Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pirkan neidot Helsingistä rakastavat kansanlaulujaan

Ihmiset
 
HS
Ensio Ilmonen / Lehtikuva
Pirkan neitojen ulkonäkö vastaa kaunista laulua. Maija Vikman (vas.), Pirjo Nallikari, Irma Niemi ja Pirkko-Liisa Lampela.
Pirkan neitojen ulkonäkö vastaa kaunista laulua. Maija Vikman (vas.), Pirjo Nallikari, Irma Niemi ja Pirkko-Liisa Lampela. Kuva: Ensio Ilmonen / Lehtikuva

Studiossa neljä leiri-iän ylittänyttä nuorta tyttöä käveli peräkkäin lavalle ja värikkäät valot viipyivät heidän yksinkertaisissa puvuissaan ja sitten he lauloivat suomalaista musiikkia ja kauniisti. Sanoivat heitä Pirkan neidoiksi.

Helsinkiläisiä me olemme ja tahdomme aina olla, vaikka nimemme on erehdyttänyt jotkut luulemaan meitä tamperelaisiksi. Kenties helsinkiläisyys ja tavallisuus eivät joidenkin mielestä sovi yhteen, mehän laulamme kansanlauluja ja enimmäkseen suomeksi.

---

Paljon yhteisiä mielipiteitä sisältyy Pirkan neitojen kuvaan. Yhteisesti on havaittu Beatlesien aloittaneen uuden ajan musiikissa, Joan Baezin jatkaneen siitä mihin remulauman sanoma kangistui eikä ole jäänyt huomaamatta Suomen ensimmäinen folk-lauluyhtye, jonka kaikki jäsenet ovat tyttöjä.

”Luonnollisesti meiltä vaaditaan melko paljon ja me haluamme kehittyä ajan mukana, mutta kansanlaululinjaa emme halua jättää koska olemme siitä aloittaneet.”

Viisipäiväisen kouluviikon kokeilu aloitetaan Suomessa

Tampere, maanantaina (T).

Viisipäiväistä kouluviikkoa ryhdytään kokeilemaan Suomessa jo ensi syksynä. Kokeilukentiksi valitaan todennäköisesti pieniä kaupunkeja, joissa viisipäiväinen työskentely koskee sekä kansa- että oppikouluja.

Kouluhallituksessa ollaan yksimielisiä siitä, että kokeilutoiminta on aloitettava jo syksyllä, vaikka päätöksiä ei olekaan vielä tehty.

Yhteiskunnan kehitys näyttää väistämättömästi johtavan viisipäiväiseen kouluviikkoon, vaikka koulun taholla ei varsinaisesti ole tunnettu tarvetta uudenlaiseen järjestelyyn, totesi koulutoimenjohtaja Gösta Cavonius, joka on kouluhallituksessa tutkinut tätä kysymystä nojautuen lähinnä Ruotsissa viisipäiväisen kouluviikon kokeiluista saatuihin tuloksiin.

Jotta Suomessa saataisiin jonkinlaisia kokemuksia, pidetään välttämättömänä kokeilun aloittamista rajoitetussa laajuudessa jo ensi syksystä lähtien. Toistaiseksi ei ole selvyyttä siitä, mitkä paikkakunnat valitaan kokeilun kohteeksi ja kuinka paljon niitä tulee olemaan.

Laivatytöistä kiusaa Kotkassa

Satama on aina hereillä. Päivällä ne ovat täynnä ihmisten ja koneiden kiireistä työtä.

Yöllä sataman kasvot muuttuvat täysin: työ vaimenee ja satama hiljenee, mutta sen omat asukkaat heräävät.

Jokaisella kaupungilla on omat erikoispiirteensä yöelämässään, mutta satamakaupungeissa eniten huoltopoliisille työtä antavat laivatytöt.

Kotka, maamme suurin vientisatama, tuntee laivatyttöongelmansa ehkä selvimmin, vaikka se irtolaisuustilastoissa onkin vasta kolmannella tilalla Helsingin ja Turun jälkeen.

Mutta Kotka on myös huomattavasti pienempi ja sen satamat ovat aivan kaupungin keskustassa yhteen sulloutuneina. Kaupungissa voi olla vilkkaimpaan aikaan noin 5000 merimiestä.

Kuluvana vuonna on huoltopoliisi Kotkassa joutunut noutamaan lähes 150 tyttöä laivoista. Mikäli he ovat 18 vuotta täyttäneitä, vailla vakinaista työ- ja asuinpaikkaa, käsitellään heitä irtolaisina.

Jos he kuitenkin ovat nuorempia, niin heitä voidaan syyttää vain ”irtolaisuuteen verrattavasta pahantapaisesta elämästä”, toteaa huoltopoliisin päällikkö komisario Veikko Savolainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit