Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiin uuden ravintolan avannut roomalainen: Pizzataikinan pitäisi saada kohota 72 tuntia

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat

Juuri nyt ravintoloitsija Luca Platania on hieman surullinen. Syy on revenneen jalan nivelsiteen, jonka takia hän kulkee keppiin nojaten. Klenkkaajaa ei päästetä kokkaamaan. Se on keittiötään rakastavalle italialaismiehelle pieni tragedia, sillä hän rakastaa pizzaa – eikä mitä tahansa pizzaa, vaan roomalaista levypitsaa.

Sitä Platania, 33, on syöttänyt suomalaisille vuodesta 2012 lähtien Turussa. Nyt sitä saa myös Helsingistä, sillä tänä syksynä Platanian Pizzarium-ketju avasi ravintolan Kluuviin.

Platanialle levypizzan eli pizza al taglion pohjan valmistaminen on intohimo.

Platania lipsauttaa, ettei Suomessa osata käsitellä vehnäjauhoja.

”Vehnäjauhot poikkeavat rakenteeltaan rukiista, ohrasta, kaurasta ja speltistä. Vehnän sisällä on maailma, jonka esiin saaminen vaatii aikaa.”

Platanian mukaan leipominen voidaan aloittaa vasta kun taikina on kohonnut 72 tuntia kylmässä ja kasvanut kolminkertaiseksi.

Vieressä seisova Salla Platania, 28, kuuntelee aviomiestään hymyillen.

”Roomalaisilla on hyvin läheinen suhde ruokaan. Ruoka on myös Lucan suuri rakkaus”, hän kertoo.

Rooman herkku ei olisi saapunut ehkä koskaan Suomeen, ellei Venetossa vaihto-oppilaana ollut 18-vuotias suomalainen lukiolaistyttö olisi päättänyt viettää uuden vuoden 2005 vaihtumista Roomassa. Juhlahumussa tyttö tapasi rikkinäisellä skootterilla Rooman katuja ajavan 21-vuotiaan dj:n Luca Platanian.

”Missä ihmiset ovat?” Platania mietti myöhemmin istuessaan yksin Muurameen menevässä bussissa. Hän oli ensimmäistä kertaa Suomessa, menossa tapaamaan Sallaa.

”Metsässä lenkkeilijät puolestaan pelästyivät kaikkia tervehtivää Lucaa”, Salla Platania lisää.

Salla Platania tutustui miehensä kotikaupunkiin parin asuessa vuoden Roomassa. Kaupanmyyjänä ja tarjoilijana työskennellyt rouva olisi jäänyt mielellään Ikuiseen kaupunkiin, mutta opiskelupaikka Turun yliopistossa kypsytti päätöksen Suomeen muutosta.

Jos tarvitset apua, älä soita, Platanian isä sanoi kuultuaan muutosta. Äiti ei puhunut pojalleen vuoteen.

”Uskokaa tai älkää, mutta Roomassa on epätavallista että 25-vuotias ’nuori poika’ muuttaa omilleen”, Platania virnistää.

Hän sai heti töitä Turusta, mutta alkoi pian suunnitella aidon italialaisen ravintolan perustamista. Vuonna 2012 Plataniat avasivat oman pikaruokapaikan remontoituun Hansakortteliin Turkuun. Pizzarium oli vaimon idea.

”Mitä tuo on?” ensimmäiset asiakkaat kysyivät perunalla ja tateilla päällystettyä palapizzaa tuijottaen, ja puikkivat pakoon Subway-ravintolaan. Ensimmäiset kuukaudet olivat helvetistä, mutta pian Platanioiden pizza alkoi kerätä kulttimainetta. Facebook tykkäsi ja Twitter visersi, ja fanit löysivät paikalle.

Ravintolan laajennuttua tänä syksynä Kluuvin kauppakeskukseen Helsinkiin muusikko Tommy Lindgrenin ei ole enää tarvinnut kuljettaa kolmen päivän pizza-satsia VR:n junavaunun hattuhyllyllä Turusta Helsinkiin.

Palapizzaa tullaan syömään vieläkin kauempaa. Suvun solmiman rauhan kunniaksi Platanian roomalainen mamma käy äitienpäivinä Turussa syömässä poikansa tekemään pizzaa. Autenttinen roomalaispizza rikastuttaa myös suomalaista ravintolakulttuuria, mutta maahanmuuttajan mukaan yrittäminen ei ole ollut helppoa.

”Roomassa perhe on kuin Suomen Kela. Se tukee yrittämistä ja arkea. Suomessa meitä on pidetty aivan hulluina. Olisi kiva kuulla taputuksia. Niitä saamme kuulla, jos haaveemme New Yorkiin avattavasta paikasta joskus toteutuu.”

Viime keväänä Royal Ravintolat osti kaksikon liiketoiminnan. Plataniat vastaavat Konseptiravintolat Oy:n osakkaina paikan laajentumisesta. Perfektionistiksi tunnustautuva Platania on periaatteen mies: Jos tuote vaatii parhaita raaka-aineita, hän tuo niitä Italiasta asti.

1950-luvulla kiireisten roomalaisten nälkää tyydyttämään kehitetyn palapizzan perinne ja pizzataiteilijan mielikuvitus sanelevat millaisia täytteitä käytetään. Tasapaino on täytteissä tärkein, Platania sanoo. Vegaaneille on tarjolla juustottomia paloja. ”Söin niitä jo pienenä, mutta silloin niitä ei kutsuttu vegaani-, vaan punaiseksi ja valkoiseksi pizzaksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit