Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläintieteilijä loi kansallispuistohallinnon

Ihmiset
 
Antti Haapanen Marja-Liisa Hintsanen Liisa Nikula
Matti Helminen
Matti Helminen

Filosofian tohtori Matti Helminen menehtyi vaikeaan sairauteen 9. lokakuuta 2015 Hyvinkäällä. Hän oli syntynyt 14. lokakuuta 1931 Helsingissä. Hän oli kuollessaan 83-vuotias.

Helminen teki pitkän työuran rakentaen aivan alusta Metsähallituksen luontopalvelut merkittäväksi koko maan kattavaksi suojelualueiden hoitajaksi. Hänen toimikaudellaan Suomen kansallispuistojen määrä kasvoi yhdeksästä 28:aan.

Hän oli WWF Suomen hallituksen jäsen ja myöhemmin varapuheenjohtaja sekä suojelutoimikunnan puheenjohtaja. Hänellä oli monia luottamustehtäviä.

Suurelle yleisölle Helminen tuli tutuksi radion ja television Luontoillasta, jossa hän luonnontuntijana oli valistamassa Suomen kansaa luonnon ihmeistä.

Kansainvälinen luonnonsuojeluyhteisö tunsi Helmisen Euroopan suojelualueliiton eli EUROPARC-Liiton hallituksen jäsenenä. Hän sai järjestön arvostetun Alfred Toepfer -mitalin. Hän oli myös Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n suojelualuekomission jäsen.

Helminen aloitti uransa riistantutkimuksessa. Kun Rachel Carsonin kirja Äänetön kevät ilmestyi vuonna 1962, Helminen oli jo ollut opiskelemassa Wisconsinin yliopistossa riistabiologiaa, populaatioekologiaa ja ympäristömyrkkyjen vaikutuksia luontoon.

Hän tunnisti ensimmäisenä Suomessa ympäristömyrkkyjen vaikutuksen merikotkien määrän vähenemiseen. Helminen oli avainroolissa 1970–80-luvuilla, kun metsäpeuran ainoan kannan turvaamiseksi Suomessa tehtiin siirtoistutuksia Kuhmosta Suomenselälle.

Koulupoikana alkaneen luontoharrastuksen vakavuudesta on todistuksena Helmisen matka luontoleirille Hollantiin: Sen hän teki miehitetyn Saksan läpi polkien vuonna 1950.

Matti Helminen oli Viron ystävä. Hän tutustui luontoon ja kulttuurin matkoillaan eri puolilla maailmaa puolisonsa kanssa. Tärkein paikka oli kuitenkin Kuusamon mökki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit