Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapparassa pelannut Pertti Hasanen pääsi NHL:ään 35 vuotta peliuransa jälkeen

Ihmiset
 
Juha Metso
Pertti Hasasen yritys Power Wear myy hänen kehittämiään voimahousuja, joiden tarkoitus on tehostaa harjoittelua ylimääräisellä painoilla.
Pertti Hasasen yritys Power Wear myy hänen kehittämiään voimahousuja, joiden tarkoitus on tehostaa harjoittelua ylimääräisellä painoilla. Kuva: Juha Metso

Elettiin 1970-lukua. Tapparan kakkosmaalivahti Pertti Hasanen saapui keskellä yötä pelimatkalta kotiin. Aamulla piti lähteä taas yliopistolle opiskelemaan yhteiskuntatieteitä ja iltapäivällä harjoituksiin.

Hasasen elämäntavassa ei ollut mitään erikoista. Melkein kaikki jääkiekkoilijat opiskelivat tai tekivät siihen aikaan töitä urheilemisen sivussa.

Työpaikkakin piti valita sen mukaan, että sieltä pystyi ottamaan pelimatkoille vapaata. Jääkiekkoilijan elämä oli rankkaa, mutta asiaan kiinnitti vasta jälkeenpäin huomiota.

Hasanen ei haaveillut koskaan NHL-urasta. Vaikka taidot olisivatkin riittäneet, niin Suomesta vain harva lähti silloin pelaamaan maailman kovimpaan kiekkoliigaan.

Mutta niin vain Hasanen löysi tiensä NHL:ään. Tosin vasta reilut kolmekymmentäviisi vuotta pelaajauransa jälkeen – ja silloinkin New Jersey Devilsin taitovalmentajana. Mutta ei mennä ihan vielä sinne asti.

Pelaajauransa Hasanen lopetti Tapparan mestaruuskauden jälkeen keväällä 1979. Yliopisto-opinnot olivat jääneet kesken, ja Hasanen tiesi tekevänsä uraa valmentajana.

”En edes muista, kuinka nuoresta asti minulla on ollut intoa valmentamiseen”, Hasanen kertoo puhelimitse New Yorkin kodistaan.

Hasanen valmensi Tapparassa B-junioreita ja liigajoukkuetta sekä toimi Rauno Korven jälkeen joukkueen valmennuspäällikkönä. Myöhemmin hän valmensi Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Pelaajauransa jälkeen Hasanen työskenteli myös kykyjenetsijänä. Yksinäinen puurtaminen ei ollut hänen lempityötään, mutta lajista oppi paljon pelejä katsomalla.

”Jopa ensimmäisen kierroksen NHL-varauksilla oli selviä puutteita pelissään. Tajusin ettei joukkueissa kiinnitetty huomiota yksilövalmennukseen, ja siitä se ajatus henkilökohtaisten taitojen valmennukseen lähti.”

Vuonna 2011 Hasanen päätti perustaa omaa nimeään kantavan jääkiekkoakatemian. Aluksi asiakkaita olivat lapset ja nuoret, myöhemmin mukaan tuli NHL-pelaajiakin.

Kolmen kesän ajan harjoitusrinkiin kuului tämän vuoden kakkosvaraus Jack Eichel, jota pidetään jo nyt tulevaisuuden tähtipelaajana.

”Varmaan hän olisi ollut yhtä hyvä pelaaja vaikka ei olisi käynyt akatemiassa”, Hasanen vähättelee epäamerikkalaiseen tyyliin osuuttaan Eichelin taitojen kehittämisessä.

Kykyjenetsijäkaudella Hasasella syntyi myös ajatus voimahousuista. Ne on tarkoitettu pelaajien taitojen ja fysiikan samanaikaiseen kehittämiseen.

Nykyään voimahousuja käyttävät NHL-kiekkoilijoiden lisäksi monien muiden lajien urheilijat. Kysynnästä huolimatta ne ovat Hasaselle vain harrastus.

Elokuun alusta asti Hasanen on ollut New Jersey Devilsin taitovalmentaja. Pöydällä oli tarjous Pittsburgh Penguinsistakin, mutta hän valitsi mieluummin Devilsin. Syynä oli kaupungin sijainti ja yhteinen historia valmentaja John Hynesin kanssa.

Taitovalmentajana Hasanen keskittyy pelaajien kanssa luisteluun, laukauksiin ja harhautuksiin. Osa harjoitteista on samoja kaikille pelaajille, osa vaihtelee pelipaikoittain.

Monella vanhemmalla pelaajallakin käsien taidot ovat puutteellisia. Eikä se ole pelkästään Devilsin ongelma.

”Käsiin ei ole kiinnitetty nuorena tarpeeksi huomiota. Pelkällä pelaamisella ja joukkueharjoittelulla ei enää pääse huipulle”, Hasanen kertoo.

Taitovalmentajana toimiminen on henkisesti päävalmentajan työtä helpompaa. Osittain se johtuu siitä, että pelaajia ei ole vaikea motivoida taitoharjoitteluun.

”On kiinnostavaa huomata, miten iäkkäämpien pelaajien into lisääntyy taitoharjoituksissa. Vaikka onhan se ymmärrettävää, että kaikki haluavat parantaa hyökkäyspeliään, laukoa, harhauttaa ja tehdä maaleja.”

New Jersey Devilsissä on tapahtunut viimeisen vuoden aikana merkittäviä muutoksia. Niistä isoin on tietysti se, että Lou Lamoriello siirtyi 28 vuoden jälkeen syrjään toimitusjohtajan pallilta. Tilalle tuli Ray Shero. Hänkin on Hasasen tuttuja Pittsburghin ajoilta.

Hasasen mukaan joukkueessa on avoin ja innostunut ilmapiiri. Hän nauttii työstään enemmän kuin koskaan. ”Unelmoin aina tällaisesta työstä, ja nyt se sitten onnistui. Tämä on ihan varmasti urani kohokohta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit