusiikin festivaaleja järjestetään esimerkiksi Saksassa, Tšekissä ja Sloveniassa. Ne ovat isompia ja kansainvälisempiä kuin Tuska, mutta Tuskassa on kaupunkifestivaalina ihan omanlaisensa tunnelma.

Keikoilta ei tarvitse mennä jatkoille telttaan, vaan iltaa voi jatkaa jossakin läheisessä raskaan musiikin baarissa.

Sitä kehtaisi markkinoida enemmänkin ulkomailla.

Tuska-viikonloppu toimi testinä Salmelan toukokuussa valmistuneelle Hellsinki for Headbangers -oppaalle. Hän halusi siihen hinta- ja osoitetietojen listauksen sijaan kuvia ja fiilistä, siis konkretiaa, joka tekee itselle mieluisan paikan valitsemisesta helppoa.

"Lukija voi nähdä, että tämä on enemmän rokkihenkinen paikka tai tämä on kunnon örinähevimesta", Salmela selittää.

Hän loi ilmaisen oppaan CreateTrips-sovellukseen, jossa käyttäjät voivat suunnitella matkoja ja ladata muiden tekemiä minioppaita. Sovellukseen on tehty Helsingistä muutama muukin opas, mutta ne ovat yleisluontoisempia.

Metallimusiikkiin keskittynyt opas on Salmelan tapa osoittaa, että kaupungin voi kokea monella eri tavalla.

"Haluan toimia sellaisena äänitorvena, että Helsingissä on muutakin kuin perusnähtävyydet."

Salmela toivoo lisää uudenlaisia avauksia matkailukeskusteluun. Millä keinoilla Helsinki ja Suomi voisivat erottautua maailmalla?

Keinojen ei tarvitse olla isoja tai miellyttää kaikkia – eihän metallimusiikkikaan ole kaikkien juttu. Salmelan mielestä voisi kehitellä esimerkiksi lisää tapahtumia erilaisten teemojen ympärille. Helsingissä myös luonto on lähellä, mitä voisi hyödyntää enemmän matkailumarkkinoinnissa.

Hiljattain Salmela kirjoitti Metallia matkassa -nimiseen blogiinsa ehdotuksia Lapin matkailun virkistämiseksi. Lähtökohtana oli uutinen, jonka mukaan nuoria eivät kiinnosta ruskamatkat.

Mitä muuta Lapissa voisi tehdä? Salmela ehdottaa bloggauksessa esimerkiksi ruskamaisemissa suppailua eli seisten melontaa ja Instagram-valokuvauskilpailua.

"Asioita voi tarkastella vähän erikoisemmasta kulmasta, eikä aina vaan verrata, että kun meillä ei ole pääkaupungissa sitä vanhaa kaupunkia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit