Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuritohtori Heikki Hellman: "Journalismia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan"

Tampereen yliopisto tarjosi Hellmanille mahdollisuuden luokkanousuun. Pitkän toimittajauran jälkeen hän palasi takaisin.

Ihmiset
 
Rami Marjamäki
Heikki Hellman seuraa uutisia perinteisesti. "Nousen aamulla lukemaan paperi-Hesaria ja illalla katson puoli yhdeksän uutiset."
Heikki Hellman seuraa uutisia perinteisesti. "Nousen aamulla lukemaan paperi-Hesaria ja illalla katson puoli yhdeksän uutiset." Kuva: Rami Marjamäki

Yliopiston Päätalon huoneessa E239 istuu luokkaretkeilijä. Viestinnän, median ja teatterin yksikön johtaja, dekaani Heikki Hellman polveutuu työläisperheestä. "Täällä nykyinen rehtoristokaan ei ole akateemisista kodeista", hän kertoo.

Hellmanin mukaan Tampereen yliopisto oli 1970-luvulla huomattava luokkanousua tarjoava tyyssija. Täällä hän itsekin opiskeli – ja tänne palasi viisi vuotta sitten, kun koossa oli 30 vuotta työtä Helsingin Sanomissa, enimmän aikaa kulttuuritoimituksessa, pienempänä tai isompana pomona.

Kolme nopeaa

Parhaat jazz-levyt

1. Miles Davis: Bitches Brew (1970)

"Kun 16-vuotiaana, vaikutteille herkässä vaiheessa, törmää täysin uuteen musiikilliseen kieleen, siitä ei koskaan toivu. Tämä ei ollut ensimmäinen jazzlevyni mutta ensimmäinen Miles."

 

2. Jan Garbarek – Bobo Stensson Quartet: Witchi-Tai-Too (1974)

"Saksalainen ECM-levymerkki on tullut liiankin läheiseksi. Garbarekin saksofonin sointi tulee jostain kaukaa. Tässä se kuuluisa pohjoismainen soundi on puhtaimmillaan."

 

3. Anouar Brahem: Thimar (1998)

"Tunisialainen oud-taituri on kypsemmän iän löytö. Hän yhdistää merkillisellä tavalla arabialaisen musiikin harmoniat kamarijazzin rauhaan. Meditaatiota levottomalle mielelle."

Työn ohessa Hellman oli tehnyt myös tutkimusta ja väitellyt tohtoriksi. Niinpä hänet valittiin Tampereelle vuoden pituiselle pestille journalistiikan vierailevaksi professoriksi viime vuosikymmenen lopussa.

"Silloin rupesi tuntumaan, että tämä yliopisto on tosi kiva paikka", Hellman muistelee. "Hyvä henki ja meininki. Ylöspäin mennään. Täällä ei koko ajan vain leikata ja supisteta."

Vai ei yliopistolla leikata! Helsingin yliopisto ilmoitti syyskuussa joutuvansa potkimaan henkilökunnastaan yli tuhat pois.

"Täälläkin täytyy hiukan vähentää, jos hallitus toteuttaa suunnitelmansa. Helsinkiä koettelee kuitenkin Yliopiston apteekin voittojen mahdollinen menetys."

Hellmanin mukaan Helsingin yliopiston vähentämisilmoitus on pikemmin viesti hallitukselle kuin omalle henkilöstölle.

"Se on ele, näyttö siitä miten käy, jos hallitus toteuttaa suunnitelmansa. Minä en irtisanomisten määrään usko."

Turhaa synkistelyä Hellman ei harrastanut Hesarissakaan. Hän toteutti hankkeita innostuksesta ja rakkaudesta taiteisiin.

Vaan ei juututa jazziin ja ECM-levyihin nyt. Sen sijaan pitää kysyä, mitä järkeä on kouluttaa nuoria journalisteiksi, kun alalla menee kehnosti?

"Opiskelijat oireilevat kehnoja näkymiä jonkin verran", Hellman kertoo.

Hän muistuttaa, että alan vakiintuneiden toimijoiden ansaintalogiikan ongelmat ja journalismin tarve ovat kaksi eri asiaa.

"Journalismia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Sitä, että joku kokoaa ja tulkitsee ajan tapahtumia ammattimaisesti."

Journalistisesti punnitun tiedon tarve ei ole katoamassa eikä tule katoamaan, Hellman uskoo.

"Yritämme painottaa opiskelijoille: mitä parempia olette ammatissanne, sitä suuremmat mahdollisuudet teillä on menestyä alalla."

Hellmanin mukaan vain muutamilla mediakentän firmoilla menee huonosti.

"Yksi on Sanoma, toinen MTV ja kolmas suomenruotsalainen KSF Media. Muilla sujuu kohtalaisen hyvin, vaikka lievästi negatiivisia tilinpäätöksiä nähdäänkin. Isoja voittoja tehdään yhä. Otava pärjää jopa loistavasti."

Hellman tähdentää, että eri talot ovat sopeutuneet vaihtelevasti uuteen tekniikkaan ja kulutuskäyttäytymiseen. Säästöjä on haettu ja saatu jakamalla potkuja mutta myös nostamalla tuotteiden hintoja. Lehdissä ansainnan painopiste on hänen mukaansa siirtynyt ilmoitusmyynnistä tilausmyyntiin.

"Sanomilla ja MTV:llä on itsellään suurin vastuu siitä, että niillä menee huonosti."

"MTV osti ylikalliita urheiluoikeuksia ja kuvitteli voivansa kotiuttaa satsaukset maksukanavilta. Sanomat seikkaili pitkin Eurooppaa ja teki ihan varmasti ihan vääriä ostoksia."

Viimeiset kolme vuotta Hellman on ollut Yleisradion hallituksen jäsen. "Muun median heikkeneminen ei olisi Ylen etu. Päinvastoin. Ylen koko toimintalogiikan kannalta ainoa järkevä tie on se, että Yle on yksi vahva toimija muiden rinnalla."

Hän myöntää, että Ylen resurssit pysyvät suurin piirtein ennallaan ja muiden pienevät.

"Mutta viimeksi mainittu seikka ei ole Ylen vika. Yle ei vie liiketoimintamahdollisuuksia kaupallisen median verkkotoiminnoilta. Globaalit toimijat vievät, sellaiset kuin Google."

Hellman toivoo, että ministeri Anne Bernerin asettama ja Anssi Vanjoen johtama työryhmä oikeasti tutkii, miten ihmiset käyttäytyvät verkossa.

"Jos kaupallisten välineiden uutistoiminnan alamäki aina vain jatkuu, niin – myönnän – syntyy suhteeton tilanne: yksi pysyy ennallaan ja muut kutistuvat. Se ei olisi terve asetelma. Mutta vaatimuksissa Ylen rahoituksen heikentämisessä ei ole yleisön kannalta mitään järkeä."

Hellmanin mukaan kaupallisen median pitää löytää tasapaino toimintaansa. "Varmaan se on löytymässäkin. Hesari menestyy verkossa jo hyvin, Kauppalehti erinomaisesti, samoin Ilta-Sanomat, kukin omalla tavallaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit