Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leningrad Cowboys vei Sakke Järvenpään miljoonayleisön eteen ja Rolling Stonesin takahuoneeseen

Ihmiset
 
Mika Ranta / HS
Sakke Järvenpään Sleepy Sleepers soittaa Rock Circus -kiertueella Pelle Miljoona Oy:n ja vierailevien yhtyeiden kera. "Suomesta on puuttunut sellainen talvinen sisärockfestivaali. Se on tässä tarkoituksena."
Sakke Järvenpään Sleepy Sleepers soittaa Rock Circus -kiertueella Pelle Miljoona Oy:n ja vierailevien yhtyeiden kera. "Suomesta on puuttunut sellainen talvinen sisärockfestivaali. Se on tässä tarkoituksena." Kuva: Mika Ranta / HS
Kolme nopeaa

Isoimmat Leningrad Cowboysin yleisöt

1 Hollanti, Park Pop

”Se on iso puistoalue. Olimme iltablokissa päälavalla. Yleisöä oli miljoona ihmistä. Se näyttää holtittomalta: sitä jengiä on niin pitkälle kuin silmä näkee.”

2 Wien, Donaufestival

”Siellä oli myös miljoona ihmistä, mutta sen lavan eteen mahtui van 200 000 ihmistä. Kaikkiaan sellaisia yli 100 000 yleisön keikkoja olemme soittaneet 20–30 kappaletta."

3 Helsinki, Senaatin tori

”Ei suurin yleisö, mutta henkisesti suurin keikka oli tämä. Puna-armeijan kuoro ja me sekä lähes 70 000 ihmistä Senaatintorilla.”

Aina silloin tällöin Rolling Stones -yhtye tulee Suomeen keikalle. Silloin Sakke Järvenpää saa puhelun. ”Olen otettu siitä, että edelleen kutsutaan sinne takahuoneeseen”, Järvenpää sanoo.

Järvenpää ja Rollarit ovat tuttuja vuodelta 1994, kun Järvenpää oli Leningrad Cowboys -yhtyeineen soittamassa USA:ssa MTV USA Video Music Awardseissa. He jakoivat saman takahuoneen.

Oli siellä kekkereillä muitakin: Madonna, Michael Jackson ja Bruce Springsteen muun muassa. ”Tosi kivoja tyyppejä kaikki. Ne ihasteli meidän soittimia.”

Esimerkiksi tällaisia mukavia juttuja maailmaa muusikkona kiertäessä on tullut vastaan. Mutta: "Elämästä 50 prosenttia on kivaa ja 50 prosenttia tulee lapiolla päähän.”

Lahti 1970-luvulla. Järvenpää näki kylällä kaverin, jolla on moottoripyörä ja nahkatakki, jonka selässä luki ”apinoiden kuningas”. Järvenpää ajatteli heti, että tuon täytyy olla hyvä kaveri.

Tyyppi oli Markku ”Mato” Valtonen. He perustivat Sleepy Sleepers -bändin, jossa Järvenpää soitti kitaraa ja lauloi. Bändin poliittista sanomaa ei katsottu Kekkoslovakiassa hyvällä. Ensimmäinen Sinulle äiti -levy meni silti heti listaykköseksi 1975.

Järvenpäätä alkoi ahdistaa.

”Se oli ihan helvettiä. Bändiä paheksuttiin, joten me oltiin Madon kanssa yleisiä silmätikkuja. Mato vietiin kerran Tampereella putkaan ulkonäön perusteella.”

Hyvä puoli oli se, että rahaa alkoi tulla. ”Me oltiin oltu köyhiä. Vietettiin Madon kanssa sellaisia jouluja kahdestaan, että laitettiin näkkileivän päälle currya, ja se oli sitten kanaleipä.”

Siihen ei ollut enää paluuta. Viimeistään Leningrad Cowboysin perustamisen myötä vuonna 1987 homma kasvoi niihin Rollarit ja Madonna -mittasuhteisiin.

Bändi kiertää yhä isoilla festivaaleilla ulkomaita myöten. Levyjen myyntimäärästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta Järvenpää arvelee lukeman olevan noin miljoonan verran. Kivoja juttuja. Nyt on aika puhua niistä elämän ikävistä asioista.

Järvenpää on tehnyt töikseen muun muassa sisustussuunnittelua kymmeniin ravintoloihin ja hotelleihin. Esimerkiksi Zetor on Järvenpään kätten työtä.

Hän on ollut mukana myös useassa ravintolassa omistajana. Se ei ole mennyt kovin hyvin.

”Mä olen aina ollut siinä mielessä vähän hullu, etten pelkää projekteja. Pää ei palele. Toin aikoinaan Suomeen maan toisen sushi-ravintolan. Terveystarkastajat sanoivat, että et sinä voi tällaista syöttää ihmisille.”

Viime vuonna hän oli julkisuudessa konkurssiuutisonnin yhteydessä. Järvenpään Eatz Restaurants Oy ajettiin konkurssiin tämän vuoden alussa. ”Oikeastaan mua ei ole raflan pyörittäminen koskaan kiinnostanut. Ei se ole mun juttu. Siinä on ollut sitäkin, että muut, jotka ovat olleet mukana, on lähteneet, ja mä olen jäänyt siihen yksin.”

Hän ottaa kuitenkin vastuun asiasta. ”Varmasti olen tehnyt virheitä, ei firma muuten mene konkurssiin. Mutta olen halunnut yrittää ihan vilpittömästi. Jos teet Jenkeissä konkurssin, sitä pidetään hyvänä juttuna: olet ainakin yrittänyt. Suomessa se on häpeä.”

Esimerkiksi tässä kommentissa näkyy se, mitä maailman näkeminen on saanut aikaan ajatusmaalimassa. Kun kiertää 70 maassa vuosikymmeniä, saa perspektiiviä.

”Meillä on Suomessa määrätyt arvot. Asunto, avioliitto, tietty määrä lapsia. Jos et istu siihen, olet hullu tai epäonnistunut. Rakennetaan sitä kulissia kusi sukassa eikä uskalleta tehdä mitään. Sitten huomataan, että elämä meni tässä helvetin kulississa ja tuo äijä, jonka kanssa olin 40 vuotta, oli sekin ihan kusipää.”

Järvenpää ei ole elänyt sitä tavallista elämää. Perusduuneja ei ole tullut juuri tehtyä.

”Kerran olin nuorena niin sanotuissa oikeissa töissä hautausmaalla yökastelijana, mutta sain potkut, kun lähdin baariin ja aamulla hautausmaa tulvi.”

Jotkut kutsuvat sitä tavallista elämää aikuistumiseksi, jotkut kulissiksi. Toiset haaveilevat perheestä ja Volvosta, toiset vapaasta elämästä, jossa saa puuhailla omia projektejaan.

Eli miten eli, Järvenpään mielestä on tärkeää, että on itse tyytyväinen siihen, mitä ja miten asiansa hoitaa. Onko hän ylpeä tekemisistään?

”Joo, välillä olen ja välillä en. Mä olen tehnyt virheitä, sä olet tehnyt virheitä, kaikki on tehneet virheitä.”

Se on varmasti rehellinen summaus elämästä tässä iässä – niin, minkä ikäinen Järvenpää olikaan? ”Mä olen 17-vuotias. Madon kanssa sovittiin aikoinaan, että aina kun ikää kysytään, ollaan 17-vuotiaita.”

Sleepy Sleepersin Rock Circus -kiertue alkaa Lahdesta 21.11. Helsinkiin se tulee 3.–4.12.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit