Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Talo melko muusina

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Erkki Laitila
Oh-hoh. Mitä rakennukselle on tapahtunut ja milloin?
Oh-hoh. Mitä rakennukselle on tapahtunut ja milloin? Kuva: Erkki Laitila

Viime tiistain kuvantunnistuskilpailu oli luokkaa ”helpohko”. Vastauksia tuli määräaikaan mennessä 110 ja noin 95 prosenttia tiesi, että kuva on otettu Espoon Iivisniemestä – tarkemmin sanottuna Iivisniemenkatu 2:n kohdalta.

Sen sijaan HS:n arkistossa ei ole tietoja kuvanottohetkestä, mutta tämäkään ei ollut ongelma lukijoille. ”Kuva on julkaistu HBL:ssa 14. kesäkuuta 1969. Vedoksen oli toimittanut lehdistölle Asuntosäästäjät ry”, kirjoittaa Jyrki Mali. ”Kuvasta päätellen talotyömaalla on vietetty harjannostajaisia. Tuntien lehdistötyöskentelyn nopeuden arvioisin kuvauspäiväksi 13. kesäkuuta 1969.”

Koska monella muullakin oli samansuuntainen tieto, tällä mennään.

Kilpailussa kysyttiin myös, kuka on seudun kuuluisin asukas. Vastauksissa mainittiin muun muassa kirjailija Christer Kihlman, hiihtäjä Pauli Siitonen, muusikko J. Karjalainen ja kouluttaja Jari Sarasvuo. Mutta ehkäpä se tunnetuin on ulkoministeri Timo Soini.

Soini asui yli 30 vuotta Ritva Kolaria vastapäätä.

”Kerran olin hakemassa pyykkiä pyykkituvan narulta ja ihmettelin kenelle oli kelvannut lasteni kuluneet vaatteet. Muutama päivää myöhemmin tuli soitto Timon vaimolta, joka kertoi Timon vahingossa epähuomiossa ottaneen vaatteet narulta”, muistelee Kolari.

Soinin muistaa myös Kari Mikkola.

”Vapaaniemen Yhteiskoulussa oli villi meininki ja ekaluokkia oli seitsemän. Koulussa oli valmentaja Jyrki Heliskoski, joka myöhemmin sai ansioita jalkapallokoutsina. Myös oppilaat olivat tunnettuja: J. Karjalainen, Jukka Puotila sekä huippukiekkoilijoita Jussi Lepistöstä ja Arto Sirviöstä Olli Ignatiukseen. Koulun käytäviä kiersi myös Timo Soini: laiha luiheliini, jolla oli ASA-visiot kokoa 32 tuumaa. Nyttemmin habitus on heilahtanut toiseen laitaan ja henkinen bodari näyttelee nykypolitiikan parrasvaloissa.”

Paikka tunnistettiin myös tärkeän maamerkin mukaan.

”Liputtavan talon alakerrassa toimi 1970-luvulla Mörrin Grilli -niminen ravintola. Kuvasta vasemmalle mentäessä oli aikoinaan paikallinen lämpövoimala, jonka edestä lähti bussikuljetus Kaitaan Elannolle, ennen kuin Iivisniemen ostoskeskuksen valintamyymälä aloitti toimintansa”, kertoo Esa Rantanen.

Ravintolalla on ollut vuosien saatossa monta nimeä, kuten Murkinanurkka ja nykyinen Haukimuori.

Matti Grönroos teki kuvasta teknisiä huomioita.

”Kuvassa näkyy mukavasti historiallista torninosturikalustoa. Vasemmanpuoleinen näyttäisi olevan ns. rumakoppi-Weitz eli Wärtsilä-Weitz HV75. Oikeanpuoleinen on uudempaa GT12xx-sarjaa. Talon takana vilahtaa maston huipun muodosta päätellen Potain 806 yhtiön kolmatta taloa rakentamassa.”

Tällä kertaa onnetar arpoi kaksi kirjapalkintoa. Tämän kisan voittaja oli Hanna Merranto, joka saa Mario Puzan pokkarin Kummisetä. Viime viikon kisan voittajalle Raimo Palloselle lähtee Ulla Pyyvaaran ja Arto Timosen Katu – asunnottomat kertovat.

Tämän viikon kuva-arvoituksessa rakennus on niin sanotusti huonossa hapessa. Mitä on tapahtunut ja milloin? Entä onko kuvan paikka sinulle tuttu, ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi perjantaihin 5. marraskuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Stig Bergström
Betonitalot nousivat Iivisniemeen vuonna 1969.
Betonitalot nousivat Iivisniemeen vuonna 1969.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit