Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Myllätty radanvarsitontti

Ihmiset
 
Erkki Laitila HS
Missä tämä myllätty radanvarsitontti sijaitsee ja mitä siihen rakennetaan?
Missä tämä myllätty radanvarsitontti sijaitsee ja mitä siihen rakennetaan? Kuva: Erkki Laitila HS

Helpoksi osoittautui viime tiistain kuva-arvoitus. Mahtoikohan yhtään väärää vastausta tulla? Helsingin edustan saaria esittelevässä kuvassa näkyivät Nihti ja Sompasaari vuonna 1963. Vastauksia tuli määräaikaan mennessä yhteensä 145.

Pertti Vuorio oli valppaana.

”Kuva on otettu Sörnäisten edustalta, siinä Sompasaarta louhitaan ja tehdään satamaa. Kuva on otettu 60-luvun alussa. Muistan Mustikkamaalle mennessäni veneessä, kun näin useimpien porarien tasaavan Sompasaaren kallioita. Siihen aikaan Mustikkamaalle ja Korkeasaareen kuljettiin veneillä, jotka lähtivät Sörkän rannasta tai Hakaniemestä.”

Esko Lehtonen kertoo olleensa ennen armeijaan menoa Sompasaaren työmaalla sukeltajan pukupoikana.

”Hommana oli pukea ja riisua sukeltaja aamulla, kahvitunneilla, ruokatauolla ja päivän päätteeksi. Koska oli talvi, piti sukeltajalla olla monta kerrosta villavaatteita, koska vesi oli todella kylmää. Silloin upotettiin satama-altaan reunoille puuarkkuja, joihin sukeltaja kävi asettamassa kiviä niin, että arkut pysyivät pohjassa paikoillaan. Myöhemmin sitten valettiin arkut betonilla.”

Lehtonen muistelee, että työmaalla oli raudoittajana mies, joka tuli töihin veneellä Lauttasaaresta niin kauan kun vesi oli auki. ”Hänellä ei ollut koskaan minkäänlaisia hanskoja kädessä, ei venereissulla eikä raudoitustöissä. Oli siinä meillä palelevilla pojilla ihmettelemistä.”

Sompasaari tuli 1940-luvulla hyvinkin tutuksi Seppo Holopaiselle.

”Saaren oli Elanto hankkinut henkilökunnan käyttöön. Siellä aloitettiin henkilökunnan lasten kesäsiirtolatoiminta, sen myötä minäkin veljeni kanssa pääsin nauttimaan saaren idyllistä.”

Holopaisen mukaan saareen lähdettiin Elannon isolla moottoriveneellä. ”Muistan ikuisesti sen alkukesän vehreyden, tuomien tuoksun ja trooppisen ilman, joka löi vastaan saareen noustessa. Saari oli korkea, lehtometsäinen, ylhäällä pieni urheilukenttä.”

Seppo Salminen kertoo, että Sörnäisten rantatieltä lähti siihen aikaan talvisin polkuja ja latuja jäätä pitkin Korkeasaareen ja Mustikkamaalle.

”Silloin meri vielä jäätyi! Nihdin saari oli sopivasti puolivälissä pitää evästauko matkalla Korkeasaareen, joka alle kouluikäisestä tuntui olevan kovin kaukana. Jäähän tuli usein railoja, mutta niiden ylipääsemistä varten sinne oli tuotu siirrettäviä puisia siltoja.”

”Satamasta tuli vuosikausiksi pääasiassa Saksaan suuntautuvan liikenteen solmukohta Helsingissä”, Sven Liljeström muistelee.

Arto Suninen pyöräili pikkupoikana Sompasaareen katselemaan laivoja. ”Käytiin usein katsomassa 1966 valmistuneita M/S Finnhansaa ja M/S Finnpartneria, jotka kulkivat Länsi-Saksaan. Laivat tuntuivat olevan jonkinlainen ylpeyden aihe ja ikkuna muuhun maailmaan”, Suninen kertoo.

”Meille saari oli nimeltään Sumppa. Kummisetäni ja -tätini asuivat Sumpassa 1940- ja 50-lukujen vaihteessa, ja sinne kuljettiin soutuveneellä. Sompasaaressa oli kuulemma paljon erikoisia kasveja. Yksi tädeistäni otti sieltä karhunvadelman eli mustavadelman, ja se viihtyi Itä-Pakilassa siirtolapuutarhassa ja siirtyi lopulta Tammisaareen”, kertoo Veikko Tulonen.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Pauli Johanssonin. Hän saa Susan Abulhawan Sininen välissä taivaan ja veden (Like).

Tämän viikon kilpailuissa radanvarren tontti ammottaa tyhjyyttään. Missä myllätty tontti sijaitsee ja mitä siihen rakennetaan? Onko sinulla henkilökohtaisia muistoja alueelta?

Lähetä vastaus perjantaihin 20.11. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu. Bongaa paikka -kilpailu ilmestyy ensi viikosta (26.11.) alkaen aina torstaisin.

HS
Viime viikon kuvassa olivat Nihti (vas.) ja Hanasaari.
Viime viikon kuvassa olivat Nihti (vas.) ja Hanasaari.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?