Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisen kulttuurin edistäjän nimen pitää toimia Lontoossa – Anni-Maijasta tuli Animaya

”Pitää nuuskia, minkälaisille taiteilijoille tai tapahtumille on kysyntää. Ei kannata tarjota sellaista, josta kukaan ei ole kiinnostunut. Täytyy olla ajassa kiinni”, sanoo Animaya Grant.

Ihmiset
 
Conor O’Leary
Kääpiövillakoira Ziggy Stardust on täysin lontoolainen, mutta Animaya Grant kaipaa välillä Suomeen. ”En ikävoi ruokia, vaan Suomen valoa, ilmaa ja metsiä.”
Kääpiövillakoira Ziggy Stardust on täysin lontoolainen, mutta Animaya Grant kaipaa välillä Suomeen. ”En ikävoi ruokia, vaan Suomen valoa, ilmaa ja metsiä.” Kuva: Conor O’Leary
Kolme nopeaa

Animaya Grantin vinkit Lontoon-kävijälle

1 Serpentine Galleries

”Nykytaidetta esitteleviin gallerioihin on vapaa pääsy. Taide-elämystä voi tasoittaa pienellä kävelylenkillä Kensington Gardens -puistossa.”

2 Vyner Street

”Vyner Street Itä-Lontoossa lähellä Bethnal Greeniä on täynnä uusia gallerioita ja taiteen uusia tuulia.”

3 Victoria & Albert -museo

”Designin, muodin ja taideteollisuuden mekka. Museosta löytyy aina jotain uutta.”

Lontoo

Mitä tarvitaan, jos haluaa edistää suomalaista kulttuuria Lontoon kaltaisessa metropolissa? Miten saa sanomansa läpi, kun huomiosta on kova kilpailu?

Ainakin tarvitaan hyvä nenä.

”Pitää nuuskia, minkälaisille taiteilijoille tai tapahtumille on kysyntää. Ei kannata tarjota sellaista, josta kukaan ei ole kiinnostunut. Täytyy olla ajassa kiinni”, kertoo Animaya Grant ja väräyttää sieraimiaan.

Lontoossa yli 20 vuotta asunut Grant, 43, tekee freelancepohjalta kulttuuri- ja tapahtumakonsultointia sekä kulttuuriviestintää. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Suomen Lontoon instituutti sekä design-pariskunta Klaus Haapaniemi ja Mia Wallenius.

Lontoon-valloitukseen ei voi lähteä Grantin mukaan millään ”hötöllä”. Höttö ei menesty isollakaan markkinointikampanjalla. Tarjonnan pitää olla laadukasta – se on vähimmäisvaatimus – mutta samalla pitää erottautua.

”Kulttuurivienti on ehkä jo hieman vanhentunut käsite. Ei voi ajatella, että Suomesta tuupataan tänne jotain kuin putkensuusta. Ei se niin toimi.”

Grant uskoo, että tulevaisuudessa pärjäävät ne, jotka panostavat pitkäkestoisiin kansainvälisiin yhteistyöprojekteihin. Kun jokainen tuo projektiin oman panoksensa, poikii lopputulos usein jotain suurempaa.

”Ei sillä ole niin paljon väliä, kenen kanssa kulttuurivaihtoa Lontoossa tekee. Joskus toimivat pohjoismaiset projektit, joskus taas on hyvä tehdä yhteistyötä brittien tai vaikkapa amerikkalaisten kanssa.”

Grantin kääpiövillakoira Ziggy Stardust, 3, kiehnää sohvalla ja työntää kuonoaan toimittajan kylkeen. Ziggylläkin on hyvä nenä, Ziggy tuntuu sanovan.

Ollaan Grantin ystävän korutaiteilija Brooke Gregsonin ateljeessa Notting Hillissä. Sisään pääsee vain kelloa soittamalla.

Grant muutti Lontooseen Helsingistä parikymppisenä. Silloin hänen nimenä oli vielä Anni-Maija. Nimi oli briteille vaikea.

”En halunnut eroon Anni-Maijasta, sillä se on yhdistelmä isoäitieni nimistä. Halusin kuitenkin tehdä nimestä entistä helpomman ja toimivamman.”

Näin Anni-Maijasta tuli Animaya. Kirjoitusasu muuttui, mutta ääntämys juurikaan ei. Kulttuuriviestintää tämäkin.

Grantin ura on ollut monipolvinen: stailausta, tv-tuotantoa, design- ja sisustusjuttujen kirjoittamista sekä kulttuuriviestintää laidasta laitaan. Tapahtumakonsulttina hän myös ”luo sisältöjä”, eli kuratoi ja miettii sitä, miten materiaali pitäisi esittää yleisölle.

Kentän tuntemus on tärkeää, jos haluaa menestyä Lontoossa. Kulttuuritapahtumia voi tietysti seurata verkon kautta vaikkapa Helsingistä, mutta se ei korvaa Grantin mielestä paikallaoloa.

”Jos ilmiöstä kirjoitetaan netissä, on se jo ’tapahtunut’. Vain paikan päällä voi aistia, kun jokin asia on vasta tulossa.”

Paikan päällä oleminen on tärkeää myös kontaktien takia. Lontoon eri kulttuurialojen portinvartijoita ei löydy googlaamalla. Ei heitä ole minnekään listattu. Täytyy tietää, kelle soittaa.

”Portinvartijoiden löytäminen vaatii työtä. Mutta kun yksi ovi avautuu, aukeaa samalla useita.”

Sosiaalisen median uutuuksista Grantia pitää ajan tasalla hänen 13-vuotias tyttärensä. Tytär kavereineen tietää, mistä henkilöistä ja ilmiöistä nuoriso on kiinnostunut.

”Markkinointi matkii nuorten kieltä. Tyttäreltäni opin esimerkiksi sen että BAE tarkoittaa kaikkein parasta. Se tulee sanoista before anything else tai before anyone else.”

Mikä sitten Lontoon kulttuuripiireissä on kuuminta juuri nyt?

Grantin mukaan immateriaalinen taide kuten videoina verkossa leviävät performanssiesitykset ovat ajankohtaisia. Toisaalta kiinnostavat perinteinen käsityöläisyys ja sen rajapinnat vaikkapa arkkitehtuuriin.

”Olennaista on asioiden yhdistely uudella tavalla.”

Lontoon taidemaailmassa eletään postpostmodernismin eli metamodernismin aikakautta.

Mitä on metamodernismi?

”Se on postmodernismin jälkeinen aika. Enää ei tarvitse olla niin ironinen ja tuskainen kuin ennen. Olemme ’tiedostavia optimisteja’. Tunnistamme maailman ongelmat, mutta emme anna niiden estää innostumista.”

Kulttuurinviejät muistakaa: Lontoossa on nyt lupa innostua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit