Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yllättävän moni 1930-luvun käsikirjoittajista oli nainen

Elokuva-alan moniottelija törmäsi sankkaan sovinismiin elokuvataiteen laitoksella 1970-luvulla

Ihmiset
 
Kolme nopeaa

Raija Talvion suosikit kultakaudelta

1 Juurakon Hulda (1937, käsik. Hella Wuolijoki, Jaakko Huttunen, Valentin Vaala).

”Juurakon Hulda oli pitkään esikuva maaseudun nuorille naisille ja tuki suomalaisten uskoa koulutukseen.”

2 Suomisen Olli yllättää (1945, käsik. Elsa Soini, Seere Salminen).

”Koulupoika Olli palaa rintamalta ja joutuu huonoille teille. Riipaisevan ajankuvan ja komedian ristiriita kiinnostaa.”

3 Viikon tyttö (1946, käsik. Lea Joutseno, Valentin Vaala, Kersti Bergroth).

”Säpäkkä romanttinen komedia kalatehtaan tytöstä. Tehdasmiljöön kuvaus viehättää.”

”Pääsykokeissa sanottiin, ettei naisilla ole mitään tekemistä elokuva-alalla”, Raija Talvio sanoo. Hän kuitenkin pyrki 1970-luvun lopussa Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan elokuvaa, koska mielessä ei edes käynyt muita mahdollisuuksia.

Talvio (s. 1959) oli nuorena elokuva-arkiston ja elokuvakerhojen suurkuluttaja. Hän harrasti myös kirjoittamista ja valokuvausta. Elokuva oli itsestään selvä valinta.

”Kesken pääsykokeiden kaikki naiset siirrettiin uudelle leikkaajalinjalle kysymättä hakijoilta mitään”, kertoo Talvio.

”1970-luvun lopussa ja vielä 1980-luvulla elokuvataiteen laitos oli poikkeuksellinen sovinismin saareke suomalaisessa yhteiskunnassa.”

Rohkaisua tarjosi Pirjo Honkasalo, joka oli valmistunut kuvaajaksi jo 1960-luvulla.

”Pirjo kävi välillä laitoksella ja sanoi, että opetelkaa käyttämään kaikkia laitteita, tytöt. Olen yhä kiitollinen tuesta.”

Jo opiskeluaikanaan Talvio päätyi leikkaajaksi. Aki Kaurismäen 1980-luvun elokuvat ovat Talvion leikkaamia. Hän aloitti Mika Kaurismäen Arvottomista (1982) leikkaaja-assistenttina.

”Satuin olemaan sopivassa paikassa sopivaan aikaan. Kaurismäkien Villealfa-yhtiö värväsi opiskelijoita.”

Seuraavaksi Talvio alkoi tehdä käsikirjoituksia, aluksi televisiolle. Talvio on kirjoittanut muun muassa Taru Mäkelän ohjaamat elokuvat Pikkusisar (1999) ja Mieletön elokuu (2013).

Tänään Talvio on mukana Kansallisen audiovisuaalisen instituutin seminaarissa Nainen on valttia? Siellä mietitään, miksi suomalaisen elokuvan historiassa on niin vähän naisia.

Painopiste on studiokaudessa, joka mureni 1960-luvulla.

Talvio huomauttaa, että kultakaudella Suomessa oli harvinaisen vähän naisia ohjaajina. Glory Leppänen päätyi ohjaamaan Onnenpotkun (1936), koska ohjaaja Erkki Karu kuoli yllättäen. Ansa Ikonen ohjasi Nainen on valttia -elokuvan (1944), koska useimmat miehet olivat rintamalla.

”Kumpikaan heistä ei erityisesti pyrkinyt ohjaajaksi. Luultavasti naiset eivät silloin ajatelleet, että se olisi edes mahdollista”, Talvio sanoo.

Sen sijaan käsikirjoittajina naisia oli enemmän kuin yleensä on ehkä hoksattukaan. Talvio on laskenut, että 1940-luvulla 14 prosenttia elokuvista oli naisten kirjoittamia.

”Naiset kirjoittivat paljon näytelmiä. Silloin oli tapana ottaa kirjailijoita käsikirjoittajiksi. Siksi esimerkiksi Hella Wuolijoki, Elsa Soini ja Seere Salminen päätyivät luontevasti käsikirjoittajiksi.”

1950-luvulla osuus laski kahdeksaan prosenttiin, mutta Talvio arvelee, että lukumäärä pysyi suunnilleen samana ja ero selittyy tuotannon kasvulla.

”Vanhoissa suomalaisissa elokuvissa naishahmot olivat aktiivisempia kuin luulisi. Heillä oli yleensä ammatti, joka oli keskeinen juonen kannalta.”

Esimerkiksi 1930-luvun suosituin elokuva, Hella Wuolijoen kirjoittama Juurakon Hulda (1937) kertoo naisesta, joka hankkii salaa koulutuksen ja nousee kansanedustajaehdokkaaksi.

Seminaarin päätteeksi Orionissa esitetään Teuvo Tulion ohjaama Rikollinen nainen (1951), jonka käsikirjoitti Regina Linnanheimo. ”Ilmeisesti Linnanheimo oli mukana kirjoittamassa kaikkia Tulion kanssa tekemiään elokuvia.”

Nyt naisten käsikirjoitusten osuus on noin neljännes, eli tasa-arvosta ollaan edelleen kaukana. Ohjaajien osuus on vielä pienempi.

Talvio on syventynyt käsikirjoittamiseen etenkin 1930-luvulla. Ensi perjantaina hän väittelee aiheesta Filmikirjailijat – elokuvakäsikirjoittaminen Suomessa 1931–1941.

”Katsoin vanhoja suomalaisia elokuvia ja niissä oli tehty kaikki, mitä gurut opettivat käsikirjoittamisen ihmeinä 90-luvulla, kun käsikirjoittamisen arvostus alkoi nousta.”

Taustatutkimuksissaan Talvio löysi 1930-luvun Elokuva-aitoista ja Kinolehdistä kymmenittäin juttuja, joissa pohdittiin, millaista suomalaisen elokuvan pitäisi olla.

”Niissä käsiteltiin Eisensteinia ja muita teoreetikkoja ja elokuvaestetiikkaa – lehdessä, josta myös leikattiin tähtien valokuvia seinille”, Talvio sanoo haikeasti.

Seminaari Nainen on valttia? Orionissa (Eerikinkatu 15) lauantaina klo 11–16.30. Rikollinen nainen klo 17.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit