Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi suhtautui nihkeästi virolaispakolaisiin

Ihmiset
 
Ilmoitus Helsingin Sanomissa vuonna 1915.
Ilmoitus Helsingin Sanomissa vuonna 1915.

Eteläinen Baltia joutui vuoden 1915 kuluessa kärsimään maailmansodasta, kun saksalaiset miehittivät suuria alueita Liettuasta ja Latviasta.

Saksalaiset olivat jo Riian edustalla. Venäläiset perääntyivät, ja heidän mukanaan lähti suuri määrä pakolaisia Venäjälle.

Lähestyvä rintama heijastui myös Viroon, vaikka se ei ollut vielä sotatoimialue. Suunniteltiin esimerkiksi Tarton yliopiston siirtämistä Venäjän sisäosiin. Lehdistössä alkoi olla puhetta jopa sadantuhannen virolaisen evakuoimisesta Suomeen, jos vihollinen vielä etenisi. Tämä uhkakuva aiheutti pitkin syksyä paljon pakolaisaiheista keskustelua sekä Suomessa että Virossa.

Helsingin Sanomat tarttui asiaan syyskuun 15. päivänä vuonna 1915 pohtimalla, miten virolaisten laajamittainen evakuoiminen vaikuttaisi Suomeen. Lehden mukaan ”kysymys ei ole suinkaan vähäpätöinen. Sadantuhannen pakolaisen tänne sijoittaminen niin, ettei se tuota melkoisia taloudellisia y.m. vaikeuksia, tulee varmastikin näyttäytymään sangen vaikeaksi tehtäväksi”.

Lehden mukaan ensiksi piti ajatella asuntokysymystä. ”Tarvittaisiin arviolta ainakin 30,000 huonetta eli noin 40 % Helsingin nykyisestä asuinhuonemäärästä. Helsinkiin ei nykyisten olosuhteiden vallitessa voida saada sijoitetuksi montakaan tuhatta.”

Lisäksi asuntojen vuokrat uhkaisivat tavattoman kysynnän vuoksi kohota suhteettoman suuriksi. Lehden mielestä Helsinki sen paremmin kuin muutkaan suuremmista kaupungeistamme – Turku, Tampere ja Viipuri – ei voinut ottaa vastaan suurta pakolaismäärää, vaikka hyvää tahtoa olisikin ollut.

Helsingin Sanomat huomautti, että kesäasukkaiden muutettua takaisin kaupunkeihin huvilat kenties voitaisiin antaa pakolaisten käyttöön. ”Valitettavasti meidän kesähuvilamme ovat rakennetut kokonaan kesäkautta silmällä pitäen eikä talviasunnoiksi. –– Pakolaisten sijoittaminen maaseudulle taasen tuskin sekään voinee käydä suuremmassa määrin päinsä. Tunnettuahan on liika-asutus talonpoikaisen kansamme keskuudessa. Mutta joku määrä pakolaisia voitaisiin epäilemättä sijoittaa suurviljelijäin luo.

Lisäksi askarrutti mahdollisten pakolaisten kyky elättää itsensä. Virolaisten keskustoimisto Helsingissä oli antanut aluksi ymmärtää, että ”tänne siirtyisi vain sivistynyttä, varakasta väkeä, joka voisi tulla toimeen pitemmän aikaa omine varoineen.” Sittemmin ei enää annettu takeita siitä, etteikö ”köyhä väestö seuraisi varakkaampien esimerkkiä ja alkaisi mahdollisesti hyvinkin suurissa joukoissa siirtyä tänne”.

Helsingin Sanomat ilmoitti tulleensa siihen johtopäätökseen, että virolaisten pakolaisten Suomeen sijoittaminen ei olisi suotavaa. ”Myötätuntoisuus heimolaisiamme kohtaan ei saa houkutella meitä näkemään oloja toisina kuin ne ovat, ja siten mahdollisesti tuottamaan tänne tulvaaville pakolaisille uusia pettymyksiä ja kärsimyksiä.”

Suomalaisten asenne aiheutti pahaa verta Virossa. Päevalehden mielestä ”voidaan Suomeen varsin hyvin sijoittaa 100,000 pakolaista entisten asukasten lisäksi, koska Venäjällekin valuu miljoonia pakolaisia. –– Me emme suinkaan epäile, ettei Suomeen voitaisi pakon tullen ’sijoittaa’ vaikka miljoona pakolaista, mutta eihän nyt ole ollutkaan puhetta siitä, kuinka paljon väkeä tänne hädän tullen voidaan sulloa, vaan siitä, voidaanko suurille pakolaislaumoille täällä nykyään tarjota inhimilliset elämisen mahdollisuudet.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit