Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Saariston syleilyssä

Ihmiset
 
HS
Missä saaristoidylli sijaitsi ja milloin kuva on otettu?
Missä saaristoidylli sijaitsi ja milloin kuva on otettu? Kuva: HS

Viimetiistaiseen lukijakilpailuun tuli määräaikaan mennessä runsas sata vastausta, joista valtaosa oli aivan oikein.

Oikeiden vastausten lisäksi lukijoiden tarinoista tuli todellinen runsaudenpula – Valkan väki tuntee selvästi hyvin paikallishistoriansa.

Kuva oli otettu 13. syyskuuta 1971 ja siinä purettiin Vallilan työväentaloa osoitteessa Sturenkatu 27. Purkutyö ei kuitenkaan mennyt täsmälleen nuottien mukaan.

Tuohon aikaan Vallilan ammattikoulua käynyt Jyrki Lehto muistelee:

”Olin koulun työpajassa oppitunnilla, kun kuulin avoimesta ikkunasta voimistuvaa kohinaa. Luulimme suihkukoneen lentävän matalalla koulumme yli. Ikkunasta ei ollut suoraa näköyhteyttä sortuvaan rakennukseen. Kohta kohina loppui, ja suuri pölypilvi alkoi levitä Sturenkadulle.”

”Kun menimme katsomaan, talo oli osittain sortunut jalkakäytävän päälle ja osittain ajokaistalle”, muistelee toinen koulun oppilas Pentti Leppäaho.

Onnettomuus tapahtui, kun osa purettavaa seinää alkoi sortua itsekseen kadun puolelle.

”Dramatiikkaa asialle toi se, että juuri hetkeä aikaisemmin kadulla oli kulkenut päiväkotiryhmä paikan ohi”, kertoo Pekka Ylärakkola.

Moni muistaa pelastustöistä koiran, joka etsi raunioista mahdollisia uhreja. Uhkaavasta tilanteesta huolimatta vain yksi sivullinen loukkaantui.

Vallilan työväentalon purkamista pidetään – ja pidettiin jo aikoinaan – kulttuuriskandaalina. Rakennus oli L. E. Hansténin suunnittelema ja se valmistui vuonna 1928.

Talon keskuksena oli suuri portaikko, joka laajeni toisessa kerroksessa aulaksi. Portaikon katossa oli laivaa esittävä fresko.

”Työväentalossa oli kaksi ravintolaa, juhlasali, kokoustilat ja biljardisali. Tiloissa toimi myös työväenyhdistyksen teatteri”, kertoo Robert Rasmus.

Helsingin työväen teatterin kuuluisin kasvatti lienee Tauno Palo.

Riitta Mäkipää kävi teatterissa 1950-luvun alussa katsomassa lastennäytelmää.

”Vieläkin muistan minkä vaikutuksen teatteri teki punaisella matolla ja punaisilla samettiverhoilla. Talo oli komea ja sopi hyvin ympäristöön, masentavaa että se purettiin nykyisen laatikon tieltä.”

Vuokko Sahlgrenille on jäänyt puolestaan mieleen esitys Kolmen pennin ooppera.

”Puukko-Mackien roolissa taisi olla Helge Herala. Kesäisin Vallilan työväentalolla toiminut teatteri järjesti esityksiä Vallilan kesäteatterissa, joka sijaitsi nykyisen Itä-Pasilan kohdalla.”

Taloon liittyy myös mikro- ja makrotason dramatiikkaa.

”Isääni puukotettiin työväentalon edessä. Työstään irtisanottu mies päätti kostaa isälleni, seuraajalleen, kesällä 1947 työpaikkansa menetyksen. Puukko osui sydämeen ja keuhkoon”, kertoo Sirkka Marjakangas.

”Lääkäri sanoi isälleni leikkauksen jälkeen, että ’teidät pelasti tämä uusi ihmelääke penisilliini’. Isäni eli 92-vuotiaaksi.”

Kalevi Saanilahti muistuttaa marraskuun viimeisestä päivästä vuonna 1939.

”Silloin talon pimennetty teatterisali toimi eduskunnan väliaikaisena työpaikkana talvisodan sytyttyä ennen edustajien evakkomatkaa Kauhajoelle.”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Jukka Lohinivan. Hän saa Kimmo Salon toimittaman historiikin Torni (Otava).

Tämän viikon kilpailukuvassa näkyy muuttuvaa rantaviivaa. Missä kuva otettu ja mihin aikaan? Entä onko sinulla henkilökohtaisia muistoja kuvan maisemista?

Lähetä vastauksesi torstaihin 12. marraskuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Erkki Laitila
Purettava talo sijaitsi Sturenkadulla.
Purettava talo sijaitsi Sturenkadulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit