Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkepolitiikan asiantuntija

Ihmiset
 
Veikko Löyttyniemi Kimmo Leppo Päivi Hietanen Jukka Sailas
Juhana Idänpään-Heikkilä
Juhana Idänpään-Heikkilä

Professori, lääketieteen ja kirurgian tohtori Juhana E. Idänpään-Heikkilä kuoli vaikeaan sairauteen Helsingissä 10. lokakuuta. Hän oli syntynyt 1. heinäkuuta 1937 Pihtiputaalla. Hän oli kuollessaan 78-vuotias.

Idänpään-Heikkilä opiskeli Helsingin yliopistossa. Nuori lääketieteen kandidaatti hankki kansainvälistä kokemusta jo vuonna 1964 avustaessaan Helsingin julistuksen valmistelua Maailman Lääkäriliiton yleiskokouksessa. Idänpään-Heikkilä piti Helsingin julistusta ihmiseen kohdistuvan tutkimusetiikan peruskivenä.

Opiskeluajoista lähtien Juhana E. Idänpään-Heikkilä osallistui myös yhteiskunnallisiin tehtäviin. Hän oli Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen 1960-luvun alussa. Tällöin hän loi kontaktit moneen myöhempään valtakunnalliseen vaikuttajaan. Samalla syntyi koko elämän kestäneitä ystävyyssuhteita ja perheyhteyksiä.

Valmistuttuaan Idänpään-Heikkilä toimi sekä opetustehtävissä että lääkärinä mm. Nikkilän ja Moision sairaaloissa. Vuosina 1971–1990 hän toimi Lääkintöhallituksessa farmakologian ylilääkärinä.

Idänpään-Heikkilä oli vierailevana professorina Texasin yliopistossa 60-luvun lopulla ja myöhemmin tutkijana ja neuvonantajana USA:n lääkevirastossa. Hän julkaisi satoja kirjoituksia alan tieteellisissä kansainvälisissä ja suomalaisissa julkaisuissa. Lääkärilehteen Idänpään-Heikkilä kirjoitti yli viidenkymmenen vuoden ajan.

Hän tuli tunnetuksi suomalaisille 1970-luvulla huumausaineasiantuntijana. Huumausainekysymykset veivät Idänpään-Heikkilän YK:n huumausainetoimikuntaan ja toimikunnan puheenjohtajaksi. Hän toimi myös YK:n Huumausaineohjelman neuvonantajana Wienissä.

Maailman Terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja kutsui Idänpään-Heikkilän WHO:n lääkehallinnon johtajistoon vuonna 1990. WHO:ssa hän toimi myös järjestön eettisen toimikunnan puheenjohtajana. Hän jäi eläkkeelle WHO:n lääkehallinnon johtajan tehtävistä 1999.

Hän toimi kymmenissä kansainvälisissä ja suomalaisissa järjestöissä ja sai työstään lukuisia tunnustuspalkintoja. Häntä kiinnostivat myös monet omaan ammattikuntaan liittyvät asiat. Lääkäriliitossa ja Lääkärilehdessä hänet opittiin tuntemaan luotettavana ja riippumattomana asiantuntijana, jolla oli selkeät eettiset periaatteet.

Idänpään-Heikkilää arvostettiin asiantuntijana, mutta myös diplomatian taitajana ja rohkeana osallistujana haastavassa kansainvälisessä lääkepoliittisessa keskustelussa, jossa lääketeollisuuden, eri valtioiden ja potilasjärjestöjen intressit eivät aina kohdanneet. Idänpään-Heikkilä oli oikeudenmukainen ja kannustava esimies.

Eläkkeellä ollessaan Idänpään-Heikkilä paneutui Hämeenlinnan seudulta lähtöisin olevan sukunsa vaiheisiin, kunnosti vanhan sukuhaudan ja hankki myös kesäasunnon Hattulan kansallismaisemasta. Muina harrastuksina hänellä oli maanpuolustus, valokuvaus ja musiikki. Hän oli puolisonsa Ullan kanssa Kuhmon kamarimusiikkifestivaalien ja Savonlinnan oopperajuhlien vakiovieras.

Idänpään-Heikkilälle koti ja perhe olivat tärkeitä työssä jaksamiselle. Hän nautti erityisesti lastenlastensa isoisänä olemisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit