Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvisodan unkarilaiset vapaaehtoiset saivat tarinansa

Suomalaistunut Gábor Richly tutki Unkarin kansallisarkistoa. Kävi ilmi, että halukkaita Suomeen lähtijöitä ilmoittautui 25 000.

Ihmiset
 
Sami Kero / HS
Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen johtaja Gábor Richly on suuri Suomen ystävä. Hän tuli Suomeen ensi kerran vuonna 1993.
Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen johtaja Gábor Richly on suuri Suomen ystävä. Hän tuli Suomeen ensi kerran vuonna 1993. Kuva: Sami Kero / HS
Kolme nopeaa

Aikamatkailun arvoisia

1 Uralin alue

”Haluaisin kuulla, miltä tuhansia vuosia sitten kuulosti unkarilaisten ja suomalaisten esi-isien yhteinen kieli ennen heidän teidensä erkanemista.”

2 C.G.E. Mannerheim

”Kansallisen sankarin tavattuani toivoisin voivani kirjoittaa helpommin hänestä kirjan, josta olen pitkään haaveillut.”

3 Unkarin kansannousu

”Vaikka syksyn 1956 päivät olivat vaikeita, haluaisin kokea sen valtavan kansallisen yhtenäisyyden, josta niin monet silminnäkijät kertoivat. Kaipaan sitä eniten nyky-Unkarissa.”

”Unkarissa saan usein kuulla muuttuneeni suomalaiseksi. Ehkä olenkin hiljaisempi kuin tuliset unkarilaiset. Ainakin asiointi suomalaisten kanssa on minulle helppoa”, naurahtaa Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen johtaja Gábor Richly, 45, työpaikallaan Helsingin Kaisaniemessä.

Hän esittelee sujuvalla suomella keskuksen näyttelyä, jossa valokuvaaja Örs Csete peilaa veljeskansojemme siteitä kipeiden muistojen kautta.

Csete on jo vuosia kuvannut Unkarissa 1956 stalinismia vastaan nousseita unkarilaisia, ja tänä vuonna hän kuvasi myös heille solidaarisia suomalaisia. Tuo neuvostopanssarien murskaama kansannousu on nyky-Unkarin identiteetin iso kulmakivi. Tapahtumat vaativat yli 3 000 unkarilaisen hengen. Noin 200 000 pakeni ulkomaille.

Pysäyttävimpiin lukeutuvat kuvat kirjailija Pentti Holapasta ja säveltäjä Einojuhani Rautavaarasta. Richly lupaa: ”Rautavaara sävelsi Kaivos-oopperansa kansannousumme innoittamana. Kun siitä on ensi vuonna tasan 60 vuotta, Unkarin Kansallisooppera esittää teoksen ensimmäisenä maailmassa.”

Vuodesta 1956 ei puhuttu Budapestissa syntyneen Richlyn lapsuudenkodissa paljoakaan. Hän kuuluu maansa viimeiseen sukupolveen, joka sosialismin aikana suoritti lukion ja asevelvollisuuden. ”Vuosien 1988–89 kansallisina juhlapäivinä meidät määrättiin istumaan ase kädessä kuorma-auton lavalle odottamaan, joudummeko hajottamaan mielenosoituksia”, hän kuvailee.

Unkarissa sosialismi kesti 40 vuotta ja päättyi 1989. Samana vuonna Richly pääsi Budapestin Eötvös Loránd -yliopistoon. Kielitieteen ohella hän opiskeli ensin historiaa ja kirjallisuutta. Sitten hän meni suomen kurssille – ja lisäsi pian ainevalikoimaansa Suomen kielen ja kulttuurin.

Tultuaan stipendillä Suomeen 1993 hän tapasi kesäyliopistossa unkarilaisnaisen, josta tuli sittemmin hänen vaimonsa ja lastensa äiti. Ensivisiittiin liittyy muitakin positiivisia muistoja.

”Pidin kovasti siitä viileästä ja hiljaisesta eksotiikasta, joka suomalaisissa oli 1990-luvulla.”

Vuonna 1994 eräs professori vinkkasi nuorelle Richlylle Unkarin kansallisarkiston mapeista, joita historioitsijat eivät sosialismin aikana saaneet tutkia. Suomesta kiinnostunut opiskelija voisi tutustua niihin.

Mapit olivat aarreaitta. Ne sisälsivät sopimuksia ja dokumentteja, jotka kertoivat vapaaehtoisista, jotka lähtivät Unkarista Suomen talvisotaan sotimaan bolševismia vastaan.

Siitä alkoi seminaarityön ja pro gradun kautta edennyt Richlyn tutkimustyö, jonka uusin hedelmä on tänään tiistaina julkaistava Veli veljen puolesta – talvisota ja Unkari (Docendo).

Richlyn mukaan Suomen imago oli jo ennen talvisotaa Unkarissa hyvä, sillä heimoaate oli voimissaan. Lisäksi monet kirjailijatkin kehuivat Suomen talonpoikaisdemokratiaa.

”Unkarilaiset myös ajattelivat, että vain suomalaiset, virolaiset ja puolalaiset pitävät meistä.”

Talvisodan sytyttyä 1939 katsoi Unkarin hallitus etujensa mukaiseksi tukea Suomea asein ja miehin. Halukkaita Suomeen lähtijöitäkin ilmoittautui 25 000!

Lopulta 341 miestä aloitti 7. helmikuuta 1940 yli kolmen viikon matkan läpi Euroopan. Lapualla he liittyivät Osasto Sisuun, jossa koulutettiin ulkomaisia vapaaehtoisia. Unkarilaispataljoona ei ehtinyt rintamalle, sillä sota päättyi 13. maaliskuuta.

Aiemmin uraansa Budapestin ja Helsingin yliopistoilla tehneen Richlyn Suomi-innostus näkyi myös kotimaassaan tekemässään väitöskirjassa. ”Tutkin siinä Suomen itsenäistymisen vaikutusta historiankirjoitukseen ja -opetukseen ja sitä, miten konstruoidaan kansallista menneisyyttä. Mielestäni teitte sen hienosti.” Menneisyyden hallinta on iso kysymys Unkarissakin.

”Meidän on yhä vaikea niellä sitä, että olimme häviäjiä pitkin 1900-lukua”, hän muotoilee.

Kun Itävalta-Unkari oli lyöty ensimmäisessä maailmansodassa, Unkarin piti 1920 taipua Trianonin rauhansopimukseen. Siinä se menetti 67 prosenttia alueistaan ja 58 prosenttia väestöstään. Toisen maailmansodan perintönä tuli sitten sosialismi.

Yllättäen Richly lausuu s-alkuisen kirosanamme. ”Suomettuminen oli meille positiivinen termi, koska Suomi oli Neuvostoliiton naapurissa kehittänyt markkinatalouttaan ja demokratiaansa. Mallista alettiin 1980-luvun alussa puhua varovasti Unkarissakin: jospa mekin voisimme suomettua!”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit