Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laura Mikkonen lähti töihin terveyskeskukseen Kongoon keskelle ei-mitään

Ihmiset
 
Outi Pyhäranta / HS
Lääkäri Laura Mikkonen palasi elokuussa Kongosta, jossa hän oli perustamassa terveyskeskusta.
Lääkäri Laura Mikkonen palasi elokuussa Kongosta, jossa hän oli perustamassa terveyskeskusta. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Yhdeksän tunnin matka halki viidakon. Paikoiltaan lipuvia puusiltoja, mutaan juuttuvia autoja. Teitä, jotka suurimman osan vuodesta ovat kulkukelvottomia.

Laura Mikkosen olo oli kuin pahoinpidellyllä, kun hän vihdoin saapui Bikengen kaupunkiin Kongon demokraattisessa tasavallassa. Jos yhdeksän tunnin automatka tuntuu terveenä tällaiselta, millaista se on vakavasti sairaalle?

Helmikuussa Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) terveyskeskusta vasta rakennettiin sadekauden pehmittämälle maaperälle. Lähin kunnon sairaala oli provinssin pääkaupungissa Kindussa, josta Mikkonen saapui lääkäriksi Bikengeen.

”Vähän yllätti, kuinka valtavasti lapsia siellä oli. Kaikki naiset olivat joko raskaana tai imettivät”, hän kuvailee ensivaikutelmaansa.

Komennus Bikengeen tuli yhtäkkiä. Kaksi viikkoa aiemmin Mikkonen oli Helsingissä uppoutunut kirjoihin Egyptistä ja arabian kielestä, sillä MSF oli antanut pestin Kairosta. Kohde vaihtui vain kaksi päivää ennen lähtöä.

Mikkonen lähti ainoana ulkomaalaisena lääkärinä kouluttamaan paikallisia kollegoitaan MSF:n hoitokäytäntöihin sekä uusien laitteiden ja tarvikkeiden käytössä.

Bikengen kaivoskaupunki sijaitsee Manieman provinssissa maan itäosassa. Olosuhteet ovat siellä varsin rauhalliset, kun vertaa naapuriprovinsseihin, kapinallisten koettelemiin Pohjois- ja Etelä-Kivuun.

Maniemassa suurin osa asukkaista kuitenkin asuu liian kaukana sairaanhoidosta ja terveystilanne on maan huonoimpia. Yleistynyt kullankaivuu saastuttaa vettä ja ilmaa, ja kaivajien houkuttelema prostituutio on lisännyt sukupuolitauteja.

Vaikka MSF on toiminut Kongossa vuosikymmeniä, paikallisille se ei sanonut mitään. Ulkomaisia järjestöjä ei siellä ollut. Moni kyläläinen uskoi ulkopuolisten saapuneen kulta-apajille.

”Autot ja tarvikkeet saivat meidät näyttämään rikkailta. Jotkut uskoivat sairaalaa peitetoiminnaksi bisnekselle”, Mikkonen sanoo.

Uudessa terveyskeskuksessa on 42 potilassänkyä ja sitä ympäröiviin tilapäisiin rakennuksiin pystytettiin muun muassa akuuttivastaanotto, leikkaussali ja synnytysosasto.

Keskuksessa työskenteli Mikkosen lisäksi paikallisia lääkäreitä ja useita sairaanhoitajia. Töitä oli 90–100 tuntia viikossa, eikä vapaapäiviä ehtinyt pitää melkein lainkaan.

”Pakkasin mukaan joogamaton ja lenkkarit. Joogasin ehkä viisi kertaa puolessa vuodessa”, hän kertoo.

Useimmat tulivat hoitoon malarian, ripulin tai keuhkokuumeen takia. Kyläläisten keskuudessa käytetyt hoitomenetelmät aiheuttivat päänvaivaa lääkäreille. Niin sanotut kansanparantajat hoitivat tauteja yrttiseoksista kootuilla peräruiskeilla, jotka aiheuttivat myrkytystiloja.

Luunkorjaajat puolestaan oikoivat murtumia väkisin paikoilleen – ja murskasivat luita vain pahempaan kuntoon. Kylissä vallitsi myös paikoin käsitys, että sairauksien takana ovat pahat henget. Niiden torjumiseksi potilaita suljettiin rukoushuoneisiin parantumaan.

”Sieltä ihmiset tulivat lopulta aika huonokuntoisina sairaalaan, kun hoito ei tepsinyt”, Mikkonen kertoo.

Asukkaiden luottamus ansaittiin kovalla työllä. Viestintätiimin kyläkierrosten seurauksena avattuun keskukseen tultiin lopulta jalan kymmenienkin kilometrien päästä.

MSF:n projekti jatkuu Mikkosen lähdettyä. Kaikkien pysyvien tilojen on määrä valmistua ensi vuonna ja rakennus luovutetaan lähivuosina kokonaan paikallisten johtoon.

Mikkonen palasi Suomeen elokuun lopussa. Hän järkyttyi Suomessa vellovasta keskustelusta pakolaisista ja kehitysavun leikkauksista. Avustustyön merkityksen huomaa selkeästi, kun on käynyt paikassa, jossa ei aluksi ole mitään.

”Asenne tekee surulliseksi. Ihmisoikeuksista on tehty jonkin sortin mielipidekysymys”, hän sanoo.

Mikkosen mielestä kaikkia ihmisiä pitää auttaa jaloilleen. Nykytyössään Porvoon sairaalassa hänellä on kaikki edellytykset potilaiden hoitamiseen. Moni kysyykin häneltä, valittavatko ihmiset turhasta.

”Totta kai ihmiset tarvitsevat apua tälläkin. Kaikilla on oikeus valittaa sairauksista, täällä ne ovat vain vähän erilaisia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit