Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kuvittelin tulleeni hulluksi" – Borrelioosin oireet iskivät säveltäjä Toni Edelmanniin kesken konsertin

Pitkään itsensä joka paikassa ulkopuoliseksi tuntenut Edelmann toimii täysin omilla ehdoillaan ja on tyytyväinen elämäänsä

Ihmiset
 
Kuuntele, kun Toni Edelmann laulaa Tommy Tabermannia
Kuuntele, kun Toni Edelmann laulaa Tommy Tabermannia
Säveltäjä Toni Edelmann sai taannoin ystävältään Tommy Tabermannilta runon Lempeys. Tabermann pyysi vanhaa ystäväänsä säveltämään sen Eija Ahvon 50-vuotisjuhliin. Edelmann kauhistui: runo ei puhutellut häntä lainkaan. Sävellystyö jäi. Vuosia myöhemmin Edelmannin käteen sattui hyllystä Tabermannin runokirja. Sen välistä putosi ryppyinen paperi, jossa oli samainen Lempeys-runo. ”Luin runon ja ihmettelin, kuinka en ollut osannut säveltää näin vaikuttavaa runoa”, Edelmann kertoo.

Moni saattaa muistaa säveltäjä Toni Edelmannin ja elokuvaohjaaja Kiti Luostarisen kodin Keski-Suomen Luhangassa.

Siellä maaseudun rauhassa, isossa talossaan Päijänteen rannalla he ovat antaneet 14 vuoden aikana useita haastatteluita.

Sinne rakentuneen paratiisin oli tarkoitus olla parin loppuelämän kotipesä.

Mutta kuten tunnettua, elämällä on tapana tarjota yllätyksiä.

Sami Kilpiö
Toni Edelmann kertoo, kuinka Fiskarsin kylän yhteisöllisyys on tehnyt häneen suuren vaikutuksen.
Toni Edelmann kertoo, kuinka Fiskarsin kylän yhteisöllisyys on tehnyt häneen suuren vaikutuksen.

Tänään 70 vuotta täyttävä Toni Edelmann tuleekin avaamaan kotinsa ovea nyt Fiskarsissa, Länsi-Uudellamaalla.

Upeasta, vanhoin huonekaluin sisustetusta kodista ei arvaisi, että tänne on kotiuduttu vasta muutama viikko sitten.

Lähtö Luhangasta tuli pikavauhtia.

"Kunnanhallitus päätti lopettaa kuusi vuotta sitten rakennetun pienen koulun, ja palvelut uhkasivat lähteä. Kauppareissu olisi ollut meiltä 70 kilometriä", Luostarinen kertoo.

Myyntiin pistetty talo meni suureksi yllätykseksi kaupaksi saman tien. Vuokrakoti löytyi kuin sattuman kauppaa aivan Fiskarsin keskustasta, keltaisen puutalon päädystä.

Tänne sitä matkattiin elokuun lopussa kahden muuttokuorman kanssa.

"Laitettiin ovet kiinni vaan, ja näkemiin", Edelmann kuvailee.

Kolme nopeaa

Säveltäjän lempirunoilijat

1. Hermann Hesse

"Kun olin nuori, meillä oli kotona hyllyssä runokirjoja, joista menin ihan sekaisin. Hesse oli runoilijoista ehdottomasti tärkein, sillä hän puhui rakkaudesta kauniisti."

 

2. Tommy Tabermann

"Ystäväni sai ymmärtämään runon suuren merkityksen: runo tulee esille silloin kun ihminen tarvitsee sitä. Tämän vuoksi runoja säilytetään. Romaanit luetaan kerran ja annetaan pois, mutta runot jäävät."

 

3. Cesare Pavese

"Jo lapsena minusta kivoimpia ihmisiä olivat vanhukset ja juopot. Yhä vieläkin, jos joku on vaikeuksissa, haluan mennä tämän luokse. Italialaisella Pavesella oli rajuja ajatuksia – ja vaikeuksia naisten kanssa. Hän teki itsemurhan. Olisin halunnut auttaa häntä."

Fiskars on tuntunut heti kodilta, onnellisen oloinen kaksikko kertoo.

Täällä Toni Edelmann voi toteuttaa edelleen rauhassa sitä, mikä hänelle on kaikkein suurinta pääomaa: luovuus.

Satojen laulujen säveltäjä noukkii inspiraationsa luonnosta ja hiljaisuudesta, maailman kauneudesta.

Viime aikoina flyygelin ääressä on syntynyt esimerkiksi lauluja Itä-Karjalan kansanopistolle. Säveltäjä kävi juuri esittämässä niitä entisessä kotikunnassaan Punkaharjulla, kansanopiston 75-vuotisjuhlassa.

Seuraavaksi laulut esittää Koiton laulu – Edelmannin 70-vuotisjuhlissa KOM-teatterissa. Laulut julkaistaan myös levyllä.

Edelmann toteuttaa luovuuttaan myös kirjoittamalla. Viisi vuotta sitten ilmestyneen omaelämäkerran jälkeen tekeillä on nyt kirja omasta työstä. Sille ei ole aikataulua.

"Se on sitten valmis, kun se on."

Edelmann puhuu verkkaisesti, punnitsee sanoja. Vaikka elämä Fiskarsissa nyt hymyileekin, takana on rankka elämänjakso.

Edelmann on sairastunut borrelioosiin. Hän ei kykene muistamaan, milloin viisi vuotta kestänyt pahin kurimus tarkalleen alkoi, mutta alkuhetken tuntemukset hän kyllä muistaa.

"Olin soittamassa Luhangassa eräässä tilaisuudessa. Yhtäkkiä silmieni editse alkoi mennä kauniita, erivärisiä palkkeja. Kuvittelin tulleeni hulluksi."

Tilanne oli karmaiseva, sillä Edelmann ei tiennyt yhtään, mikä häntä vaivasi. Yhtäkkiä hän ei vain nähnyt enää mitään, ei muistanut mitään. Makasi vain lattialla.

Myöhemmin selvisi, että kyseessä on borrelioosi. Nyt se on saatu Edelmannin mukaan kuriin.

Aluksi hän sai pitkän antibioottikuurin, mutta nyt hän hoitaa itseään luonnonmukaisesti.

Tauti on ollut todella raju. Mutta mietiskelyyn taipuvainen, humaani ja lempeä mies löytää tästäkin asiasta jotain hyvää.

"Ei se mitään. Kaikesta oppii."

Aikoinaan monista eri genreistä vaikutteita ottanut ja useissa erilaisissa taiteilijapiireissä liikkunut Edelmann kutsuu omaa musiikkiaan nykyään hiljaisuuden musiikiksi.

Hän on hidastanut kaikkea tekemistään.

"Tämmöiseen se on mennyt. Mutta se vain tulee luonnostaan", usein itse laulunsa esittävä Edelmann sanoo.

Resepti tuntuu toimivan, puolin ja toisin.

"Kuulijat tykkäävät siitä. He tulevat kiittämään: olipa kiva, kun sai rauhassa kuunnella ja tuli mieleen paljon ajatuksia."

Vähän samantapainen, mietiskelevä ja syvällinen, oli myös Vaiheet-levy, jonka Edelmannin poika Samuli Edelmann levytti vuonna 1997. Levy sisälsi Tonin sävellyksiä useiden runoilijoiden teksteihin, esimerkiksi Shakespearen sonetteihin.

Uusia yhteisiä projekteja ei kuulemma ole suunnitteilla.

"Meillä ei ole. Paitsi että muilla on: he tekevät Vaiheet kakkosta. Niin he ovat sanoneet", Edelmann paljastaa.

Itse hän ei aio puuttua projektiin millään tavoin – niin kuin ei puuttunut aikoinaan ensimmäiseenkään levyyn.

Lapsena Toni Edelmann rakastui musiikkiin ja runouteen. Kun hän soitti Punkaharjulla kanttori-isän pianolla Schubertia, kaikki kauneus tulvi sisälle.

Mutta koulusta ja Sibelius-Akatemiasta kauneus puuttui. Siellä määräsivät opettajat. Hän koki, että omilla aivoillaan ei saanut ajatella. Edelmann tunsi itsensä joka paikassa ulkopuoliseksi.

Lapsilleen Edelmann on halunnut näyttää toisenlaisen tien. Hän ei ole halunnut painostaa lapsiaan koulun eikä minkään muunkaan asian suhteen. Molemmat pojat lopettivatkin koulunsa kesken.

Nuorempaa poikaa, Ilaria, Edelmann opetti itse, omalla tavallaan.

"Menimme esimerkiksi Berliiniin katsomaan kulttuurinähtävyyksiä, Helsingissä mentiin nyrkkeilysalille, Lapissa kalastettiin ja tutkittiin luontoa."

Samoin hän toimi opettaessaan teatterikorkeakoululaisille musiikkia sekä Helsingissä että Berliinissä. Edelmann ei sanonut koskaan oppilailleen, että he tekivät jotain väärin.

"Tein kaikkeni, että löydän heistä luovuuden. Etsin, mitä heillä on ja mitä he haluavat. Todennäköisesti jossain määrin onnistuin, koska vieläkin jotkut tulevat kiittämään."

Toni Edelmann kertoo, että joskus nuorempana hänellä oli vaihe, jolloin raha ja maine merkitsivät paljon.

Enää ei ole niin. Nykyään hän varoo visusti ajattelemasta mitään bisnestä. Edelmannilla ei ole edes sähköpostia. Hän toimii täysin omilla ehdoillaan.

Rikastumaan siten ei ole päässyt, mutta aina on pärjätty.

Nyt kun miettii, elämään voi olla tyytyväinen.

"En keksi enää mitään, mistä haaveilisin. Kaikki haaveeni ovat toteutuneet. Olen onnellinen joka päivä, ilman mitään syytä. Lisäksi minulla on ihana vaimo, ja tämä asuinpaikkamme on ihanin paikka. Meille sopiva. Täynnä luovuutta."

Mari Koppinen HS
Fiskars

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit