Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapiola sai uimahallin

Ihmiset
 
HS
Lehtikuva
Tapiolan uimahalli, joka rakennusidealtaan jäljittelee vanhaa roomalaista kylpylää, on koekäyttövaiheessa ja odottaa ensimmäisiä vieraita ensi maanantaista lähtien.
Tapiolan uimahalli, joka rakennusidealtaan jäljittelee vanhaa roomalaista kylpylää, on koekäyttövaiheessa ja odottaa ensimmäisiä vieraita ensi maanantaista lähtien. Kuva: Lehtikuva

Tapiola ja koko Espoo ovat saaneet oman paratiisinsa. Uimahalli on nyt täysin valmis ja yleiseen käyttöön se avataan ensi maanantaina.

Halli on arkkitehti Aarne Ervin käsialaa ja ideana siinä on käytetty roomalaista kylpylää. Kun hallin kaksi seinää on lasista ja kun vesi ulottuu aivan altaan kaartuviin reunoihin, tekee halli valoisan ja avaran vaikutuksen.

Hallissa on kaksi allasta, uima-allas ja ns. opetusallas, jotka ovat yhdestä nurkasta toistensa yhteydessä ja täten niillä on yhteinen vesi. Vettä on altaissa kaikkiaan 860.000 litraa ja tehokkaiden puhdistuslaitteiden kautta vesi vaihtuu käytännöllisesti katsoen neljässä tunnissa. Rakennustyöt alkoivat v. 1961 ja halli on tullut maksamaan 240 miljoonaa vanhaa markkaa.

Ensi keväänä aletaan hallirakennuksen välittömään läheisyyteen rakentaa kahluu ja hyppyallasta. Hallista tuleekin kesäisin melkein kuin avouimala, koska lasiseinien alaosat siirretään pois ja yleisö voi uintinsa lomassa käydä ottamassa aurinkoa.

Omat ja lainatut lapset mukana ostosmatkoilla länsirajan yli

Omat ja naapurilta lainatut lapset on nyt uusien tullimääräysten myötä havaittu käyttökelpoiseksi keinoksi ostosmatkojen järjestelyissä länsirajalla. Varsinkin Tornion – Haaparannan tullissa on alkanut näyttäytyä ennätyksellisen lapsirikkaita perheitä. Tämä on seurausta tiukennetuista valuuttarajoituksista ja aikaisemmin alle 15-vuotiaita koskeneen tullinalaisten tavaroiden tuontikiellon kumoamisesta.

Pääasialliset tuontitarvikkeet ovat kahvi, sokeri ja usein myös viljatuotteet. Alkoholia ei nykyisten määräysten mukaan saa maahan tuoda esim. Tornion tullista lainkaan.

Kun perhe lähtee ostosmatkalle Ruotsin puolelle esim. Kemistä, otetaan nykyisin entistä useammin lapset mukaan, koska jokainen henkilö saa tuoda oman kiintiönsä tavaraa maahan iästä riippumatta. Tornion tullin tiedossa on tapauksia, joissa lapsia on kinattu naapuristakin ja ostosten määrä täten saadaan suuremmaksi ja matka paremmin kannattavaksi.

Lammikko viedään Suomesta NL:oon

Ulkopuolella kaikkien kauppasopimusten, paremminkin keskinäisen ystävyys- ja avunantosopimuksen hengen mukaisesti toimittaa Suomi näinä päivinä kokonaisen lammen verran vettä Neuvostoliittoon Suomussalmen Kuivajärvellä, muutaman kymmenen kilometrin päässä paikasta, jonka kautta tuodaan Neuvostoliitosta puuta Suomen puolelle.

Kysymyksessä on Tapionsuossa oleva Tapionlampi ja lammen lasku liittyy Kajaanin maanviljelysinsinööripiirin suorittamaan suonkuivatukseen, joka on tavallinen suonkuivatus, jota kuitenkin huomattavasti helpottaa se, että vedet voidaan laskea Neuvostoliiton puolelle.

Neuvotteluja asiasta kävivät paikalliset rajavaltuutetut. Lammen kuivatuksen johdosta työskenteli suomalainen oja-aura 400 metrin pituisella matkalla Neuvostoliiton puolella. Osittain kysymyksessä oli uuden ojalinjan teko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!