Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kela-asuntoyhtiöt ovat joutumassa umpikujaan

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Lehtikuva
Munkkiniemessä Riihitien ja Kadetintien risteyksessä As. Oy Kelakartanon omistamien talojen rajoittamalla laajalla pihamaalla leikkivillä lapsilla ei ainakaan ole huolta kotiensa kohtalosta.
Munkkiniemessä Riihitien ja Kadetintien risteyksessä As. Oy Kelakartanon omistamien talojen rajoittamalla laajalla pihamaalla leikkivillä lapsilla ei ainakaan ole huolta kotiensa kohtalosta. Kuva: Lehtikuva

Korkeimman oikeuden kansaneläkelaitoksen asuntojutussa julistamat päätökset näyttävät saattavan kolmen asunto-osakeyhtiön aseman kestämättömäksi – näin ainakin yhtiöitten piirissä tehtyjen alustavien laskelmien mukaan. Laina-aikojen lyhentäminen puoleen entisestä, korvauksien ja korkojen maksaminen, joka merkinnee noin 250–300 mk neliöltä, nostavat yhtiövastikkeiden hinnat jopa 12 markkaan neliöltä.

Asunto-osakeyhtiö Kelarinteen osalta laskelmista puuttuu vielä se mahdollisuus, että kansaneläkelaitos eri kanteella vaatii yhtiöltä 30 vanhaa miljoonaa markkaa korvauksena kiinteistön liian alhaisesta myyntihinnasta – tällaisesta menettelystä mainittiin KKO:n päätöksessä. Kaiken kaikkiaan konkurssitila ei tässä tilanteessa ole kaukaa haettu ajatus, arveltiin yhtiöitten johtokunnissa.

Se, että kansaneläkelaitokselta alunperin viideksikymmeneksi vuodeksi saatu laina tuomitaan maksettavaksi puolta lyhyemmässä ajassa nostaa jo yhtiövastiketta huomattavasti. Laina-aikahan lyheni 25 vuoteen, mistä on jäljellä 16 vuotta ja koko laina, josta vain vähän on ehditty maksaa, pitäisi siis käytännöllisesti katsoen suorittaa tuossa ajassa, kerrottiin Kelarinteen johtokunnan taholta. Lainat siis olisivat välttämättömiä, mutta suuriakaan toiveita sellaisten saamisesta ei ole. Korkeimman oikeuden päätöksessä todettiin lisäksi Kelarinteen osalta, ettei yhtiöltä aikanaan peritty myyntihinta ollut sitä luokkaa kuin olisi pitänyt. Kansaneläkelaitokselle jää näin ollen mahdollisuus periä 30 vanhaa miljoonaa erikseen. Asunto-osakeyhtiö Kelarinteessä on 46 asuntoa, joista kuusi on kansaneläkelaitoksen omia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit