Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kustantaja oli avoin kaikkiin suuntiin

Hannu Tarmio 1932–2015

Ihmiset
 
Pekka Tarkka
Hannu Vierula
Hannu Tarmio
Hannu Tarmio Kuva: Hannu Vierula

Kustannusyhtiö WSOY:n pitkäaikainen pääjohtaja Hannu Tarmio kuoli keskiviikkona 4. marraskuuta pitkään sairastettuaan. Hän oli 83-vuotias, syntynyt vuonna 1932.

Hannu Tarmio oli lähtökohdiltaan poikkeuksellinen kirjankustantaja, alun perin biologi ja maantieteilijä. Luonnontieteisiin pohjaava, uutta etsivä asenne tarjosi hänelle ennakkoluulottoman toiminnan välineitä. Kustantajana hän oli vapaamielinen ja avoin kaikkiin suuntiin.

Biologia tarjosi hänelle mahdollisuuksia myös kauneusarvojen ymmärtämiseen. Hän tunsi eläinten ja kasvien sadat lajit ja osoitti esteettisen vaistonsa ylistäessään pohjoisen floran kesäistä kukkaistanssia.

Hänen ensi työnsä WSOY:llä oli yleistajuisen Suuren tietokirjan toimittaminen. Siihen aikaan yhtiön oppikirjaosastossa työskenteli vain yksi henkilö.

Oppikirjaosaston päällikkö Tarmiosta tuli 27-vuotiaana. Kun hän lähti pääjohtajana talosta haluamalleen varhaiselle eläkkeelle, oppikirjat olivat yhtiön taloudellinen selkäranka.

Itsenäinen WSOY sulautettiin Tarmion eläkevuosina Sanomaan ja lopulta myytiin ruotsalaiselle Bonnierille. Sanoman haltuun jäi oppimateriaali. Se oli saanut haluamansa, kirjallisuus sai mennä.

Se oli Tarmiolle katkera pala.

Luonnontieteen ohella Tarmion nuoruuteen kuului jääkiekko, jota hän pelasi Tampereen Ilveksessä. Kovuutta vaativan joukkuepelin kehittämiä taitoja tarvittiin WSOY:n lukuisten kriisien aikana.

Tunnetuin niistä oli WSOY:n omistajien ja toimivan johdon välinen mediataistelu talvella 1972. Yhtiön vanhoillinen hallintoneuvosto katsoi Tarmion suosivan punaista ”vallankumouskirjallisuutta” ja halusi hänet pois pääjohtajan paikalta.

Tarmio sai puolelleen WSOY:n kirjailijat ja työntekijät sekä Jäntin suvun. Väinö Linna katsoi, että Tarmio edusti yhtiön kirjallista arvovaltaa, joka oli nyt uhattuna. ”Tarmio tai turmio”, hän kärjisti. Äärimmäisen kireä taistelu päättyi Tarmion puolustajien voittoon.

Heti ensimmäisellä pääjohtajakaudellaan Tarmio oli nostanut yhtiön nykyhetkeen. Toisella kaudella lupaukset piti lunastaa, ja siihen tarvittiin jääkiekon opettamaa yhteishenkeä.

Tarmio vahvisti kustantajan osastonjohtajien joukkuetta. Sen henkeä hän kuvasi sanoilla ”yhteinen luova hurmio”. Menestys oli loistava.

”Uhon kaltainen me-henki” toi Tarmion jatkokaudella WSOY:lle ”kiistattoman ykkössijan Suomen kustannusmaailmassa”, arvioi kilpailevan yhtiön johtaja Jarl Hellemann.

Vuosituhannen lopulla kustannustoiminta joutui myrskyyn niin Suomessa kuin suuressa maailmassa. Mediajätit tavoittelivat vanhojen yhtiöiden tietoa ja taitoa. Samaan aikaan pörssimaailman tuottovaatimukset uhkasivat kustantajien varsinaista tehtävää kirjallisuuden palvelijana.

Tarmio onnistui yhdistämään taloudellisen menestyksen ja huolenpidon kirjallisuuden kasvukärjestä.

WSOY oli houkutteleva saalis. Tarmio menestyi myös pelin kovetessa ja torjui pankkien (Skop) ja kilpailijoiden (Weilin+Göös) pyrkimykset päästä käsiksi yhtiöön. Siinä tarvittiin vanhan ilveksen otteita.

Hän oli jo sivussa eläkkeellä, kun suurempaansa fuusioitu WSOY joutui vaaraan pudota liigasta. Jarl Hellemann totesi Tarmion muistelmakirjasta, että siinä saivat yhtiön tärvelijät suruttomasti poikittaista mailaa.

Tarmio hallitsi julkisuuden ja rakasti esiintymistä. Mielikirjansa hän löysi esittävän taiteen mestareilta, Ingmar Bergmanin, Luis Buñuelin ja Arthur Millerin muistelmista.

Tapasin Tarmion vuosi sitten työtoverinsa muistojuhlassa, jossa hän ilmoitti julkisesti, että häntä vaivasi muistisairaus. Siitä huolimatta hän pystyi tavoittamaan puheeseensa Bulevardin WSOY:n hengen.

Noissa peijaisissa tuntui kuin mennyt sivistys olisi muutaman hetken ajaksi herännyt uudestaan elämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!