Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Technicolorin kuningatar tuli Irlannista

Ihmiset
 
everett / lehtikuva
Maureen O’Hara
Maureen O’Hara Kuva: everett / lehtikuva

Hollywoodin 1940-luvun kaunottariin lukeutunut näyttelijä Maureen O'Hara kuoli 24. lokakuuta kotonaan Boisessa, Idahossa. Hän oli 95-vuotias.

Noin 60-vuotisen uran tehnyt O'Hara oli kenties maailman kuuluisin irlantilaissyntyinen elokuvanäyttelijä. Hänen tuntomerkkejään olivat vihreät silmät ja punaiset hiukset.

Hän syntyi Maureen FitzSimonsina 17. elokuuta 1920 Ranelaghissa, Dublinissa.

Äitinsä suosituksesta näyttelijänuralle hakeutunut Maureen pääsi 14-vuotiaana Irlannin kansallisteatterin Abbey Theatren kouluun ja menestyi siellä erinomaisesti.

Esiinnyttään Englannissa parissa elokuvassa hän lähti 1939 Hollywoodiin, jossa imagonluojat löysivät heti ongelmia hänen piirteistään ja yhdestä vinosta hampaasta.

”He halusivat korvata sen tekohampaalla. He pitivät myös nenääni liian suurena, joten sitä olisi pitänyt muuttaa. Pyysin anteeksi todeten, että jos sitä haluatte, niin voitte ostaa minulle paluulipun kotiin”, hän muisteli vuosia myöhemmin.

Vaikka O'Hara hehkui hänet Yhdysvaltoihin tuoneen Charles Laughtonin vastanäyttelijänä Notre Damen kellonsoittajassa (1939), vastarintadraaman Tämä maa on minun (1943) lisäksi hänelle ei juuri annettu haasteellisia rooleja koko 1940-luvulla. Se oli outoa, sillä tuolla vuosikymmenellä hän esiintyi jopa 24 elokuvassa.

Technicolorin kuningattareksi ristitty O'Hara näytti aina hyvältä ja usein seksikkäältäkin aikakauden värikylläisissä elokuvissa, mutta näyttelijänä häntä selvästi alihyödynnettiin.

Musta joutsen (1942), Sindbad merenkävijä (1947) ja Bagdad – 1001 yön kaupunki (1949) ovat muistumia ajalta, jolloin hän tuntui juuttuneen eskapististen elokuvien koristerooleihin Tyrone Powerin, Douglas Fairbanksin, Vincent Pricen ja muiden tuon ajan sankarien vierelle.

Onneksi ohjaaja John Ford ei unohtanut O'Haraa, joka oli tehnyt hyvää työtä hänen rakastatetussa, Walesin kaivoksiin sijoittuvassa sukudraamassaan Vihreä oli laaksoni (1941).

Sittemmin O'Hara kasvoi oikeaksi tähdeksi Fordin elokuvissa Rio Grande (1950), Vaitelias mies (1952) ja Hurja mieheni (1957). Niissä hän loi vahvoja variaatioita patriarkaalisten toimintamallien turhauttamasta naisesta, jonka John Waynen esittämä mies lopulta saa aina sopeutumaan.

Hyvän ystävänsä Waynen vaimoa O'Hara esitti elokuvissa jopa viidesti, viimeiseksi westernissä Hurja Jake (1971).

Maureen O'Hara näytteli yli 50 elokuvassa. Hänen imagonsa laveni 1950-luvun lopulta lähtien, jolloin hän alkoi valikoida roolejaan tarkasti.

Kokeneen ja keski-ikäisen naisen muotokuvat toimivat vakoojakomediassa Miehemme Havannassa (1959) ja westerneissä Preerian laki (1961) ja Rancho River (1966).

Oltuaan valkokankaalta 20 vuotta pois O'Hara palasi vielä komediassa Äitini on naiseni (1991) näytellen John Candyn esittämän aikamiespojan omistushaluista äitiä. Sen jälkeen hän muutaman televisioroolin jälkeen lopetti esiintymisen 80-vuotiaana.

Kolmesti naimisissa ollut Maureen O'Hara asettui 1968 Glengarriffiin, Corkiin, Irlannin eletärannikolle. Hän palasi 35 vuotta myöhemmin lopullisesti Yhdysvaltoihin.

Vuonna 2014 hän sai uransa ensimmäisen oscarin. Se oli kunnianosoitus pitkälle elämäntyölle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit