Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NL poisti Kiinan "ikuisten ystäviensä" luettelosta

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
HS-arkisto
Max Frischin "Kiinan muurin" ironista maailmanhistoriaa Deutsches Schauspielhausissa: Brutus sekä Kiinan keisari tyttärineen alamaisen kiinalaisen kansan palvomana.
Max Frischin "Kiinan muurin" ironista maailmanhistoriaa Deutsches Schauspielhausissa: Brutus sekä Kiinan keisari tyttärineen alamaisen kiinalaisen kansan palvomana. Kuva: HS-arkisto

Kreml poisti lauantaina Kiinan ikuisten ystäviensä luettelosta samanaikaisesti kuin merkit viittasivat siihen, että Neuvostoliitto valmistautuu vastaamaan Kiinan aatteellisiin hyökkäyksiin. Kiinan poistaminen tästä luettelosta on huomioijien mukaan erittäin merkittävää ja viittaa ilmeisesti korkean tason poliittisiin päätöksiin. Neuvostoliiton kommunistipuolue julkaisi Pravdassa luettelon, joka sisälsi 112 iskulausetta kommunistimaiden välisestä ystävyydestä. Luettelo liittyy bolshevikkivallankumouksen vuosipäivän perinteelliseen julkaisuun.

Kiinan nimi esiintyi, kuten tavallistakin, luettelon kärjessä, mutta Kiinaa koskeva iskulause poikkesi jyrkästi muista. Siinä vaaditaan "solidaarisuutta" Pekingin ja Moskovan välille, mutta ei sanota sanaakaan "ikuisesta, rikkomattomasta yhteistyöstä ja ystävyydestä." Tämä fraasi on tavallisesti esiintynyt aina Kiinan nimen yhteydessä. Ensimmäisen kerran Kiinaa ei nyt mainita "ikuisena ystävänä", sanoivat huomioijat. Maitten välisestä ikuisesta ystävyydestä on puhuttu jopa vuonna 1961 puhjenneen aatteellisen kiistan kriisivaiheissakin. Näiden sanojen poistaminen voi ainoastaan merkitä, että Kreml on päättänyt aloittaa uuden vaiheen aatteellisessa kampanjassaan.

Lauantaina julkaistussa luettelossa mainitaan Neuvostoliiton ikuisina ystävinä Bulgaria, Unkari, Pohjois-Vietnam, Itä-Saksa, Pohjois-Korea, Kuuba, Mongolia, Puola, Romania, Tshekkoslovakia ja Jugoslavia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit