Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sakari Oramo suomii Musiikkitaloa vajaakäytöstä: Juhlaviikkoja lukuun ottamatta on liian hiljaista

Kolmen maan kapellimestari Oramo penää korkeatasoista ohjelmaa tyhjille illoille

Ihmiset
 
Mikä on yleisin väärinkäsitys Suomen musiikkielämästä? - kolmen maan kapellimestari Sakari Oramo vastaa
Mikä on yleisin väärinkäsitys Suomen musiikkielämästä? - kolmen maan kapellimestari Sakari Oramo vastaa
Sakari Oramo on BBC:n sinfoniaorkesterin ja Tukholman filharmonikkojen ylikapellimestari sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin taiteellinen johtaja. 50-vuotishaastattelussaan hän kertoo, mikä on yleisin väärinkäsitys Suomen musiikkielämästä ulkomailla ja Suomessa. Toimittaja: Vesa Sirén HS, kuvaus: Jukka Gröndahl HS, konserttikuvat: BBC (Last Night of the Proms 2014)

Kun Musiikkitalo avautui elokuussa 2011, kapellimestari Sakari Oramo oli vielä Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari ja hyvin onnellinen tapahtumasta. 50-vuotispäivän aattona hän ehti HS-haastatteluun saman talon aulassa, eikä ole enää täysin tyytyväinen.

"Rakennettiin seinät ja päätoimijoille [Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Sibelius-Akatemia] tilat, mutta muuta korkeatasoista ohjelmaa on liian vähän."

Kolme nopeaa

Oramon parhaat juuri tänään

1. "Paras sävellys juuri tänään on Richard Straussin Ruusuritari. Sen oopperan haluaisin tehdä jossakin todella hyvin."

2. "Paras sinfoniaorkesteri juuri tänään? Olkoon Wienin filharmonikot. He vaalivat ainutlaatuista sointikulttuuriaan ja ovat samalla täysin avoimia nykymusiikille. Huomasin sen, kun levytimme yhdessä tanskalaista Per Nørgårdia."

3. "Paras elävä säveltäjä on kyllä György Kurtág, jonka musiikissa yhdestä eleestä voi avautua koko maailma."

Rahaa ei riittänyt ohjelmabudjettiin päätoimijoilta vapaaksi jääviksi illoiksi. Palveluyhtiö vuokraa toki tiloja ulos tyhjiksi illoiksi, mutta Musiikkitalolla ei ole niihin omaa, harkittua ohjelmapolitiikkaa kuin harvakseltaan, kun Musiikkitalon säätiön pienet resurssit sen mahdollistavat.

"Tarvittaisiin korkealaatuisia resitaaleja, kamarimusiikkia isossakin salissa sekä nykymusiikkiensembleja."

Nykyisin muuta ykkösluokan tarjontaa on lähinnä Helsingin juhlaviikkojen aikaan. Oramo kiittää esimerkiksi isompien säätiöiden tuella saatua huippuorkesterien vierailusarjaa.

"Mutta muulloin on liian hiljaista. Huippukokoonpanot ympäri maailmaa kysyvät, miten Musiikkitaloon pääsee soittamaan. Pyydän ottamaan yhteyttä [Helsingin juhlaviikkojen uuteen toiminnanjohtajaan] Topi Lehtipuuhun, kun muita tahoja ei oikein ole. Mutta varoitan, että jono Topin luo on pitkä."

Oramolla riittää perspektiiviä, sillä hän on BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Lontoossa ja Tukholman filharmonikkojen ylikapellimestari Tukholmassa.

"Tukholman Konserthusetilla on budjetti omaan ohjelmatuotantoon", hän kiittelee. "Ja orkesterin oma kausikorttimyynti on räjähdysmäisessä kasvussa."

Oramon seuraava levytys Tukholmassa tehdään tähtisopraano Renée Flemingin kanssa. Lontoossa hän jatkaa ainakin vuoteen 2020. "BBC:n rahoitukseen tulee muutoksia, ja haluan omalta osaltani varmistaa, että orkesteri ei jää tyhjän päälle."

Ihmetelläänkö ulkomailla, että Oramo ehtii myös Kokkolaan Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin taiteelliseksi johtajaksi ja Kokkolan oopperan kapellimestariksi hänen puolisonsa, huippusopraano Anu Komsin, johtamilla oopperajuhlilla?

"Ei oikeastaan. Juha Kangas loi Kokkolassa 40 vuoden aikana niin arvokkaan jousisointi-ihanteen, että sen jatkaminen korkeimmalla mahdollisella tasolla on hyvin tärkeää, ja oopperan tekemisen foorumina Kokkola on mitä mainioin!"

Oramo on professori ja musiikkitieteilijä Ilkka Oramon sekä pianomusiikin pitkäaikaisen professorin Liisa Pohjolan poika, jolle työnnettiin viulu käteen jo hyvin varhain. Pohjolat ovat suurta muusikkosukua laajemminkin.

"Sukunimeni suojeli minua nuoruusvuosina", hän arvelee.

Sukunimi ei kuitenkaan suojele enää hänen poikaansa Taavi Oramoa, joka on lahjakas klarinetisti ja laulaja.

"Vanhempien menestys on vaikea asia. Heidän tekemistään arvostaa niin paljon, että siinä on jotain freudilaisen kompleksista", Taavi Oramo sanoi kesällä HS:n haastattelussa.

"Ymmärrän täysin", Sakari Oramo tuumii ja jatkaa ylistämällä "muumisukupolven" eli muumivideoita lapsuudessaan katsoneiden monipuolisuutta.

Samalla Oramo pohtii oman keski-ikäisen sukupolvensa asenteita. Ollaanko liian kiinni omassa piirissä, omassa organisaatiossa? Mikä on muusikon tehtävä yhteiskunnassa?

"Tarvittavan taitotason saavuttaminen on kuluttavaa, mutta silti esimerkiksi Tukholman filharmonikkojen muusikoita matkusti Lesbos-saarelle auttamaan pakolaisia vapaa-aikanaan", hän sanoo arvostavasti.

Tänään julkaistavalla HSTV:n videolla Oramo käy läpi yleisimmät väärinkäsitykset Suomen musiikkielämästä. Ne liittyvät koulutus- ja elitismiluuloihin. Mutta videoinnin aikana hän ei saa sanotuksi, mikä on yleisin väärinkäsitys Oramosta itsestään.

Jatkamme lounaalle, ja silloin hän keksii: kaikki tittelit sekä vierailut Wienin filharmonikkoja myöten eivät tarkoita, että hän ottaa tarjottuja johtamistehtäviä joka viikolle.

"Osaan pitää myös vapaata. Sekin on muusikolle tärkeää."

Jukka Gröndahl HS
Sakari Oramo on entinen Radion sinfoniaorkesterin ja Birminghamin kaupunginorkesterin ylikapellimestari. Nykyisin hän johtaa BBC:n sinfoniaorkesteria, Tukholman filharmonikkoja ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria.
Sakari Oramo on entinen Radion sinfoniaorkesterin ja Birminghamin kaupunginorkesterin ylikapellimestari. Nykyisin hän johtaa BBC:n sinfoniaorkesteria, Tukholman filharmonikkoja ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit