Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen Miss Kazakstan tuli Suomeen tekemään urheiluaiheista väitöskirjaa

Ihmiset
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Helsingissä muutaman kuukauden opiskeleva Ayzhana Turgenbajeva omistaa aviomiehensä kanssa voimistelukoulun kotonaan Kazakstanissa.
Helsingissä muutaman kuukauden opiskeleva Ayzhana Turgenbajeva omistaa aviomiehensä kanssa voimistelukoulun kotonaan Kazakstanissa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kolme nopeaa

Parhaat asiat Kazakstanissa

1 Bešbarmak

” Bešbarmak on perinteinen kazakstanilainen pääruoka, jota tarjotaan aina vieraille. Siinä on muun muassa perunaa, nuudeleita, hevosenlihaa, sipulia ja yrttejä.”

2 Šubat ja Kumissi

”Šubat on kamelinmaitoa ja kumissi hevosenmaitoa. Molemmat ovat hyvin suosittuja ja terveellisiä juomia. Juomme yleensä viikon yhtä ja toisen toista.”

3 Hevoset

”Ratsastus on Kazakstanissa kansallisharrastus, ja rikkailla on jopa kaupungissa hevosia. Ratsastan itsekin pari kertaa kuukaudessa.”

Harvoin lienee nähty Helsingin yliopiston pihalla näin ammattitaitoista poseeraamista.

Kun valokuvaaja pyytää kazakstanilaista tohtoriopiskelijaa Ayzhana Turgenbajevaa kameran eteen, on Turgenbajeva elementissään. Hän heilauttelee käsiään niskojensa taakse ja kääntelee jalkojaan, jotta edustava asento löytyy.

Turgenbajeva, 30, tuli syksyllä Suomeen kahdeksi kuukaudeksi tekemään väitöskirjaa urheilun semiotiikasta. Poseeraustaidot selittyvät sillä, että hän on myös Miss Kazakstan vuodelta 2007.

Mediajulkkis siis kotimaassaan.

Turgenbajevan missivuosista on jo aikaa. Yksi syy siihen, miksi hän on edelleen tunnettu kotimaassaan on hänen isoisänsä Nurmagambet Turgenbajev, joka on Kazakstanin kansallissankari.

Turgenbajevan isoisä oli hävittäjälentäjä, ja hän ampui toisessa maailmansodassa alas useita saksalaisia koneita. Onpa isoisän kunniaksi pystytetty patsaskin.

”Isoisä oli erittäin kiltti ja viisas. Hän kertoi paljon tarinoita sodasta, joka oli vaikea ja paha. En halua ikinä sotaa”, Turgenbajeva sanoo.

Turgenbajeva päätyi Suomeen professori Eero Tarastin kutsusta. Tarasti vieraili maan suurimmassa yliopistossa, Al-Farabi Kazakh National Universityssa viime vuonna.

Turgenbajeva tutkii väitöskirjassaan sitä, mitä antiikin Kreikan urheilusta on säilynyt tämän päivän kazakstanilaisessa urheilussa. Lajeista ainakin jousiammunta ja ratsastus, joka on suosittua Kazakstanissa.

Tohtoriksi opiskeleva Turgenbajeva toimii opintojensa ohella voimistelunopettajana yliopistolla ja omistaa aviomiehensä kanssa voimistelukoulun.

Miten Kazakstanissa suhtaudutaan missiin, joka opiskelee tohtoriksi?

”Normaalisti, ei siinä ole mitään erikoista. Yksi Miss Kazakstan on lastenlääkäri”, Turgenbajeva sanoo.

Missit työskentelevät Kazakstanissa missivuotenaan paljon yhteiskunnallisissa tehtävissä. He auttavat lastenkodeissa ja osallistuvat talkoisiin, joissa esimerkiksi haravoidaan koulun piha. Talkoisiin osallistuu tosin moni muukin.

”Työpaikoilla, kouluilla ja yliopistoilla on talkoita 10–15 kertaa vuodessa. Talkoisiin osallistuvat kaikki: tiedemiehet, professorit, opettajat, työntekijät.”

Vaikka Turgenbajeva lukeekin itsensä tohtoriksi, on hänen tulevaisuuden haaveensa käytännönläheisiä. Hän haluaa perustaa ison voimistelukoulun ja auttaa kodittomia lapsia, joita löytyy etenkin suurkaupungeista.

Monelle tulee Kazakstanista mieleen ensimmäiseksi Borat-elokuva. Vuonna 2006 tehty komedia kertoo Boratista, köyhän kazakstanilaiskylän tähtijournalistista. Kazakstan kuvataan takapajuiseksi maaksi, jossa harrastetaan naisten raiskauksia, juodaan hevosen virtsaa ja pidetään lehmää olohuoneessa.

Todellisuudessa entinen neuvostotasavalta on kasvanut öljyn ansiosta nopeasti. Murheena tässä maailman suurimmassa sisämaavaltiossa ovat autoritäärinen hallinto, ihmisoikeusloukkaukset ja korruptio.

Turgenbajevan kasvot vääntyvät, kun hän kuulee nimen Borat. Hän ei voi sietää elokuvaa.

”Se on erittäin tyhmä ja valheellinen elokuva, ja loukkaava maalleni. Kaikkien pitäisi olla isänmaan ystäviä. Sen vuoksi on väärin katsoa tuollaista elokuvaa.”

Borat aiheutti julki tullessaan raivoa Kazakstanissa, ja elokuva kiellettiin maassa. Sittemmin poliitikot leppyivät, sillä maahan alkoi vyöryä turisteja. Elokuvan myötä Kazakstanin myöntämät viisumit kymmenkertaistuivat.

Turgenbajeva on ensimmäistä kertaa Euroopassa.

Helsingin kauneus, puhtaus ja bussipysäkkien elektroniset näytöt ovat tehneet vaikutuksen. Turgenbajeva on käynyt päivittäin kuntosalin ryhmäliikuntatunnilla, jossa hän on jumpannut senioreidenkin kanssa.

”Pidän siitä, että 60–70-vuotiaat harrastavat Suomessa liikuntaa. Eläkeläiset tuntuvat myös matkustelevan ja liikkuvan paljon ulkona.”

Suomea ja Kazakstania yhdistää Turgenbajevan mukaan vieraanvaraisuus: molemmissa maissa vieraasta pidetään hyvää huolta. Esimerkiksi Turgenbajevan kuntosalin jumppaohjaaja kutsui hänet kotiinsa ja antoi lahjaksi itse tehdyn rannerenkaan.

Kansoja yhdistävät myös kylmät talvet ja intohimo saunomiseen. Kazakstanissa on kahdenlaisia saunoja: venäläinen, hieman kosteampi sauna ja suomalainen sauna.

”Kotitalomme pihalla on sauna. Rakennamme juuri talon sisälle saunaa, ja sinne tulee kaksi löylyhuonetta: suomalainen ja venäläinen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?