Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Filosofi liikkui aikansa myrskyissä

Ihmiset
 
© Charles Platiau / Reuters
André Glucksmann
André Glucksmann Kuva: © Charles Platiau / Reuters

Vaikutusvaltainen ja kiistelty ranskalainen filosofi André Glucksmann kuoli 10. marraskuuta Pariisissa 78-vuotiaana. Hän oli sairastanut useita syöpiä pitkään.

Hän syntyi 19. kesäkuuta 1937 puolanjuutalaiseen perheeseen Pariisin reunalla, Boulogne-Billancourtissa.

Kokemukset toisen maailmansodan miehitetyssä Ranskassa tekivät hänestä kommunistin. Hän pettyi syvästi, kun Neuvostoliitto murskasi Unkarin kansannousun 1956.

Sitten Glucksmann muuttui militantiksi maolaiseksi, joka luonnehti filosofi Jean-Paul Sartren perustamassa Les Temps Modernes -lehdessä kotimaataan fasistiseksi valtioksi.

Aleksandr Solženitsynin Vankileirien saariston (1973) lukeminen mullisti jälleen Glucksmannin ajattelun.

Hänestä tuli Bernard-Henri Lévyn rinnalla kärkihahmo ”uusille filosofeille”. He olivat ranskalaisen vasemmiston ajattelijoita, jotka hylkäsivät älymystön hellimän marxismin.

Glucksmann suututti aiemmat aateveljensä kunnolla, kun hän ryhtyi kommunismin ja natsismin rikokset toisiinsa rinnastavaksi antitotalitaristiksi.

Vuonna 1975 ilmestyi hänen pääteoksiinsa lukeutuva La Cuisinière et Le Mangeur d'hommes (Keittäjätär ja ihmissyöjä), jossa hän pitää 1900-lukua keskitysleirien vuosisatana. Muissa teoksissaan hän pohti politiikan moraalia ja filosofian suhdetta historiaan.

Glucksmann hankki filosofianopettajan pätevyyden jo 24-vuotiaana. Sittemmin hän toimi johtavan antimarxilaisen filosofin ja historioitsijan Raymond Aronin assistenttina.

Julkisuudessa ja moralistin roolissaan hyvin viihtynyt Glucksmann katsoi olevansa sorrettujen puolella. Hän myös etsi alati uusia vastustajia.

Hän kannatti Naton iskuja Serbiaan 1999 ja Yhdysvaltojen sotilastoimia Irakissa 1991 ja 2003. Suurinta hämmennystä hän herätti tukemalla vuoden 2007 presidentinvaaleissa oikeiston Nicolas Sarkozya.

Glucksmann syytti länsimaita pelkureiksi näiden seuratessa vain sivusta Venäjän sotia Tšetšeniassa ja Georgiassa. Viime vuosina hän kritisoi toistuvasti presidentti Vladimir Putinia ja putinismin ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit