Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarne Koskimies on satojen koeputkilasten ”isä”

Sinnikäs tutkimustyö johti uraauurtavaan tekoon: Suomen ensimmäinen koeputkilapsi syntyi Naistenklinikalla vuonna 1984.

Ihmiset
 
Juhani Niiranen / HS
Professori Aarne Koskimies kumppaneineen kehitti vuosia uutta hedelmöitysmenetelmää Naistenklinikalla. ”Se vei kaiken ajan. Täytyy kiittää vaimoa, että hän ymmärsi.”
Professori Aarne Koskimies kumppaneineen kehitti vuosia uutta hedelmöitysmenetelmää Naistenklinikalla. ”Se vei kaiken ajan. Täytyy kiittää vaimoa, että hän ymmärsi.” Kuva: Juhani Niiranen / HS
Kolme nopeaa

Eeettisiä kysymyksiä

1 Perhemallit:

”Perhemallit ovat muuttuneet paljon sitten 80-luvun. Nykyään koeputkihedelmöitys sallitaan esimerkiksi yksinäisille naisille tai samaa sukupuolta oleville vuoden 2007 hedelmöityshoitolain mukaan. Minusta tämä on hyvä, liberaali linja.”

2 Kohdunvuokraus: ”Kohdunvuokraus eli sijaissynnyttäjän käyttö ei ole Suomessa laillista. Asiaan liittyy muun muassa hyväksikäytön vaara: teetätetään raskaus jollakulla toisella esimerkiksi mukavuussyistä maksamalla tälle. On kuitenkin naisia, jotka ovat syntyneet ilman kohtua tai kohtu on poistettu. Mielestäni tällaisissa erityistapauksissa ja valvotusti sijaissynnyttäjän käyttö voisi olla laillista.”

3 Koeputkihedelmöitys ja uskonto: ”Katolinen kirkko ei virallisesti hyväksy koeputkihedelmöitystä. 80-luvullakin moni oli sitä mieltä, että kyseessä on luonnon manipulointi, mutta siitä ei ole kyse. Manipulointia olisi se, jos niille alkioille tehtäisiin jotain, ja sitähän me emme tee.”

Illalla vapun aatonaattona vuonna 1984 lääkäri Aarne Koskimies oli vajonnut ajatuksiinsa.

Suomen ensimmäinen koeputkilapsi oli syntymäisillään. Oli pitkälti Koskimiehen työn ansiota, että raskaus oli käynnistynyt.

”Fundeerasin. Kaiken piti olla hyvin. Ultrat olivat normaalit. Mutta ei sitä koskaan tiedä”, Koskimies, 70, sanoo nyt.

Seuraavana aamuna lapsi syntyisi. Onnistuessaan se olisi pitkän työn tulos, jolla olisi kauaskantoisia vaikutuksia.

Kun muut helsinkiläisoppilaat keräsivät lapsena koulun biologiantunneilla kasveja, Koskimies keräsi perhosia. Hän kasvatti niitä toukasta koteloon ja aina aikuiseksi asti. ”Siinä oli joku tällainen lisääntymiseen liittyvä asia, joka kiinnosti.”

Parikymppisenä Koskimies pääsi lääketieteellisen tiedekuntaan Helsinkiin. Lapsettomuuden hoito alkoi kiinnostaa, kun hän tapasi amanuenssillaan eli tietynlaisella harjoittelujaksollaan Carl-Johan Johanssonin Naistenklinikalla.

”Sperma-Kalleksi häntä sanottiin. Hän oli kiinnostunut etenkin miesten lapsettomuudesta.”

Koskimies ihaili opettajansa suhtautumista lapsettomiin pariskuntiin.

”Se on aika hienovaraista puuhaa, koska aihealue on herkkä.”

Elettiin 70-luvun alkua. Koskimies oli mennyt naimisiin ja saanut ensimmäisen lapsensa. Töissä oli kiire, sillä synnytysosastolla päivystyksessä piti asua koko viikonloppu. Lisäksi Koskimies valmisteli töiden ohella väitöskirjaansa. Hän väitteli tohtoriksi kivesten valkuaisaineista 1973.

”Se oli dynaamista aikaa. Mutta nuorena sitä jaksaa.”

Koskimies sai viran Naistenklinikalta, jossa hän tutki Johanssonin kanssa lapsettomuutta.

Kun maailmaan syntyi vuonna 1978 ensimmäinen koeputkilapsi, Naistenklinikalla tuumattiin, että Suomessakin se olisi mahdollista. ”Aloimme kehittää uutta menetelmää.”

Tutkimus piti tehdä muun työn ohella. Päivät venyivät pitkiksi. ”Se on ollut elämässäni sellainen vaihe, että olin melkoisen sitoutunut työhön. Se vei kaiken ajan. Täytyy kiittää vaimoa, että hän ymmärsi.”

Moni epäili, että Koskimiehen ja kumppanien kehittelemästä hoidosta ei koskaan tulisi käypää hoitomenetelmää. Lopulta yritysten jälkeen kaksitoista vuotta lapsettomuudesta kärsinyt suomalaispariskunta odotti vauvaa.

Koskimies on sillä lailla tiedemiehen oloinen, että hän ei kerro impulsiivisesti ja maalaillen asioitaan, vaan tuntuu suhtautuvan kaikkeen analyyttisesti ja hötkyilemättä. Mutta nyt hän vaikuttaa vähän innostuvan.

”Olihan se raskausaika sellaista, ettei uskaltanut ulkomaille lähteä, vaan halusi seurata sitä. Jännitti. Jotkut kertoivat kauhukuvia, että koeputkivauvat eivät olisi terveitä.”

Vappuaattona 1984 yhdeksän aikoihin aamulla Koskimies oli mukana synnytyksessä. Suomen ensimmäinen koeputkilapsi Antti Eemeli Kujala saatettiin maailmaan keisarinleikkauksella.

Lastenlääkäri Kalle Österlund otti lapsen syliinsä ja totesi, että kyseessä on terve kaveri, kymmenen pisteen vauva. ”Se oli sellainen, että oli kyllä hyvä haltija mukana siinä hommassa alusta loppuun”, lapsen kummiksi valittu Koskimies sanoo.

Koskimies on iloinen, että lapsen vanhemmat antoivat avoimesti haastatteluja. Silloin lapsettomuus oli nimittäin vaiettu asia, jota häpeiltiin.

”Sitä ei joissain perheissä uskallettu edes vanhemmille kertoa. Nykyään tilanne on täysin eri, ja hyvä niin.”

Hoidot ovat kehittyneet. Koskimiehen mukaan nykyään puolet ensimmäisistä koeputkihedelmöityksistä johtaa raskauteen. Jos hoitoja tehdään 2–3 kertaa, prosentti nousee 80:een. 80-luvulla prosentti oli alle 20.

Koskimies ei ole laskenut, montako koeputkilasta hän on saattanut maailmaan, mutta Naistenklinikan vuosien sekä 90-luvulta eteenpäin omalla yksityisellä Felicitas-klinikalla koeputkihedelmöitettyjen lasten määrä lasketaan sadoissa.

Nyt eläkkeellä voi katsoa vähän taaksepäin. Miltä se tuntuu, että on saanut olla merkittävänä osana sellaista asiaa, joka on monelle ihmiselle kaikkein tärkein asia maailmassa?

Aarne Koskimies naurahtaa vähän vaivautuneesti. Sitten hän vastaa taas analyyttiseen tyyliinsä:

”Saan olla tyytyväinen, että olen ollut tällaisessa työssä. Tietysti tähän kuuluvat myös pettymykset, kun ei onnistu. Mutta kaikkeni olen aina tehnyt.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit