Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Levoton sielu, yrittelevä, kuohuva henki" – Utopistisia ihanneyhteiskuntia perustanut Matti Kurikka kuoli

Poliisi jäljitti saunassa ammutun kansanedustaja K. K. Pykälän murhaajaa

Ihmiset
 
Matti Kurikka tyttärensä Ailin kanssa vuonna 1894. Kuva Teuvo Peltoniemen kirjasta Kohti parempaa maailmaa.
Matti Kurikka tyttärensä Ailin kanssa vuonna 1894. Kuva Teuvo Peltoniemen kirjasta Kohti parempaa maailmaa.

"Eilen illalla Amerikasta saapuneen sähkösanoman mukaan kuoli tunnettu kirjailija ja sanomalehtimies Matti Kurikka viime viikon lopulla New Yorkin läheisyydessä sydänhalvaukseen. Hän oli kuollessaan 52 vuoden ikäinen. – – Levoton sielu, yrittelevä, kuohuva henki, niillä sanoilla on Matti Kurikan luonne ja nyt päättynyt elämäntarinakin parhaiten kuvattavissa. Hänellä olivat suomalaiseksi tavallista vilkkaammat luonnonlahjat, polttava innostus siihen, mihin hän ryhtyi, voimakas, ympäristöään tempaava esitys. Samalla oli hän haaveilija ja senlainen haaveilija, joka pyrki toteuttamaan haaveensa ja aina sai muitakin mukaansa. Mutta hän sai harvoin pitemmäksi ajaksi keskitetyksi lahjansa ja tarmonsa yhteen asiaan ja pyrki usein lentämään kauemmas kuin siivet kantoivat. Arkielämän maaperässä oli hänen vaikea pysyä. Siksi hänen monet yrityksensä aina raukesivat, jättämättä pysyvämpiä jälkiä. Hänen pyrkimyksensä ja rientoilunsa olivat liian pilventakaiset, juurtuakseen todellisuuden maaperään."

Yllä oleva on lainaus Matti Kurikan muistokirjoituksesta Helsingin Sanomissa 5. lokakuuta 1915. Inkerinmaalta syntyisin ollut Kurikka sai vaikutteita sosialismista ja teosofiasta. Hän sovelsi oppeja käytäntöön perustamalla utopistisia ihanneyhteiskuntia Australian Queenslandiin 1899 ja Kanadan länsirannikolle Malkosaarelle (Malcolm Island) 1901.

Kurikan yhteiskunnat olivat verraten lyhytikäisiä. Vapaan rakkauden kaltaiset periaatteet ja epämääräinen taloudenpito aiheuttivat eripuraa myös Malkosaaren Sointulan suomalaisyhteisössä, jossa enimmillään vuonna 1903 oli runsaat 300 asukasta.

Kurikka jätti Sointulan ja palasi Suomeen. Hän ehti parahiksi sosiaalidemokraattien joukoissa mukaan suurlakkoon lokakuussa 1905, mutta sen jälkeen ura politiikassa jäi vaille menestystä. Kurikka erotettiin Sdp:sta 1906 eikä hänen perustamansa reformipuoluekaan lyönyt läpi seuraavissa vaaleissa.

Vuonna 1908 Kurikka asettui jälleen Yhdysvaltoihin, tällä kertaa itärannikolle Rhode Islandin osavaltioon. Viimeisinä vuosinaan hän hankki elantonsa maanviljelijänä ja lehtimiehenä kirjoittamalla Suomen itsenäisyyttä ajaneeseen New Yorkin Uutisiin.

Sointula on edelleen olemassa ja siellä asustaa joukko suomalaisten jälkeläisiä. Sointulan vaiheista on myöhemmin kirjoitettu näytelmiä.

5. lokakuuta 1915 seurasi HS saunan lauteille ammutun kansanedustaja K. K. Pykälän murhaajan takaa-ajoa: "Viipurista on lähetetty kaksi etsivää, joista toinen on Viipurin poliisilaitoksesta ja toinen eräästä yksityisestä rikosasiain toimistosta, mukanaan poliisikoirat. Vastoin tähän asti julkaistuja tietoja, on ammuttu vain yksi laukaus. Kuula on sattunut vasemmalle puolen rintaa, lävistänyt molemmat keuhkot sekä tunkeutunut oikealta puolen ulos ja sen jälkeen kimmonnut saunan lauteisiin. Poliisikoirat ovat päässeet rikoksentekijän jäljille, jotka johtavat Kaukilaan. Murhaaja on Paakkolan kylän kohdalla kulkenut Vuoksen yli. Koirat ovat tavanneet täältä jäljet ja seuranneet niitä Kaukilaan päin hyvän matkaa. Tiellä ovat jäljet kuitenkin haihtuneet ja pidetään otaksuttavana, että murhaaja on jatkanut matkaa joko hevosella tai polkupyörällä."

Kalle Kustaa Pykälä (s. 1864) oli vuodesta 1907 maalaisliiton kansanedustaja Viipurin läänistä. Värikkäästä Pykälästä liikkui monia tarinoita. Tunnetuimpia on saunareissu Helsingissä, jonka päätteeksi hän paljasjaloin käveli läheiseen ravintola Königiin. Illan mittaan piti poiketa vielä eduskuntaankin, joka sijaitsi siihen aikaan Keskuskadulla korttelin toisella puolen.

Tieto paljain kintuin liikkuvasta kansanedustajasta eduskunnassa levisi heti julkisuuteen. Sivistyneistöä moinen närkästytti, mutta kansan parissa Pykälän maine ja suosio vain kasvoivat.

Rikoksen tutkimuksissa Pykälän murha osoittautui kostoksi siitä, että hän oikeudessa oli paljastanut väärän valan vannoneen todistajan. Murhaaja saatiin tuomiolle, joskin hän myöhemmin pakeni vankilasta ulkomaille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit