Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä mustalla listalla – Heidi Hautala ei pääse Venäjälle edes turistina

Europarlamentaarikko on kokenut myös politiikan myrskyisämmät puolet.

Ihmiset
 
saJuhani Niiranen / HS
Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) haluaisi poliitikon uran jälkeen jatkaa yritysten neuvomista. Siinä hän pääsi hyvään alkuun ollessaan kehitysministerinä viime kaudella.
Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) haluaisi poliitikon uran jälkeen jatkaa yritysten neuvomista. Siinä hän pääsi hyvään alkuun ollessaan kehitysministerinä viime kaudella. Kuva: saJuhani Niiranen / HS
Kolme nopeaa

Merkittävimmät ympäristöteot

1 ”Shell vetäytyi arktisesta öljynporauksesta. Arctian monitoimimurtajille Nordicalle ja Fennicalle ei ainakaan siellä päin ole töitä tiedossa. Shellin päätös johtui pääosin Obaman ympäristö- ja ilmastopolitiikasta.”

2 ”Jakamistalous eri muodoissaan on yksi vastaus maailmaa jo kohtaavaan ekologiseen kriisiin. Sitä voi tehdä jokainen omassa kotipiirissään tai laajemminkin. Suurelle osalle omistaminen alkaa olla enemmän taakka kuin tavoiteltava asia. Jakaminen vähentää materiaalista kulutusta.”

3 ”Kotieläinten tuottaman proteiinin käyttöä ravinnoksi pitää vähentää globaalisti. Papujen syönti on jopa kymmenen kertaa

ekotehokkaampaa ja säästää hupenevaa viljelymaata.”

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) vetää matkalaukkua perässään kahvilaan. Taas on edessä lähtö Brysseliin.

Hautala vietti juuri viikon Tbilisissä Georgiassa, koska hän on Euroopan parlamentin itäisen kumppanuuden parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja. ”Se on tällä hetkellä työllistävin ja innostavin tehtäväni”, hän kertoo.

Ukraina, Georgia ja Moldova ovat tehneet niin sanotun assosiaatiosopimuksen EU:n kanssa. Mailla on kova työ saada EU-lainsäädäntö voimaan. Azerbaidžanissa on paljon poliittisia vankeja. Toisaalta Valko-Venäjä on vapauttanut kaikki kuusi poliittista vankiaan. Armeniassa Hautala näkee jo toivoa.

”Venäjän pitkä varjo on kaikkien näiden maiden päällä. Ukraina on tietysti ääriesimerkki.”

Venäjän varjo on myös Hautalan päällä. Viime toukokuussa paljastui, että Venäjä oli laittanut ihmisoikeustaistelijana tunnetun Hautalan ainoana suomalaisena mustalle listalle, jossa oli 89 epäilyttävää ulkomaalaista.

”Turistina kävisin mielelläni Pietarin ihmeitä katsomassa, mutta en voi mennä Venäjälle”, Hautala naurahtaa – eikä vaikuta siltä, että olisi peloissaan oudosta tilanteesta.

Hautalaa on jopa onniteltu listalle ”pääsemisestä”, mutta hän sanoo olevansa erittäin raivostunut joutumisestaan laittomalle listalle. Hän toki tietää syyn.

”Minulla on monivuotiset ansiot Venäjän ihmisoikeustilanteen edistämisessä ja demokratian puolustamisessa. Niillä ansioilla pääsee mustalle listalle.”

Suomen valtiovaltaan Hautala on pettynyt. Hänellä on käsitys, että ulkoministeriö ei nosta asiaa esille, koska siellä ei uskota, että sillä olisi vaikutusta.

”Tietysti minusta olisi hirveän hyvä, että jollain tasolla asia otettaisiin Venäjän viranomaisten kanssa esille.”

Hän kertoo huomauttaneensa asiasta ulkoministeri Timo Soinille (ps). ”Turhaan.”

Hautalan mielestä Venäjä on menossa vauhdilla täydelliseksi poliisivaltioksi. ”Onneksi venäläiset saavat vielä jonkin verran matkustaa ulkomaille. Kyllä kaikenlaisia aktivisteja ja ihmisoikeustaistelijoita voi tavata toistaiseksi Venäjän ulkopuolella.”

Kotimaan politiikassa Hautalaa ihmetyttää hallituksen päätösten heikot perustelut.

”On ennenkuulumatonta, että paljastuu, että taustatöitä ei ole tehty kunnolla.”

Tuore hallituskriisi paljasti hänen mielestään sen, että hallituspuolueiden yhteistyö ei ole niin auvoista kuin on väitetty.

”Ei politiikka koskaan ole. Ei siellä olla rakkausavioliitossa.”

Hautalan mielestä oli silti aika saada perussuomalaiset hallitukseen. Puolueen hallituksessa olo voi hänen mielestään jopa hillitä vihapuheeseen kiihottamista.

”Voin vain kuvitella millainen pakolaisviha täällä leimahtaisi, jos perussuomalaiset olisivatkin oppositiossa.”

Oman hallituskriisinsä Hautala koki syksyllä 2013, kun joutui eroamaan kehitysministerin paikalta kesken kauden.

Valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä hän esti jäänmurtajayhtiö Arctia Shippingiä tekemästä rikosilmoitusta ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivisteista, jotka olivat vallanneet jäänmurtajia keväällä 2012.

”Yhtiön olisi pitänyt kutsua Greenpeace kahville eikä vetää sitä oikeuteen rauhanomaisen mielenosoituksen järjestämisestä. Kriitikoilta oppii.”

Hautalan mielestä hänen eropäätökselleen ei silloin ollut vaihtoehtoa, vaikka oikeuskansleri Jaakko Jonkka katsoi myöhemmin, ettei Hautala ollut toiminut väärin. Kriisin yhteydessä hän oppi, että politiikka on todella myrskyisää ja sen, että ei kannata antaa hätäisesti lausuntoja ennen kuin tapahtumaketju on kristallinkirkkaana selvillä.

Isojen poikien naamat varmasti venähtivät, kun Hautala nimitettiin omistajaohjausministeriksi.

Poliitikon uran jälkeen Hautala haluaisi jatkaa yritysten neuvomista, miten ne voivat välttää yhteiskunnalliset sudenkuopat. Ministerinä hän pääsi alkuun.

”Sain keskustella valtio-omisteisten yhtiöiden hallitusten puheenjohtajien, jäsenten ja toimitusjohtajien kanssa. Pystyin kertomaan heille, mihin heidän kannattaa seuraavaksi varautua. Luulen, että he arvostivat sitä.”

Hautalalla on kodit sekä Helsingissä että Luumäellä Etelä-Karjalassa, jossa hän korjaa vanhaa hirsitaloa perinteisin tavoin.

Yksi vetovoimatekijä kotimaassa on 2,5-vuotias pojanpoika. ”Ei ole ihanampaa kuin olla mummi.” Hautala on entistä vakuuttuneempi, että Suomenkin pitää kantaa vastuu ilmastonmuutoksen torjunnasta ja köyhyyden vähentämisestä.

”Muuten planeetan ja ihmisten tulevaisuus ei ole sellainen, jonka haluaisin esimerkiksi lapsenlapseni näkevän.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit