Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvafriikki lopetti rahoitusalan työt ja teki dokumentin kiipeilystä

Ville Kurrun Kylmää kiveä on ensimmäinen suomalainen kiipeilyelokuva.

Ihmiset
 
Kiipeilydokumentin ohjaaja: "Suomi on kiipeilijän paratiisi."
Kiipeilydokumentin ohjaaja: "Suomi on kiipeilijän paratiisi."
Kiipeilijä Ville Kurru ohjasi ystävänsä Tommy Vänskän kanssa ensimmäisen suomalaisen kiipeilydokumentin. Kylmää kiveä -dokumentti kertoo suomikiipeilyn historian sen keskeisimpien henkilöiden kautta. Toimittaja: Lari Malmberg, kuvaus: Terhi Liimu, leikkaus: Janne Elkki
Kolme nopeaa

Ville Kurrun vinkit dokumentaristiksi haluaville:

1 ”Pidä silmät auki ja kamera lähellä. Maailmassa tapahtuu paljon tällä hetkellä. Joskus aihe voi myös löytyä yllättävän läheltä.”

2 ”Tee hyvä taustatyö ja tsekkaa, jos aiheesta on jo tehty jotain.”

3 ”Usko itseesi ja ideaasi.”

Älkää huoliko! Jos kaivinkoneet päättävät joskus mennä kapinaan ja lopettavat ihmiskunnan auttamisen, meille jää vielä Ville Kurrun kourat. ”Jännetupet ovat revenneet kiipeilyn takia niin monta kertaa, että ovathan nämä sormet jääneet vähän erikoisiksi”, Kurru sanoo ja katsoo keskikokoisen rautalapion kokoisia käsiään mietteliäänä.

Onneksi jännetupet ovat parantuvaa sorttia. Muuten maailmalta olisi jäänyt näkemättä suosiota saavuttanut Kylmää kiveä -dokumentti, ensimmäinen suomalainen kiipeilyelokuva.

Ollaan Helsingin Koivusaaressa, jonka rantaviivassa kohoaa iso siirtolohkare. Sen pinnassa on alle sentin syvyisiä teräviä kohoumia, joita pitkin Kurru kiipeää lohkareen päälle kuin apina. ”Kun lapsi näkee kiven tai kallion, hän yrittää kiivetä sen päälle. Se on leikkiä. Luulen, että kiipeily viehättää aikuisia ihan samasta syystä.”

Vielä neljä vuotta sitten Ville Kurru oli sijoitusmyyjä suuressa suomalaisessa rahoitusalan yrityksessä. Sitten kravatti ”lensi lattiaan” ja muhkuraiset sormet ottivat entistä tukevamman otteen videokamerasta. ”Sijoitusala ei vain ollut minun juttuni.”

Kylmää kiveä on Kurrun ja dokumentin toisen ohjaajan Tommy Vänskän ensimmäinen pitkä elokuva. Samalla se on miesten elokuvakoulu. Kurrun tavoin Vänskä tuli elokuvamaailmaan harrastuspohjalta. Vastaväitellyt kemian tohtori kyllästyi akateemiseen maailmaan ja päätti kokeilla jotain ihan muuta.

Elokuvaa tehdessään Kurru ja Vänskä, kaksi leffafriikkiä, saivat kuitenkin huomata, että tekeminen on aivan eri asia kuin katsominen.

”Kaikki piti opetella kantapään kautta”, Kurru sanoo.

Lopputuloksesta tuli kuitenkin toivotunlainen ja se taitaa näkyä myös dokumentin vastaanotossa: kaikki kuusi ensimmäistä näytöstä ovat olleet muutamaa paikkaa vaille loppuunmyytyjä.

Kylmää kiveä kertoo kasvutarinan, yhdistää kaksi pistettä toisiinsa. Ensin oli Matti A. Jokinen -niminen lääkäriopiskelija, joka tutustui kiipeilyyn liftausmatkoillaan Euroopassa ja valloitti lopulta vuonna 1959 yhden sen ajan vaikeimmista reiteistä, Italian Dolomiittien Torre Granden pohjoishuipulla kulkevan reitin, joka nimettiin Jokisen kunniaksi Via Finlandiaksi.

Hän oli Suomen ensimmäinen kiipeilijä.

Sitten on nykyaika, jossa kiipeilystä on tullut jo jonkinlainen trendilaji. Ympäri Suomea avatuissa kiipeilyhalleissa puhkuu jopa 50 000 lajin harrastajaa.

Tähän väliin mahtuu suomikiipeilyn tarina, kertomus kallioon fiksoituneista metsien miehistä ja naisista, jotka samoilivat pitkin Suomen korpia etsimässä kallioita ja kiviä, ja ymmärsivät pikkuhiljaa, että tästä lättänästä maasta on sittenkin löydettävissä hienoja kiipeilykallioita.

Kurru kuuluu itse tähän samaan porukkaan. Kun kiipeily vei hänet teini-ikäisenä mukanaan, muu sai jäädä. Sen jälkeen illat kuluivat kuivalla kelillä metsissä kivien ja kallioiden ääressä ja sadesäällä Kauniaisiin rakennetussa kiipeilyhallissa.

2000-luvun alussa silloin vielä harvalukuinen kiipeily-yhteisö kuuli, että Vaasassa sijaitsevan eläinten hautausmaan vieressä on alue, jossa nököttää vieri vieressä kymmeniä valtavia siirtolohkareita.

Seuraavat vuodet Kurru helsinkiläisine ystävineen viettikin viikonloppunsa lähinnä Pohjanmaalla bouderoimassa eli kiipeämässä ilman köyttä matalahkoja, voimaa ja tekniikkaa vaativia reittejä. ”Perjantaina lähdettiin mun sinisellä Renault Kangoolla ja takaisin ajettiin sunnuntaina aamuyöstä. Siitä sitten kotiin, nopeasti suihkuun ja samoilla silmillä töihin.”

Intohimoisen harrastamisen lisäksi Kylmää kiveä esittelee kiipeilyn vakavamman puolen. Jo 1980-luvulla kaksi suomalaista kiipeilypioneeria kuoli Ranskan Alpeilla. Viime vuonna lajin parissa menehtyi kolme suomalaista kiipeilijää. ”Suomessa kiipeileminen on kuitenkin hyvin turvallista. Nämä onnettomuudet ovat sattuneet ulkomailla suuremmilla vuorilla hyvin erilaisissa olosuhteissa.”

Sitten on aika pakata kiipeilyvarusteet autoon. Kurru lähtee kohta Loviisaan kuvaamaan, kun Nalle Hukkataival, yksi maailman parhaista boulderoijista, yrittää kiivetä pitkäaikaista projektiaan. ”Jos se onnistuu, siitä saattaa tulla maailman vaikein boulder-reitti.”

Kylmää kiveä Bio Rexissä lauantaina Adventure night -seikkailuelokuvafestivaaleilla klo 15.

Terhi Liimu / HS
Jo teini-ikäisenä kiipeilystä innostunut Ville Kurru boulderoi Koivusaaren siirtolohkareella Helsingissä.
Jo teini-ikäisenä kiipeilystä innostunut Ville Kurru boulderoi Koivusaaren siirtolohkareella Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit