Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New Orleansin musiikkiperinnön lipunkantaja

Ihmiset
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Allain Toussaint
Allain Toussaint Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Yhdysvaltalainen tuottaja ja lauluntekijä Allen Toussaint kuoli myöhään illalla maanantaina 9. marraskuuta Madridissa. Hän oli kuollessaan 77-vuotias. Toussaint oli syntynyt New Orleansissa 14. tammikuuta 1938.

Espanjan toiseksi suurimman sanomalehden El Mundon mukaan Toussaint oli esiintynyt Madridin Teatro Larassa ja saanut konsertin jälkeen sydänkohtauksen hotellissaan. Elvytyksestä huolimatta veteraanilauluntekijä julistettiin myöhemmin kuolleeksi paikallisessa sairaalassa.

Allen Toussaint oli esiintynyt sunnuntaina Bilbaossa ja hänen oli tarkoitus jatkaa kiertuettaan Brysseliin ja Lontooseen.

Toussaint jätti merkittävän, omaperäisen jälkensä 1960- ja 1970-lukujen soulmusiikkiin, niin kappaleillaan kuin tuotannollaankin.

Hän oli virtuoosimainen tuottaja ja lauluntekijä, jonka kappaleista tekivät hittejä niin Lee Dorsey, Irma Thomas ja Boz Scaggs kuin Ernie K. Doe, Rolling Stones ja Herb Alpertkin, lukuisien muiden artistien ohella.

Sovittajana Toussaint työskenteli sekä rockbändien että lauluntekijöiden kanssa – hän sovitti torvia muun muassa The Bandille, Paul Simonille ja Little Featille.

Hänen luottoyhtyeensä The Meters puolestaan kasvoi yhdeksi 1970-luvun tärkeimmistä funkyhtyeistä.

New Orleansin Gert Townissa syntynyt Toussaint pääsi jo teini-ikäisenä tekemään korkean profiilin tuurauskeikkoja. Hän paikkasi muun muassa Huey ”Piano” Smithiä keikalla ja Fats Dominoa studiossa. Jopa hänen Tousain-nimellä julkaistu debyyttilevynsä, vuonna 1958 ilmestynyt instrumentaali-lp The Wild Sound of New Orleans poiki hitin, kun veteraanijazzari Al Hirt coveroi Java-nimisen kappaleen 1964.

Toussaintin myöhemmistä soololevyistä merkittävimmäksi nousi 1975 ilmestynyt vahva konseptilevy Southern Nights, jonka nimikappaleesta tuli Toussaintin signatuurikappale.

Toussaint muutti hirmumyrsky Katrinan jälkimainingissa New Orleansista evakkoon New Yorkiin, myrskyn tuhottua hänen talonsa ja studionsa. Hän esiintyi myös David Simonin tv-sarjassa Treme, joka kuvasi myrskyn jälkeistä New Orleansia.

Suomessa Allen Toussaint esiintyi viimeksi vuonna 2011 Helsingin Juhlaviikoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit