Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikäkriisiä poteva Juba Tuomola lähti kouluun Barcelonaan – ”olen kateellinen Pertti Jarlalle”

Viivi ja Wagner keski-ikäistyvät 50 vuotta täyttävän piirtäjänsä perässä.

Ihmiset
 
Tältä näyttää Juban omakuva
Tältä näyttää Juban omakuva
Sarjakuvapiirtäjä Jussi ”Juba” Tuomola piirsi kuvan itsestään Barcelonassa. Kuvaus: Stefano Buonamici
Kolme nopeaa

Barcelonan parhaat ruokapaikat

1 El Kiosko

”Ravintolassa tarjoillaan mainioita hampurilaisia. Paikan omia tulisia maustekastikkeita kannattaa kokeilla. Pelkkä ajatus toi jo veden kielelleni.”

2 El Puma

”Täällä on tarjolla ylenpalttinen katalonialaisbuffet. Lounas alkaa vasta yhdeltä iltapäivällä, ja silloinkin saa koko paikan omaan käyttöön, koska katalonialaiset syövät niin myöhään.”

3 El Mosquito

”Ravintolasta saa oikeaa kiinalaista ruokaa. Sen on taannut kolme vuotta Pekingissä asunut ystäväni.”

Sarjakuvapiirtäjä Jussi ”Juba” Tuomola epäilee, että hänellä on viidenkympin kriisi. Hän opiskelee klassista piirtämistä Barcelonassa Espanjassa.

”Sen sijaan, että olisin ostanut moottoripyörän, lähdin etelään opiskelemaan taidetta”, Tuomola kertoo puhelimitse Barcelonasta.

Viivin ja Wagnerin isä, innostui klassisen piirtämisen opiskelusta muutama vuosi sitten. Ensin hän kävi Taidehallissa Helsingissä piirtämässä alastonmalleja. Kaksi vuotta sitten Tuomola lähti Firenzen taideakatemiaan.

”Vaativassa koulussa oli kova kuri ja mestari–kisälli-meininki. Suurin osa oppilaista oli paljon nuorempia, 20–30-vuotiaita”, Tuomola kertoo.

Viime talveksi Tuomola vaihtoi Italian Espanjaan, jossa perustetussa koulussa seurataan samaa opintosuunnitelmaa kuin Firenzessä.

Klassinen piirtäminen ja koulunpenkille palaaminen liittyvät Tuomolan tavoitteeseen hallita realistinen piirtäminen. Kääntämistä aikanaan Turussa opiskellut mies ei ole aiemmin opiskellut piirtämistä.

”Klassisessa piirtämisessä korostuvat valot ja varjot, siis sellaiset seikat, jotka eivät näy meikäläisen sarjakuvissa, jotka ovat simppelejä viivapiirustuksia.”

Opinnot eivät näy Tuomolan päätyössä eli sarjakuvissa. Viivi ja Wagner sekä nuorten sarjakuva Minerva ovat niin vakiintuneita kuvastoltaan.

”Minulla on suunnitelmia realistiseen, vakavampisävyiseen sarjakuvaan, mutta niistä suunnitelmista en voi vielä oikein puhua.”

Barcelonassa maaliskuuhun asti asuva Tuomola käy tänä talvena koulua vain osa-aikaisesti. Opiskelun lisäksi mies piirtää Viiviä ja Wagneria, tekee neljättä Minerva-kirjaa sekä piirtää Seura-lehteen puolen sivun sarjakuvaa. Aikaa jää myös espanjan opiskelulle ja kavereille.

Yleensä strippejä eli kolmen kuvan kokonaisuuksia syntyy yhdellä piirrosrupeamalla usean viikon satsi.

”Piirtäminen on nopeaa, mutta ideoiden kypsyttely ei ole. Monty Pythonin John Cleese on sanonut osuvasti, että ideoiden kypsyttelylle on annettava aikaa. Nopeasti tempaistut ideat ovat yleensä kliseisiä tai muuten raakileita.”

Viivi ja Wagneria on julkaistu Helsingin Sanomissa poikkeuksellisen pitkään, yli 18 vuotta. Tuomola on piirtänyt sarjasta yli 5 200 strippiä. Hän myöntää, että yksi vaikeimmista asioista on pitää sarja tuoreena.

”En oikeastaan voi ajatella lukijoita, joita on niin paljon. Se on ihan turhaa, sillä välillä tulee haukkuja, välillä kehuja. Mietin sen sijaan sitä, millä lailla saan sarjan pidettyä tuoreena itselleni. Siihen auttaa se, että minä tykkään vieläkin näistä hahmoista.”

Toinen tuoreuden ylläpitäjä on sarjan luonne. Sian ja ikuisen opiskelijan parisuhde ei perustu vitseille vaan dialogille ja tilannekomiikalle.

Tuomola myöntää olevansa kateellinen kollegalleen, Fingerpori-sarjaa piirtävälle Pertti Jarlalle. Lukijat lähettävät Jarlalle paljon sanaleikkejä ja vitsejä, joita piirtäjä käyttää työssään.

”Sanaleikkiosasto on hirveän vaikeaa, ja Jarla on saanut lukijat tekemään työnsä puolestaan”, Tuomola nauraa.

Tuomolan vanheneminen näkyy Viivin ja Wagnerin suhteessa. Pariskunta ei ole enää parikymppinen vaan heille on tullut keski-ikäistyvän pariskunnan piirteitä.

”Ei heistä tule ikinä yhtä vanhoja kuin minä. Olen huomannut, että lapsettomuus on teema, joka on noussut useammin esille kuin aiemmin. Viivi suree sitä, etteivät he ole saaneet lapsia, ja nyt alkaa olla myöhäistä.”

”Eivät ne muutenkaan voisi lisääntyä, kun ne ovat eri lajia”, Tuomola jatkaa nopeasti.

Hän ihmettelee välillä sarjan tarinan etenemistä, esimerkiksi Wagnerin viinanjuonnin lisääntymistä.

”Wagnerilla on ollut aiemmin paljon kaljalla läträämisjuttuja, jotka ovat olleet olevinaan hauskoja. Nyttemmin alkoholismi on ottanut selvästi vakavamman suunnan, ja Viivi on yrittänyt saada sian AA-kerhoon.”

Viinan juonnista ei puhuta suomalaisessa yhteiskunnassa vieläkään puhuta riittävästi, vaikka viina aiheuttaa kärsimystä ja tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

”Lähes jokaisella on suvussaan esimerkkejä alkoholin vaikutuksista. Kuolintodistuksessa lukee joku lääketieteellinen termi, vaikka henkilö on tosiasiallisesti kuollut viinaan.”

Onko viina myös Wagnerin kohtalo?

”En minä ole päättänyt, miten sarja päättyy. Sarja kasvaa ja muuttuu orgaanisesti.”

STEFANO BUONAMICI
Sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola on piirtänyt Viiviä ja Wagneria Helsingin Sanomille yli 18 vuotta.
Sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola on piirtänyt Viiviä ja Wagneria Helsingin Sanomille yli 18 vuotta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit